Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slipper unna Champions League-karantene

Foto: ANDREW YATES
Sist oppdatert:
Manchester City har trolig økt inntektene nok til å unngå straff fra UEFA.

Ettersom klubben har økt inntektene sine med over 400 millioner kroner, ligger City nå an til å kunne fortsette i europacupene, skriver The Independent.

De siste tallene fra Deloitte Football Money League viser nemlig at de himmelblå har klart kravene i Det europeiske fotballforbundets økonomiske fair play-regler (FFP).

Fotball-Europa har ventet i spenning på Citys regnskap fra forrige sesong. Dette har klubben ennå ikke gjort rede for.

Men om det viser seg at Manchester-klubben har redusert utgiftene nok, kan Manuel Pellegrini og co. legge all bort usikkerhet rundt videre deltakelse i Champions League.

Tallene som ble offentliggjort torsdag gir en god pekepinn på hvordan City har klart å forholde seg til UEFAs økomiske fair play-regler.

Her avsløres det at inntekter er oppe i 271 milloner pund, som tilsvarer godt over 2,7 milliarder norske kroner.

Dette skal være nok til å holde underskuddet på drøyt 600 millioner kroner, selv om flere eksperter på økonomi er overrasket over de viktigste delene av klubbens økte inntekter.

- Ventet økning
Deloittes rapport viser at Manchester City har tjent 143 millioner pund i kommersielle inntekter, i tillegg til 88,4 millioner pund i medieinntekter. Begge deler oppgis å være som forventet, og i tråd med tilsvarende tall fra sesongen før.

De kommersielle inntektene er økt med 40 millioner pund fra sesongen før, en sesong da City gikk helt til topps i Premier League i aller siste spilleminutt av den avsluttende ligarunden.

Pengene klubben tjener på kampdager er økt med tolv prosent til 39,6 millioner pund.

- Dette er uten tvil vanskelig å forstå, og ser ut som det har vært en skjult faktor i tallene, som får Citys økonomi til å se bedre ut fra utsiden, sier FFP-kommentator

Alt i alt tyder klubbens inntekter likevel på at den vil holde seg over grensen som er satt i de økonomiske fair play-reglene.

UEFA ser forbedring
Reglementet sier at alle klubber er nødt til å holde underskuddene nede i maks 45 millioner euro (tilsvarer 37,2 milloner pund, eller 380 millioner kroner) i snitt for de to sesongene 2011/2012 og 2012/2013.

Manchester City gikk med et dundrende underskudd på 98,7 millioner pund (1,008 milliarder kroner) før skatt i desember 2012.

Selv om ingen av disse regnskapene holder seg innenfor grensen, er UEFA ifølge rapportene åpent for å se bort fra dette, fordi klubben har vist at de har som intensjon å jobbe seg ned mot de økonomiske reglene som er vedtatt.

Likevel kan City risikere en advarsel, og UEFA har anledning til å gi en straff (på et mindre nivå en utestengelse fra europeiske klubbturneringer) for manglende overholdelse.

Noen eksperter stiller spørsmålstegn ved manchesterklubbens sponsoravtale med Etihad. Denne er verdt over fire milliarder kroner over ti år, og er etter manges mening en metode klubbens eiere fra Abu Dhabi benytter for å spytte inn penger for redusere underskuddene.

Manchester City benekter dette, og hevder sponsoravtalen er i tråd med markedet.

Forbi Chelsea
På listen over klubbene med mest inntekter i Europa i 2012/2013, er Manchester City nå nummer seks. For første gang er klubben forbi Chelsea. De blå for London er nummer sju, på plassen foran byrival Arsenal.

Manchester United tjener fortsatt mest av engelske klubber. Citys mangeårige storebror er på fjerdeplass i Europa på inntektsoversikten.

Real Madrid topper listen foran Barcelona og Bayern München. Paris Saint-Germain er nummer fem.

PSG har er eid av Qatar Sports Investment og har fått lignende beskyldninger om «kunstig inntektstilførsel» fra sponsoravtalen med Qatars turistmyndigheter.

Pariserne var nær ved å doble inntektene i 2012/2013-sesongen. Da tjente den franske storklubben 3,5 milliarder kroner, mens inntektene var på drøyt 1,8 milliarder sesongen i forveien.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!