*Nettavisen* Sport.

Spania og Torres misset

Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Fernando Torres bommet tre ganger i samme situasjon som gjorde ham til EM-helt i 2008.

10.06.12 23:35

SPANIA - ITALIA 1-1:

Fernando Torres scoret seiersmålet i EM-finalen mot Tyskland for fire år siden, da han vippet ballen over keeper og inn i mål, og med det sikret tittelen for Spania.

Mot Italia i åpningskampen i EM søndag hadde han mulighet til å gjøre det samme. Tre ganger.

Men det snakkes om at Chelsea-spissen er ute av form og mangler selvtillit, og etter å ha rotet bort ballen og bommet på målet på samtlige store scoringssjanser, er det lov å si seg enig.

Kampen mellom de store fotballnasjonene endte 1-1, og favorittene i gruppe C står dermed med ett poeng hver før kampene mot Irland og Kroatia.

Nervøs førsteomgang
Spania kan bli den første nasjonen i historien som vinner tre strake mesterskap. Det forutsetter imidlertid at spillerne er sultne på nok en pokal, noe mange har tvilt på i EM-oppkjøringen.

Med en startoppstilling bestående av fem Barcelona-spillere, var det imidlertid nok av rumlende, spanske mager på det polske gresset. De trofévante katalanerne fikk kun med seg det spanske cupgullet forrige sesong.

De fremsto likevel ikke skrubbsultne i EM-åpningen. Verken Spania eller Italia dro på mange besøk til motsatt målgård i den første omgangen, og foruten et hopetall av dyktige gjenvinninger og et fåtall nesten-sjanser, var det lite som minnet om at det var de to foregående verdensmesterne som møttes til kamp. Spillerne virket nervøse, og de til vanlig så selvsikre stjernespillerne, slurvet i avleveringene.

Ingen spisser hos Spania
Vicente Del Bosque valgte, noe overraskende, å starte med Cesc Fàbregas på topp fremfor Torres. Den offensive trioen, med Fabregas, David Silva og Andrés Iniesta, besto dermed ikke av en eneste ren spiss.

Cesare Prandelli, som mangler viktige navn i troppen grunnet kampfiksingsskandalen i den hjemlige serien, valgte på sin side å satse offensivt. Med kun tre forsvarsspillere og Daniele De Rossi - til vanlig midtbanespiller - som midtstopper, var det åpenbart at italienerne ikke ville legge seg bakpå mot den teknisk sterke motstanderen.

Spania skapte rom gjennom hurtige kombinasjoner, men utnyttet disse dårlig, og det var Italia som kom til de største sjansene før pause. Nærmest 1-0 var de på overtid, da Christian Maggio serverte et perfekt innlegg til Claudio Marchisio, som headet hardt mot mål. Iker Casillas klarte på mesterlig vis å klarere, og lagene gikk til pausepraten med en uforandret måltavle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB scanpix

Eksploderte etter pause
Etter pause var to etterlengtet sultne lag som kom tilbake på EM-gresset.

Spania kom til den første gode muligheten da Iniesta prøvde seg fra spiss vinkel, men Gianluigi Buffon fikk en bitte liten fingertupp med i spillet.

Minutter senere kom Mario Balotelli alene på vei mot mål, men valgte å bruke god tid og ble i siste liten taklet av Sergio Ramos.

Like etterpå ble Manchester City-spissen byttet ut (med et gult kort på samvittigheten, selvfølgelig). Inn kom Antonio Di Natale.

Udinese-stjernen, som med 23 mål ledet klubben til en tredjeplass i Serie A forrige sesong, hadde vært på banen i fire minutter da han tente lunta på nok en EM-bombe.

Geniale og evigunge Andrea Pirlo slo en perfekt pasning mot Di Natale, som kan takke Ramos for at offsiden ikke ble gjeldende, og spissen plasserte 1-0-scoringen kontant og lekkert bak Casillas.

- Jeg er glad nå. Pasningen fra Pirlo var fantastisk og jeg gjorde det beste ut av den. Spania har, som oss, fantastiske mestere, så det var en fasinerende kamp, sa målscoreren etter kampen, ifølge Rai Sport.

Tre Torres-misser
Spania våknet som følge av målet, og fire minutter senere kom utligningen. Fra Xavi til Silva og videre til Fabregas med en presisjon og et tempo kun spanjolene behersker, før sistnevnte plasserte ballen bak Buffon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE / NTB scanpix

Om ikke en EM-bombe var i ferd med å eksplodere, gjorde i alle fall kampen det etter 1-1-scoringen. Torres kom inn for Fabregas og markerte seg umiddelbart. Chelsea-spilleren hadde 30 meters fri bane mot målet, men Buffon var dyktig og tvang fram en dårlig ballberøring da den spanske spissen kom inn i målgården.

Umiddelbart etterpå kom Italia til en stor sjanse, men det var Torres det skulle handle om i den andre omgangen.

28-åringen kom til ytterligere to enorme målsjanser som lignet den første på en prikk. Begge gangene ble det åpenbart at den mye omtalte Chelsea-spilleren mangler selvtillit, og han lot seg stresse til å bomme på målet.

Torres skal imidlertid ha ros for at han klarte å skape bevegelse i det spanske angrepet, men verken han, Spania eller Italia klarte å gjøre flere endinger på måltavla, til tross for flere gode sjanser i sluttminuttene. Dermed endte det 1-1 i åpningskampen i gruppe C.

- Dette var den tøffeste motstanderen i vår gruppe. Det var ingen god følelse å havne bakpå, men uavgjort er helt greit. Vi kan fortsatt vinne gruppen med to seirer, var Fabregas' kommentar etter kampen.

Annonsebilag