RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakker ut om hjertestansen

Sist oppdatert:
Ståle Solbakken ville ta kontroll over egen kropp i ukene etter hjertestansen og løp til han spydde. Onsdag røpet han detaljer rundt de dramatiske dagene i 2001.

Det var under et idrettsskadeseminar på Ullevaal stadion den suksessrike Ham-Kam-treneren og tidligere landslagsspilleren i fotball fortalte åpent om sin hjertesykdom.

I løpet av noen dramatiske minutter ble livet forandret. Fra å være proff i FCK København til å bli hjertepasient. Om å være topptrent, men likevel bli rammet av noe du tror bare rammer eldre, syke mennesker.

Temaet var «Hvorfor dør de på banen? Plutselig hjertedød i idrett».

Solbakken hadde flaksen på sin side og overlevde takket være resolutt inngripen fra klubblegen og andre. Nå lever han normalt, med det han kaller «pacemaker» operert inn i brystet.

Årsaken til hjertestansen var såkalt Arytmogen høyre ventrikkel (ARVD) - en arvelig feil med høyre hjertekammer som resulterer i hjerteflimmer.

Normalt liv
- Dette er siste gang jeg snakker om denne episoden. Jeg føler meg helt fin og lever et helt normalt liv, fastslo Ståle Solbakken, og la til at den siste journalisten som ringte ham angående den saken, neppe ringer igjen.

- Jeg har ingen problemer med å gjennomføre fire joggeturer i uka og delta på en Ham-Kam-trening i ny og ne for å få ut litt aggresjon. Jeg presser meg ikke veldig mye, men nok til å holde meg i god form. Det er viktig også for å fungere mentalt, noe jeg trenger med en tøff trenerjobb og tre små barn.

Professor Harald Arnesen fra Ullevål Universitetssykehus i Oslo ga en innføring i hvilke hjertesykdommer som oftest opptrer i forbindelse med toppidrett og hvor mange som rammes. Forebygging og livsførsel i forbindelse med sykdommen var også sentrale temaer.

- Vi kan se denne sykdommen når vi er ute etter den, men ellers er den nesten helt umulig å oppdage i en rutineundersøkelse. Den viser seg stort sett første gang ved en hjertestans, og for mange betyr det dessverre slutten, utdypet Arnesen.

- Høyre ventrikkel er den skumle fiende vi ikke kan ta, fortsatte han.

Solbakken og Ham-Kam-lege Fredrik S. Bendiksen, som har drevet med idrettsmedisin i 20 år, var hentet inn for å utdype temaet.

- Det verste er uvissheten om at forskningen ikke er kommet lengre. Det var intet nederlag å gi seg som fotballspiller, men jeg måtte få aksept for å kunne leve et visst fysisk liv etterpå. Jeg utfordret meg selv og tok kontroll over kroppen, blant annet med en knallhard løpetur, røpet Solbakken.

- Tømte meg
Tirsdag 13. mars 2001 vil for alltid stå som en merkedag i 36-åringens liv. Han startet dagen med massasje, lett jogging og uttøyning. Da han satte seg ned på treningsfeltet sluttet hjertet å slå, og han falt bakover.

- Etter ett minutt ba de andre spillerne meg slutte å "kødde" . Deretter var det full panikk. Klubblegen var heldigvis til stede og etter sju minutter var ambulansen på plass. Hjertet startet igjen på andre forsøk med hjertestarteren, påminnet Solbakken.

Som lå i koma i tre dager og på sykehus i to uker. I løpet av den kommende tiukersperioden skulle han ta avgjørelsen om å fortsette eller ikke.

- I disse ukene utfordret jeg meg selv og løp knallharde intervaller til jeg spydde. Husker jeg var helt på slutten av en lang tur og hadde steinvondt etter operasjonen. Jeg stoppet i et skogholt like ved det 18. hullet på en golfbane og ble der i ti minutter. Jeg tømte meg fullstendig mens jeg så på innspillene til hullet, fortalte Solbakken.

Den opplevelsen har gjort det lettere å leve med sykdommen. Han vet hva han tåler, både mentalt og fysisk.

- Det var vel en kamp mot seg selv for å overleve. Jeg ville ta igjen kontrollen over min egen kropp. «Pacemaker» er ikke noe du forbinder med en topptrent 33-åring, men jeg kan leve med det nå. Jeg ser arret på «kassa» morgen og kveld, og våkner litt når det skjer andre, men ellers lever jeg helt normalt, gjentok Ståle Solbakken.
(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere