*Nettavisen* Sport.

Slutt på tiden da «alle» fikk sparken

TRYGGERE YRKE NÅ: Moldetrener Tor Ole Skullerud sammen med Egil Drillo Olsen/Egil Olsen og landslagstrener Per Mathias Høgmo under arrangementet Avspark 2014 på Ullevaal Stadion mandag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Først i oktober ble en trener ofret av eliteserieklubbene i fjor.

«Kontinuitet» er det nye moteordet i norsk fotball.

Asle Andersen har vært trener i Sandnes Ulf siden januar 2007. Han får æren for å ha etablert rogalendingene i eliteserien.

Dag-Eilev Fagermo etablerte Strømsgodset i eliteserien før han tok over Odd i desember 2007. I Skien har den tidligere Godset-treneren bygget opp et telemarksinspirert lag mange tror kan overraske positivt.

I Drammen ble Fagermo erstattet av Ronny Deila, som siden 2008 har løftet Strømsgodset fra nedrykksfare til fjorårets seriegull. Og i Haugesund har Jostein Grindheim i trygge omgivelser siden januar 2009 løftet FKH til en historisk bronsemedalje.

– Her er det mye kunnskap. Jeg har vært opptatt av dette med kontinuitet i klubbene lenge. De må tenke mer langsiktig. Veldig gledelig at de gjør det, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo når han får se NTBs liste over eliteserietrenernes fartstid.

Bedre ledere

Agnar Christensen måtte forlate Tromsø 1. oktober. TIL var på vei ned i 1. divisjon og håpet Steinar Nilsen, som først var hentet inn som assistent, skulle berget laget fra nedrykk. Det klarte ikke den tidligere Italia-proffen. I Bergen ga Rune Skarsfjord seg like før sesongslutt etter en tung sesong. Flere avganger var det ikke i 2013.

– Det er slutt på tiden der klubbene bare sparket trenere over en lav sko, sier Fagermo.

– Listen viser at en del av trenerne har gjort det bra ut fra de ressursene som faktisk er tilgjengelig. Det er fortsatt slik at du lever av resultater, men lederne i norsk fotball er blitt bedre. De forstår at kontinuitet er en suksessfaktor, selv om fotballen er kortsiktig og tabellfokusert, mener Fagermo.

Fakta

Trenernes varighet

Fra 2. divisjon

Ronny Deila trekker fram tryggheten arbeidsroen gir. Han fikk ny kontrakt da SIF lå sist.

– Det er blitt litt roligere å jobbe som trener, noe som gir mer trygghet. I SIF har vi trodd på noe og stått sammen om det vi har trodd på gjennom en tydelig kultur og spillestil. Gjennom erfaringer har vi utviklet spillestilen, påpeker fjorårets gulltrener.

Og i Sandnes har byens lokale stolthet gått fra en anonym tilværelse i 2. divisjon til eliteseriespill etter at Andersen først kom inn som spillende trener i 2006.

– Denne listen har jeg sett flere ganger. Jeg tror det har vært viktig for Sandnes sin del med kontinuitet. Det har vært et eventyr der vi har gått fra 2. divisjon, via det å være dumpekandidat i 1. divisjon til å rykke opp og mot alle odds holdt oss i eliteserien. Vi har hatt arbeidsro i en klubb som har hatt troen på meg og spillerne. Det er ingen tvil om at vi har levert resultater, sier Asle Andersen. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag