*Nettavisen* Sport.

Spiller Eggen-fotball i angrep og Drillo-fotball i forsvar

SUKSESS: Ola By Rise lykkes i Ranheim. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Slik forklarer Ola By Rise suksessen.

- Det er ikke akkurat Wembley, sier Ola By Rise om den nye tribunen lille Ranheim bygger. Trondheim-klubben kan sensasjonelt rykke opp til eliteserien.

Kontrastene har vært store i bydelsklubben denne sesongen. Da den tidligere Rosenborg-keeperen kom inn i juni, lå Ranheim i nedrykksstriden. Kun to av tolv seriekamper var vunnet.

Under By Rises ledelse har Ranheim knapt tapt (to av ti kamper). Sju seirer har løftet laget til kvalifiseringsplass.

- Det skal litt til for å rykke opp, men vi ligger på playoff og har muligheter til sluttspill. Det er det nye målet, og det kan vi klare. Men derfra er veien lang. Det er noen hindre som skal forseres, sier By Rise.

- Men vi er ikke redd eliteserien, for det finnes større problemer i livet enn at Ranheim spiller Tippeliga. Du må ha noen drømmer.

Han storkoser seg i comebacket som fotballtrener. 54-åringen var i mange år Egil Olsens assistent på det norske A-landslaget. Da Drillo brått ble fjernet, var det heller ingen plass til By Rise.

RBK-light

Nå bygger han opp nærklubben Ranheim, basert på det han har lært av Nils Arne Eggen i Rosenborg og Drillo på landslaget.

- Jeg bruker det defensive til Drillo og det offensive etter Nils Arne. Det går aldri ut på dato, sier By Rise til NTB.

Den tidligere målvakten var med på hele Rosenborgs eventyrlige reise, hvor trønderne først ble en dominerende faktor i Norge før de inntok Europa og skapte magiske øyeblikk.

- Det er RBK-light og minner veldig om da vi startet epoken med Rosenborg. Nå bygger vi ny tribune, det blir mer fasong på oss. Ingenting er rigget for opprykk, men jeg ser mye av den samme profesjonelle mentaliteten som da jeg var i Rosenborg og vi var deltidsspillere, sier den tidligere sisteskansen.

- Jeg jobbet i Adresseavisen på den tiden og måtte skrive saker både før og etter trening. Derfor vet jeg at treningene må være lystbetonte. Det er mye spill i ulike varianter, akkurat slik vi gjorde det i Rosenborg.

Ingen jålefaktor

Ola By Rise har kontrakt med Ranheim ut sesongen.

- Jeg føler meg veldig ønsket. Dette er en klubb med en fantastisk dugnadsånd, kjemisk fri for nykker og jålefaktorer. Her er det kun ettermiddags- og kveldsaktivitet. Mange spør, og jeg spør meg selv, hva som skjer etter sesongen. Jeg tar vel en avgjørelse om et par uker.

Han fikk to oppgaver da han kom til Ranheim. Den ene var å berge plassen, den andre å videreutvikle spillestilen.

- Jeg er veldig trygg på 4-3-3-formasjonen fra Rosenborgs storhetstid med indreløpere, offensive backer, evnen til å spille seg ut bakfra og et variert, bevegelsesorientert pasningsspill offensivt, sier By Rise.

I helgen venter Jerv borte. Deretter kommer Brann til Trondheim. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.