RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snipp, snapp, snute...

Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
Sist oppdatert:
Og så var Norges VM-drøm ute.

ISLAND - NORGE 1-1:

Ti minutter ut i skjebnekampen mot Island gjorde John Arne Riise det Norge ikke har klart siden november 2007 – han scoret mål på bortebane i en kvalifiseringskamp.

Men til ingen nytte. Storspillet og gløden fra Skottland-kampen var i perioder helt fraværende, og med det er VM-drømmen knust.

Uavgjort mot Island betyr at de norske fotballherrene kan vinke favel til VM-sluttspillet i Sør-Afrika neste år. Laget har fremdeles en teoretisk sjanse til å bli nummer to i gruppe ni, men ti poeng holder kun til å være blant de åtte beste toerne i en drømmeverden.

- Det er trist, konstaterer landslagstrener Egil Drillo Olsen overfor Viasat 4.

Tidligere landslagsspiller Rune Bratseth, ekspertkommentator for Viasat 4, mener derimot det som er mest trist er at Island spilte bedre enn Norge.

Riise-kanon
Det tok ikke mer enn fem minutter før Norge på underlig vis fikk en enorm sjanse, men alene med keeper traff John Carew håpløst og ballen gikk til side for mål.

Men bare fem minutter senere var det duket for Riise. Norge fikk frispark på 22 meter, og Riise klinket til i kjent stil. Gunnleif Gunnleifsson i Islands mål klarte ikke å holde på ballen, til tross for at skuddet ikke var voldsomt godt plassert. Dermed stod det 1-0 til Norge.

Islandsk initiativ
Men gleden skulle bli av det kortvarige slaget. Bare 19 minutter senere, etter at Norge syntes å ha fått god kontroll på kampen, svarte Island. Tom Høgli var ikke tett nok oppi Eidur Gudjohnsen, og Monaco-spilleren lot seg ikke be to ganger da innlegget fra Gretar Rafn Steinsson kom. Gudjohnsen headet kontant inn utligningen.

Etter utligningen overtok hjemmelaget initiativet på banen, og Norge kunne takke høyere makter for at Island ikke klarte å omsette to gigantsjanser i scoringer i løpet av et knapt femminutt etter utligningen.

Bare nesten for Carew
41 minutter ut i førsteomgangen kom situasjonen som nok kommer til å bli heftig diskutert. Carew gikk i bakken etter en løpsduell med Kristjan Örn Sigurdsson innenfor 16-meteren. TV-bildene viste at begge holdt i hverandres trøyer, Nordmannen gikk deretter overende, men dommeren vinket spillet videre. Reprisen viste at dommeren etter alt å dømme tok rett avgjørelse i situasjonen.

- Vi kan ikke skylde på dommerne, men det er dumt at vi ikke kan ha dommerne på vår side denne gangen, sier en skuffet Carew, som har bursdag i dag, om situasjonen.

Åtte minutter ut i andreomgangen gikk Carew igjen i bakken inne i 16-meteren etter et flott, norsk angrep, men nok en gang valgte dommeren å vinke spillet videre.

Litt senere var Carew igjen på tur fremover, men en strålende takling av Sölvi Geir Ottesen avverget faren for islendingene i siste liten.

Og det var i grunn symptomatisk for Norge denne lørdagen. De norske fotballherrene kom, med unntak av Riises tidlige fulltreffer – aldri nærmere enn nesten.

Hevet seg
For Norge hevet seg noen hakk i andreomgangen, og overtok mer og mer av spillet mot slutten av omgangen. Men de norske guttene våknet for sent, og det de leverte foran mål ble for svakt.

Island viste seg på sin side som svært farlige på kontringer, og i sluttminuttene festet hjemmelaget grepet. Minuttet før full tid var Veigar Páll Gunnarsson bare en stolpe unna 2-1.

Norge svarte kontant, minuttet senere, men etter mye frem og tilbake berget Island på streken.

Deretter fikk Island en ny, enorm sjanse, før Norge gjorde et siste desperat forsøk.

Det lyktes ikke. I stedet fikk Simen Brenne seg en real smell.

Norge ble til slutt et par nummer for små, og dermed er VM-drømmen over.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere