*Nettavisen* Sport.

«Som en badeball»

Foto: Victor R. Caivano (Ap)

Den offisielle VM-ballen slaktes. «Er den kjøpt på et supermarked?».

31.05.10 10:59

Adidas har produsert den offisielle ballen for fotball-VM i Sør-Afrika – kalt Jabulani etter ordet for «å feire» på zulu. Ballen er utviklet i samarbeid med noen av verdens ledende forskere, men nå tyder det på at forskerne har manglet fotballforståelse.

Skifter retning
Ballen får nemlig det glatte lag av en lang rekke spillere, som sliter med å vende seg til den.

- Den er veldig rar. Plutselig skifter den bane. Det er som om den ikke vil bli sparket, sier den brasilianske stjernen Luis Fabiano.

- Det er utrolig. Som om noen styrer den. Du skal til å sparke, også flytter den seg. Jeg håper jeg klarer å tilpasse meg så snart som mulig, men det blir vanskelig, legger han til.

Ballens overflate er dekket med små riller, kalt «GripnGroove», som er ment å bedre ballens aerodynamikk.

Italias spiss Giampolo Pazzini beskriver ballen rett og slett som «en katastrofe».

- Den beveger seg så mye og gjør den vanskelig å kontrollere. Du hopper opp for å heade også skifter ballen plutselig retning og du bommer på den, sier han.

- Badeball
Keeperne er heller ikke fornøyd, det er tross alt de som ser aller dummest ut om en ball plutselig skulle endre retning.

Spanias Iker Casillas har kalt den «motbydelig», mens Brasils Julio Cesar sier at «den ser ut som den kommer fra en matbutikk».

- Den er litt som en badeball, sa Casillias etter at Spania hadde slått Saudi-Arabia 3-2 i helgen.

Casillas får støtte av lagkamerat Xavi.

- Nå er det ikke bare keeperne som klager, men utespillerne også. Det er trist at en så viktig konkurranse som VM har et så viktig element som en ball med så dårlige egenskaper, sier han til Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.