*Nettavisen* Sport.

Solskjær lykkes med United-strategi

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

- Spillerne har skjønt hva som må til.

29.10.12 11:11

MOLDE - ROSENBORG 2-0:

MOLDE (Nettavisen): Under ledelse av sir Alex Ferguson har Manchester United i to tiår vært en av de mest suksessrike klubbene i verden. Nøkkelen bak alle titlene har vært evnen til å vinne jevne kamper, snu tap til seier, og å avgjøre kampene i sluttminuttene.

Dette er egenskaper Molde nå ser ut til å ha arvet. Før ble det ofte sagt at det var Rosenborg som hadde disse marginene, eller evnene, med seg, men etter søndagens overbevisende 2-0-seier har Molde bevist at de er Norges ledende fotballag.

Å vinne slike viktige kamper mot Rosenborg har ikke alltid vært Molde forunt. Nettopp denne vinnerviljen, eller evnen til å ustanselig jakte seieren, har gjort at Molde nå har et slags tak på rivalene fra nord.

- Vi forandrer historien
- Vi hadde vært litt i denne situasjonen før, forklarer Molde-kaptein Daniel Berg Hestad til Nettavisen, og sikter til søndagens viktige oppgjør mot Rosenborg.

- Vi har kanskje møtt dem litt tidligere i sesongen, og vært ett eller to poeng bak. Men da har vi tapt. Å vinne en slik kamp gir selvtillit og mersmak. Vi beviser at vi er rutinerte, og kanskje er med på å forandre historien vi har hatt mot dem, fortsetter han.

Når Moldes midtbanekriger skal klargjøre hva som gjør dagens utgave av Molde bedre enn tidligere versjoner, trekker han først og fremst frem den mentale biten av den firedelte fotballferdigheten.

- Vi har en stor stall, og vi har troen på det vi gjør. Vi har nå en kontinuitet i spillerstallen etter to år med utskiftninger. Vi er rett og slett hakket bedre enn vi har vært tidligere. Men at folk presterer under press, det er det aller viktigste, sier Berg Hestad.

For Berg Hestad, som har rundet 37 år, er det lite som overrasker når det kommer til det å spille fotballkamper. Mannen med åtte landskamper for Norge har vært med på det meste. Han oser av rutine.

Midtbanespilleren trekker frem spenningsnivået man har i kroppen før kamp, som nøkkelen til å prestere i storkamper som mot Rosenborg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Positiv nervøsitet
Prestasjonspsykologi handler nemlig blant annet om hvordan en idrettsutøver må finne det riktige spenningsnivået i kroppen, for å kunne prestere maksimalt. Utøveren må føle en viss nervøsitet for at kroppen skal være klar til å prestere, samtidig som at for mye nervøsitet vil føre til prestasjonssperre.

- Når man får rutine, vet man litt hvem man skal distansere seg fra. Man får rett og slett mer erfaring i å takle situasjoner. Men man er nervøs som 37-åring også, foran slike oppgjør. Det er viktig å ha den spenningen, på samme måte som det er viktig å blokkere ut en del ting, når man skal spille slike kamper som denne mot Rosenborg, forklarer Daniel Berg Hestad til Nettavisen.

Da Ole Gunnar Solskjær forlot trenerjobben for Manchester Uniteds reservelag for å bli manager i Molde, snakket han mye om hvordan man i Molde skulle utvikle klubb og lag over tid. Mye av det gikk ut på å skape en vinnerkultur lik den kristiansunderen selv var en del av i den engelske storklubben.

Prestasjoner over tid er nemlig ofte det vanskeligste å skape. Man må tilbake nesten 30 år, til Vålerenga i 1983 og 1984, for å finne sist gang et annet lag enn Rosenborg klarte å vinne den norske eliteserien to år på rad.

- Vi har erfaring fra i fjor. Vi har tatt seriegull. Vi har vist at vi kan. På hjemmebane er vi sterke, og har tatt 13 seirer av 14 mulige. Det gir en trygghet. I tillegg har vi en spillerstall som har mye selvtillit, og som har troen på seg selv. Vi har også en ledelse i klubben som har troen på oss spillere, sier Berg Hestad.

- De har skjønt det
Berg Hestad berømmer Solskjær og resten av trenerteamet for måten de har jobbet med laget på. Spesielt trygghet i forhold til hver spillers posisjon trekker han frem som en positiv del av det nye lederskapet.

- Det er en lang prosess å bygge vinnermentalitet. Man må ha et spillemønster, og ha en trygghet i hverdagen og på treningsfeltet. Det har gitt oss selvtillit. Vi er trygge på de rollene vi har, på detaljene, og vi vet hva vi må forbedre for å heve oss enda mer, sier Berg Hestad, og utdyper:

- Vi bygger på den mentale biten, og det lagmessige. Det gjør oss trygge i rollene våre. Vi føler at vi er et godt kollektiv, og da kan vi lene oss på andre, avslutter Daniel Berg Hestad til Nettavisen.

For Molde-manager Ole Gunnar Solskjær handler det mye om at spillerne har blitt toppidrettsutøvere både på og utenfor banen og på treningsfeltet.

- Guttene forstår hva som skal til for å oppnå suksess som fotballspiller. De har skjønt både hvordan man skal leve livet og hvordan man skal trene. Det handler ikke bare om de to timene man er på jobb, det handler om alle de 24 timene i døgnet, sier Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag