Gå til sidens hovedinnhold

Spansk samba

Endelig fikk vi litt samba i VM. Men det var ikke av Brasil.

SPANIA-UKRAINA 4-0: Tirsdag var det umulig å se at Brasil er den VM-favorittene alle maser om at de er. Onsdag viste Spania alt det man kunne håpe å se fra Brasil.

Spanierne leverte rett og slett den beste fotballen hittil i VM.

Se her for komplett kampfakta og spillerbørs.

Se her for utviklingen i kampen minutt for minutt.

Stjerner som fungerer
De hadde to spisser (Villa og Torres) i absolutt verdensklasse som fungerte sammen. De hadde en midtbanetrio (Xavi, Alonso og Senna) som kombinerte eleganse og knallharde taklinger. De hadde midtstoppere (Puyol og Pablo) som fullstendig nøytraliserte verdensstjernen Andrej Sjevtsjenko, og de hadde to backer (Ramos og Pernia) som var akkurat så offensivt gode som man av og til er så heldig å se se Roberto Carlos for Brasil.

Det eneste man egentlig kan være usikker på, er hvor god keeper Iker Casillas er. Det er imidlertid kun fordi han nesten aldri ble satt på prøve mot Ukraina, og fordi han gjorde en stygg feil i sluttminuttet.

Ukraina på sin side er regnet som det nest beste laget i gruppa som også inneholder Tunisia og Saudi-Arabia. De er kanskje også det, men onsdag var laget en eneste stor tversoverpasning i 1. omgang. Og et slått lag etter pause.

- Vi er kanskje litt overrasket over hvor lett det fikk, men vi spilte en fantastisk kamp. Vi ga alt, og forhåpentligvis er dette første steget på veien i et bra VM for oss, sa Spanias David Villa etter kampen til TV-stasjonen La Sexta.

- Det er en skam at vi ikke bare tapte, men vi ga dem jo ikke en ordentlig kamp en gang. Vi taklet ikke varmen, og fikk ikke vist hva vi er gode for, sa Ukrainas trener, Oleg Blokhin, til ukrainsk TV.

Alonso med hodet
Den spanske dominansen var total den første halve timen, og Liverpools Xabi Alonso fikk æren av å åpne målshowet. Xavi la corneren og Alonso, som ikke akkurat er kjent for hodespillet sitt, fikk stusset ballen i mål. Det var hans første scoring for Spania i landskamp nummer 27.

Corner-legger Xavi er for øvrig endelig tilbake igjen etter å ha gått glipp av de siste fire månedene med skade. Stjernen gikk blant annet glipp av Barcelonas Champions League-triumf, men ble kåret til banens beste av FIFA onsdag.

Fire minutter etter 1-0-scoringen satt mål nummer to bak Ukrainas keeper, Oleksandr Shovkovskiy. David Villas knallharde frispark fra 20 meter endret litt retning i en ukrainer og føk inn i nettet.

Spania spilte så godt at hvis Brasil hadde levert noe liknende, så ville man pratet om det i lang tid etterpå. Og det beste av alt. De bare fortsatte og fortsatte og fortsatte.

For da dommeren noe overraskende viste ut Vladislav Vashchuk for å ha holdt litt i Fernando Torres da sistnevnte var på vei gjennom, var det game over for alt som hadde vært en fotballkamp. Da handlet det bare om i hvilken grad Spania gadd.

Heldigvis gadd de.

To mål og rett ut
Villa satte inn sitt andre mål i kampen på straffen etter utvisningen, men ble byttet ut like etter. Spanierne hadde flere sjanser til å score enda mer. Det ble imidlertid med kun én scoring til. En fortjent scoring til banens beste, Fernando Torres. Kanskje var det VMs beste scoring til nå.

Midtstopper og Spanias general, Carles Puyol, gikk på et sugende løp, fintet seg forbi en ukrainer, spilte vegg med Cesc Fabregas forbi den neste og headet Torres fri. Atletico Madrid-spilleren feilet ikke, og dunket ballen i mål i nærmeste hjørne. Alt gikk på ett-touch. Manchester United ble nok ikke noe mindre lystne på å bruke 290 millioner - eller mer - på Torres etter denne oppvisningen. De spanske journalistene som mente at VM i Tyskland kunne bli Torres´ store mesterskap, viste tydeligvis også hva de snakket om.

Les her:- Torres nærmer seg United

Les også:- Torres blir Spanias VM-hit

Torres selv ga æren til flaks etter kampen.

- Det var en dårlig sesong med Atletico Madrid. Ingenting så ut til å gå rett. Men heldigvis ser jeg ut til å ha funnet formen her, oppsummerte han.

- Jeg er også fornøyd med spillet mitt før scoringen. Men det pleier å være sånn - at man belønnes hvis man jobber hardt. Det var hyggelig at belønningen kom i form av et mål, la han til.

Det eneste negative man kan si om Spania er at lag som starter VM så godt, sjelden vinner hele mesterskapet til slutt.

Ukraina derimot var en eneste stor skuffelse onsdag. Andrej Sjevtsjenko var bare en skygge av seg selv, men trengte kanskje gjennomkjøringen etter å ha vært skadet. Det som skuffet mest var imidlertid at laget som er kjent for å være ekstremt gode på kontringer, stort sett spilte ballen tversover.

- Men vi må se fremover nå. Det er to kamper igjen. Alt er ikke håpløst. Det er fortsatt lenge igjen, sier Blokhin.

Vel vitende om at Ukraina avanserer til sluttspillet hvis laget slår Tunisia og Saudi-Arabia i sine to neste kamper.

PS: Arsenals Cesc Fabregas kom inn som innbytter, og ble med det tidenes yngste spanske VM-spiller. Han fylte 19 år 4. mai. Sergio Ramos (20), som startet kampen, ble samtidig tidenes nest yngste spanske spiller i et VM.

HTML EMBED
Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?