*Nettavisen* Sport.

Spillerne er snart yngre enn Flo-pasningen

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

90-tallet er på vei inn i det norske landslaget.

16.01.12 11:10

Bangkok (NTB): Spillere født på 60-tallet var sentrale da Drillo-fotballen løftet landslaget til uante høyder. 70-tallets årganger bygget videre på suksessen, og i dag dominerer 80-generasjonene landslaget. Men 90-tallet er på full fart inn.

Da landslaget reiste til Thailand forrige uke, hadde bare to spillere født på 1990-tallet spilt landskamp for Norge: Markus Henriksen og Håvard Nordtveit. Søndag økte tallet til seks, da Harmeet Singh, Vegar Eggen Hedenstad, Valon Berisha og Magnus Wolff Eikrem debuterte. I løpet av uka slutter Jo Inge Berget og Thomas Drage seg til klubben.

- Det kommer bare til å bli flere og flere, for det er mange unge talenter. Om det blir nå eller senere er opp til hver enkelt, sier Eikrem, som fikk 16 minutter og en målgivende pasning i debutkampen.

- Det gikk helt greit. Jeg prøvde å komme på ballen og skape litt. Jeg hadde to muligheter til å score, men det er tidlig på året. Jeg får prøve å sette den neste gang, sier Molde-spilleren, som fant Tarik Elyounoussi forut for utligningsmålet – selv om han ikke mente det.

- Det var nok ment for Espen Ruud, som kom på kanten. Jeg slo den veldig hardt.

Erfaring
I Henriksen, Singh, Hedenstad og Berisha har Norge nå fire spillere som ble født mens Drillo var landslagssjef og har spilt landskamp under Drillo. Snart kommer også den første landslagsmann som er yngre enn Flo-pasningen. Valon Berisha var tre dager gammel da den ble slått for første gang i Faro 10. februar 1993.

- Det var kjekt å debutere. Jeg hadde lave skuldre, og det gikk bra. Jeg håper på mer, men så lenge jeg gjør en bra figur i det jeg foretar meg så skal jeg være fornøyd. Opplevelser og erfaring skal jeg ta med hjem til Stavanger og bygge videre på, sier 18-åringen til NTB.

Han er ikke overrasket over at 90-årgangene begynner å banke hardt på landslagsdøra.

- Det er mange unge som gjør det veldig bra, og det er godt for utviklingen av fotballen. Det ser ut som ungdommen jobber hardere og vil noe med fotballen. Det er mange unge som spiller fast i eliteserien, sier han.

Tillit
Thomas Drage er en av de fire i troppen som ikke fikk unnagjort debuten i første kamp, men Drillo har lovet samtlige spilletid. Det betyr at Tromsø-spilleren står på tur til å skrive seg inn på lista over 90-årgangenes landslagsmenn.

- Det ser ut som vår generasjon er god. Norge har et godt U21-landslag, og det er veldig mange spillere i eliteserien fra aldersbestemte landslag jeg har spilt på, sier 19-åringen som i fjor hadde nest flest assist i eliteserien.

For noen år siden var det et problem at få unge spillere slapp til i eliteserien. Nå er det annerledes.

- Det er vanskelig å si hva det kommer av. Det er mange store talenter som får sjansen, og det kan se ut som trenerne stoler mer på dem. Kanskje må de det på grunn av økonomien, sier Drage. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.