*Nettavisen* Sport.

Sommerens 10 beste spillerkjøp

HÆ? ER JEG PÅ FØRSTEPLASS? Ja, Dusan Tadic, vi betrakter deg som det beste kjøpet i Premier League i sommer. Foto: Vincent Jannink (NTB scanpix)

Hvilke Premier League-klubber har brukt pengene klokest? Vi gir deg svaret.

Det er mange faktorer å ta hensyn til for en klubb som skal kjøpe inn en ny spiller til stallen sin. Et åpenbart spørsmål er «Hvilken spillestil ønsker man å spille?» Et kjøp må jo passe til den stilen.

Det stopper ikke der.

Hva er førsteelleverens svakeste punkt? Trenger den nye spilleren spesifikke ferdigheter som kan utfylle andre spillere i laget, som for eksempel en god innleggsfot fordi laget har en hodesterk spiss? Skal man kjøpe en spiller for å utvikle han og selge spilleren videre med gevinst, eller har klubben så god råd at den kan kjøpe en rutinert spiller som har få år igjen av karrieren?

Hva med det mentale? Er spilleren sulten? Har han forutsetninger for å trives i en ny klubb, som kanskje ligger i et annet land med en helt annen kultur? Hvordan vil familien til spilleren trives?

Og fremst av alt: Hvilke spillere kan klubben klare å tiltrekke seg?

Spørsmålene er nærmest endeløse. Det er en komplisert prosess, hvis man tar den på alvor og gjør sitt beste for å løse den godt.

Dette er også utgangspunktet vårt når vi har satt sammen vår liste over sommerens hittil beste kjøp i Premier League.

1.-plass: Dusan Tadic til Southampton fra Twente

Serberen kostet bare 10,9 millioner pund, til tross for at han har dominert i den nederlandske ligaen de to siste sesongene. Forrige sesong var han sannsynligvis ligaens beste spiller. Tadic er 25 år og kan fort selges videre til en større klubb allerede neste sommer dersom han blir den suksessen vi tror.

Tadic ble kjøpt inn av Ronald Koeman for å erstatte Adam Lallana, som ble solgt til Liverpool. Han er også en ganske lik spillertype som Lallana. Han har ikke den mest skremmende farten, men han har en himmelsk kreativitet, god teknikk, eventyrlig spilleforståelse og kan spille i alle posisjoner rett bak en spydspiss - enten det er som høyreving, offensiv midtbanespiller/hengende spiss eller venstreving.

Forrige sesong noterte Tadic seg for 16 mål og 14 målgivende pasninger på 33 ligakamper. Han skapte 133 sjanser, mest av alle i Æresdivisjonen. Det er faktisk én sjanse per 22,3 minutter spilletid. Det er bare å glede seg til å se denne tryllekunstneren i Premier League!

HTML EMBED


2. Alexis Sanchez til Arsenal fra Barcelona

Det er bare å gratulere Arsenal med et spektakulært kjøp. Arsenal-fansen klyper seg sannsynligvis fremdeles i armen, ute av stand til å tro at forsiktige Arséne Wenger har fulgt opp fjorårets Mesut Özil-kjøp med et nytt kupp.

Sanchez var fabelaktig for Chile i VM i Brasil og passer utmerket inn i stilen til Arsenal. Han er rask, teknisk, uforutsigbar og målfarlig.

Ok, prisen var stiv. 35 millioner pund er mye penger. For en slik sum må man være trygg på at kjøpet er godt, og det kan Wenger være her.

3. Divock Origi til Liverpool fra Lille

Den unge belgieren ble kjøpt fra Lille for ti millioner pund og umiddelbart lånt ut til samme klubb. Det er mye å like med denne avtalen.

Liverpool sikrer seg et av Europas mest spennende spisstalenter, Origi får mer matching på et nivå hvor han kan blomstre og få selvtillit og Liverpool er dessuten såpass tidlig ute her at prisen er lav.

Origi fikk overraskende mye spilletid for Belgia i VM, men viste at Marc Wilmots gjorde rett i å stole på ham. Det blir mange landskamper på denne gutten de neste tiåret.

HTML EMBED


4. Cesc Fabregas til Chelsea fra Barcelona

José Mourinho er den kanskje største vinneren på overgangsmarkedet så langt, ettersom han har sikret seg den tidligere Arsenal-kapteinen Fabregas, Diego Costa, Filipe Luiz, Didier Drogba og attpåtil har fått tilbake Thibaut Courtois fra utlån i Atletico Madrid.

Vi har mest tro på Fabregas av denne gjengen. Didier Drogba kom gratis, men er godt voksen og har nok ikke mer enn en sesong igjen i kroppen. Fabregas har tidligere vist at han mestrer Premier League og han er ung nok til å være en nøkkelspiller for Chelsea i mange år framover.

Prislappen var stiv, 30 millioner pund, men det er han verdt. Samtidig er det prislappen som er årsaken til at han ikke er høyere på denne listen.

5. Fraizer Campbell til Crystal Palace fra Cardiff

Vi mener ikke at Fraizer Campbell er den femte beste spilleren som er kjøpt av en Premier League-klubb i sommer, men når du veier faktorene vi nevnte innledningsvis, forstår du hvorfor han er på femteplass.

Crystal Palace er ikke en klubb som kan velge og vrake fra øverste hylle, men heller må feste blikket på hylle nummer fire og fem. Campbell kostet bare 900.000 pund og har vist før at han er god nok for Premier League.

Dette er helt enkelt et strålende kjøp. For Crystal Palace.

6. David Ospina til Arsenal fra Nice

Det er ikke enkelt for en tittelutfordrer å sikre seg en ny keeper på landslagsnivå for tre millioner pund, men Arsenal klarte det i David Ospina.

Colombianeren imponerte i VM og kan bli et førstevalg i Arsenal-målet. Skulle han ende opp som et andrevalg bak Wojciech Szczesny, mener vi at han fremdeles har en verdi - fordi han sannsynligvis da vil presse sin polske konkurrent opp til et høyere og mer stabilt nivå.

HTML EMBED


7. Joleon Lescott til West Bromwich fra Manchester City

Det er ikke hvert overgangsvindu en klubb som WBA klarer å sikre seg en etablert spiller av dette kaliberet gratis.

Lescott kostet ingenting i overgangssum, men får nok en grei månedslønn og det er nok til at vi kaller det «et kjøp» - dette er jo uansett en stor økonomisk investering for Albion.

Lescott var ikke god nok til å holde seg inne på førstelaget til Manchester City, men bør bli en verdifull tilvekst i sin nye klubb. Han har et bra blikk for spillet, han har bra fart og han er meget god i lufta. Joleon vil nok også bidra med noen scoringer.

8. Didier Drogba til Chelsea fra Galatasaray

Det at José Mourinho ville ha tilbake Drogba til Chelsea, må oppleves som en stor seier for ivorianeren. Han er blitt 36 år, men har en unik fysikk og skal nok klare seg utmerket i Premier League også kommende sesong.

Innsatsen for Galatasaray var så god forrige sesong at vi tror Drogba vil få rikelig med spilletid og kan ende opp som førstevalget på topp dersom dyrkjøpte Diego Costa ikke blir den suksessen folk flest forventer.

Drogba kommer gratis og koster «kun» lønn, noe som gjør at vi plasserer ham på åttendeplass her.

9. Muhamed Besic til Everton fra Ferencvaros

The Guardian melder at Everton betaler fire millioner pund til Ferencvaros for Muhamed Besic, mens andre kilder oppgir 4,8 millioner. Det er uansett en rimelig pris for en ung og talentfull spiller som Besic.

Besic har sin styrke i forsvarsspillet. Han kan spille midtstopper, men brukes normalt som et anker på midtbanen. Det var også i denne rollen han spilte for Bosnia og Hercegovina under VM i Brasil.

21-åringen er en plasseringsdyktig ballvinner med brukbar teknikk. Han kommer rett nok fra ufasjonable Ferencvaros i Ungarn, men har allerede vært innom tysk Bundesliga og Hamburg. Alderen tilsier at Everton ikke bare har hentet enn nokså rimelig spiller, men også gjort en investering som kan bli økonomisk svært lønnsom dersom Besic utvikler seg videre.

10. Ander Herrera til Manchester United fra Athletic Bilbao

Dette er et risikabelt valg, ettersom den unge spanjolen kostet hele 29 millioner pund og er helt uprøvd i Premier League.

Vi tror imidlertid at han vil klare seg utmerket, selv om tempoet er høyere.

- Han er en typisk ballvinner, men det som skiller ham ut, er at han gjør noe konstruktivt med den når han vinner den. Han er en kreativ type som både bidrar offensivt og defensivt. Han er også veldig løpssterk og holder i 90 minutter, og er sjelden skadet, uttalte C Mores ekspert på La Liga, Petter Veland, til Nettavisen i fjor sommer.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.