RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NextGen Series

Solskjær fikset Liverpool og Barca

Sist oppdatert:
Molde-manageren sentral da to norske klubber fikk unik sjanse.

Barcelona, Liverpool, Tottenham, Inter, Ajax, Manchester City, Marseille, Wolfsburg, Aston Villa, PSV, Celtic, Basel, Fenerbahce og Sporting Lisboa er alle kjente fotballag.

Felles for dem alle er at klubbene deltar i den såkalte NextGen Series. Turneringen spilles for første gang denne sesongen og blir omtalt som «Champions League for juniorlag».

Molde og Rosenborg
Midt oppe i miksen av høyt profilerte klubber finner vi imidlertid to lag som kanskje ikke er så godt kjent ute i Europa. Både Molde og Rosenborg har nemlig fått innpass i turneringen.

Og ja, da. Vi har fått med oss at Rosenborg i mange sesonger var fast inventar i den gjeveste europacupen og at Molde gjorde en gjesteopptreden på høyeste nivå tilbake i 1999.

Det begynner likevel å bli en stund siden norske klubber hadde noe å fare med ute i Europa og vi behøver ikke se lenger enn til Danmark for å finne et lag med større suksess nylig.

Om man tar en titt på UEFAs klubbranking for 2011/12, så er det Aston Villa som er lavest plassert med sin 64.-plass av lagene i NextGen Series, sett bort fra de norske lagene.

Rosenborg er rangert høyest av de to norske lagene som nummer 79, altså 25 plasser bak Aston Villa. Molde på sin side er rangert helt nede på en 256.-plass på listen.

Solskjær involvert
Slik sett var det kanskje ikke så unaturlig å spørre seg hvorfor de to norske norske klubbene hadde fått muligheten til å spille i NextGen Series, som eneste lag fra Skandinavia.

Den beste måten å gjøre det på, var å ta en telefon til arrangøren av turneringen, Cycad Sports Management i England.

- Dette er første året og vi ville finne klubber som likte ideen. Klubber som ville se på en slik mulighet med entusiasme, opplyser mediedirektør i NextGen Series, Rania Johnson, til Nettavisen.

- Vi snakket med en rekke klubber angående dette. Vi hadde allerede etablert god kontakt med Rosenborg og Molde tidligere og derfor fikk de tilbud om å delta, forteller hun.

3209130

Mediedirektøren kunne også fortelle at Molde-manager Ole Gunnar Solskjær hadde en finger med i spillet.

- Vi hadde kontakt med Ole Gunnar Solskjær og Molde i forbindelse med å få til dette. Han hadde en finger med i spillet. Men noe mer om det kan jeg dessverre ikke si, sier Johnson.

- Det har vært mye interesse rundt denne turneringen og vi kommer til å utvide den de kommende sesongene, avslutter mediedirektøren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Delt usikkerhet
Da Nettavisen forhørte seg med de to lagene, om hvorfor akkurat de hadde fått muligheten til å møte flere av de beste klubbene i verden, var det ikke fullt så konkrete svar å oppdrive.

- Nei, årsaken er jeg usikker på. Jeg vet ikke hvorfor det ble sånn. De ville vel ha med klubber fra forskjellige land, sier Rosenborgs juniortrener, Ståle Stensaas, til Nettavisen.

- Men Rosenborg er en kjent klubb ute i Europa og har vært med på Champions League. Det kan hende vi ble med av den grunn, sier den tidligere Glasgow Rangers-proffen videre.

Heller ikke i Molde ville de gi noen god forklaring på hvorfor to lag fra nettopp Norge hadde fått sjansen i det eksklusive NextGen Series-selskapet.

- Det var de to lagene som hadde deltatt i Champions League tidligere. Men hvorfor det akkurat ble to norske lag, vet jeg ikke, sier Moldes akademisjef Are Lervik til Nettavisen.

Begge de to klubbene kan uansett glede seg over å få være med i det gode selskap de neste tre årene. Både Molde og RBK bekrefter at de har signert en slik avtale.

- Spiller for å vinne
Turneringen er, i likhet med Champions League, delt inn i et gruppespill og et sluttspill. RBK skal møte nederlandske Ajax, engelske Aston Villa og tyrkiske Fenerbahce i gruppe 3.

Trønderne spiller sitt første oppgjør den 28. september, da talentfabrikken Ajax gjester Lerkendal i Trondheim.

- Det er inspirerende for spillerne å ha noe slik å se fram til. Da får vi på en måte sett på nivået ute blant de beste i Europa, sier Stensaas.

- Det er også viktig for RBK å få vist seg fram ute på et slikt nivå. Det gir spillerne en helt ny type erfaring, forteller Rosenborgs juniortrener.

Stensaas innrømmer at det nok vil bli tøft å hevde seg i et slik selskap, men RBK-treneren tror likevel at hans gutter vil bite godt fra seg i møtet med noen av Europas heteste unggutter.

- Det er vanskelig å si hvordan nivåforskjellene er. Det kommer litt an på hvordan de andre lagene tenker i forhold til dette. Noen lag har jo juniorspillere i A-stallen og det kommer jo an på om de bruker dem, eller ikke. Så det er vanskelig å si. Men det vil uansett være gode spillere vi møter, sier han.

- Det er nok juniorlag som er hakket hvassere enn de beste i Norge vi møter. Det er ikke lett å si hvordan dette vi slå ut i en enkeltkamp, og noe avhenger av hvor mye bedre de aller beste er. Men vi håper å kunne bite fra oss. Vi deltar ikke for å delta. Vi spiller for å vinne. Så blir det spennende å se hva som venter oss, forteller han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Slo tyske Wolfsburg
Molde er allerede i gang med sine kamper i gruppe 2, der klubben møter Wolfsburg, Liverpool og Sporting Lisboa. I første kamp ble det seier mot tyskerne, mens det så ble tap for Liverpool.

Torsdag gikk klubben også på en real smell mot Sporting Lisboa. På bortebane ble det tap 6-1.

- Dette er utrolig god læring for spillerne. Vi så det i den første kampen at når de fleste er på topp, så henger vi godt med. Vi slo jo Wolfsburg 3-1, sier akademisjef Lervik.

- Mot Liverpool i forrige kamp hang vi med i første omgang, men falt litt sammen i andre. Men vi får svar og ser at spillerne lærer og tar nivået. For oss er det utrolig bra, sier han.

Lervik tror at en slik turnering så absolutt er med på å øke interesse for juniorfotball her hjemme i Norge, samtidig som det også er et godt utstillingsvindu for unge spillere.

- Ja, det tror jeg. Vi har hatt noen vellykkede seminarer i forbindelse med kampene, der trenere fra området rundt har deltatt. Det har inspirert dem å se hvordan det drives.

- Det har vært god oppslutning og det har skapt interesse rundt klubben. Vi ser hvor vi er og ser hvor de andre klubbene er. Mot Liverpool var det nærmere fem tusen på tribunen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Gir dem ekstra glød
Det å få spille mot noen av de mest lovende ungguttene i verden, er også en helt unik mulighet for de norske talentene i Rosenborg og Molde til å få testet sitt eget nivå.

Fra begge de to klubbene rapporteres det om spente og nysgjerrige unge spillere.

- Hvordan reagerte spillerne på turneringen, Stensaas?

- Det ble mange spørsmål på en gang, da de fikk vite det. De synes selvfølgelig det er gjevt og har spurt mye om hvor vi skal spille, hvor mange som kommer og ser på og når vi skal reise. De gleder seg. Det å få være med betyr mye for unge spillere og det er en inspirasjonskilde for juniorfotballen, sier Rosenborg-treneren.

- Hvordan reagerte spillerne på turneringen, Lervik?

- Spillerne ble veldig glad og inspirerte. Det har gitt en ekstra glød og de har sett fram til dette. Både for spillerne, klubben, trenere og ledere er det bra å være med i en slik turnering, sier han.

Video av Moldes 3-1-seier over Wolfsburg under:

Se resultater, tabeller og mer om NextGen Series her

Se flere videosammendrag av kampene i NextGen Series her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere