Spillernes «sutring og klaging» topper dommernes agenda for 2016-sesongen

LITE LIKT: Det at spillerne flokker seg rundt dommeren på denne måten, er noe NFF setter på agendaen før 2016-sesongen. Her eksemplifisert fra en kamp mellom Sarpsborg og Sandefjord.

LITE LIKT: Det at spillerne flokker seg rundt dommeren på denne måten, er noe NFF setter på agendaen før 2016-sesongen. Her eksemplifisert fra en kamp mellom Sarpsborg og Sandefjord. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Dommersjefen bekrefter at man vil se på spillernes oppførsel inn mot neste sesong.

Etter søndagens cupfinale mellom Rosenborg og Sarpsborg 08, har det blitt satt spørsmålstegn rundt fotballspilleres holdninger når det gjelder sutring og klaging på dommeren.

Lillestrøm SKs nestleder, Bjørnar Sollie, mener det er flaut å se på fotballspillerne, mens Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, kaller fotballspillerne for juksepaver.

Nå innrømmer NFFs dommersjef, Terje Hauge, til Nettavisen, at problematikken rundt sutring og klaging står høyt på agendaen når dommerne i disse dager evaluerer den foregående sesongen.

- Vi har nettopp startet en evaluering av sesongen 2015. Vi har diskutert i grupper, og dommerne kommer med tilbakemelding. Det er litt tidlig å uttale meg, ettersom jeg ikke har fått svar fra alle dommerne enda, men vi har registrert at dette (klaging på dommerne underveis i kampene) er noe vi ser oftere enn tidligere, sier dommersjefen til Nettavisen.

- Alle dommerne er bedt om å evaluere hver for seg, for hele sesongen. Det er viktig for oss å finne ut om dette bare er noe vi føler at er en utfordring, eller om dommerne faktisk har følt det på kroppen. Vi ser ikke på det som noe problem, men heller en utfordring, forklarer Hauge.

Avhengig av samspill

For det er ikke bare Rosenborg-spillerne som flokker seg rundt dommerne i situasjoner de er uenige i. Det har nærmest blitt en del av fotballen at spillerne kommer løpende bort til dommeren for å ytre sin mening om en avgjørelse eller en duell.

Klikk på bildet for å forstørre.

TYDELIG: Terje Hauge satt ofte tydelige linjer i de kampene han dømte. Foto: Alf Ove Hansen (NTB scanpix)

- Vi dommere skal ikke være vanskelige, men vi må tørre å si fra. Også må vi se hver situasjon for seg. Det er ikke greit at spillere løper 15-20 meter mot dommerne, og glefser inn i ansiktet til dommerne. Da hadde de hatt god tid til å roe seg ned i forkant. Spontane reaksjoner, derimot, må være lov, mener dommersjefen.

Han tror det er flere måter man kan få endret på denne oppførselen, men at det avhenger av at alle er med på å bidra. Hauge ønsker tett dialog mellom spillere, ledere og dommere både før og under kamp, og tror noe av nøkkelen ligger her. Fungerer det ikke å snakke med de det gjelder, har ikke dommeren noe annet valg enn å dra opp det gule kortet.

- Det finnes absolutt et godt verktøy for å slå ned på dette i de spillereglene som finnes. Men for å forebygge slike situasjoner, må et samspill til. Vi ønsker så klart ikke å flekke kort, men hører ikke spillerne, så har vi ikke noe valg.

Å skulle straffe spillere i etterkant av en kamp vil ikke være noe dommerne kommer til å gjøre, bekrefter Hauge. Da må det i så fall være røde kort involvert i situasjonene. Usportsligheter skal føre til gule, ikke røde, kort.

LES OGSÅ: Hvorfor godtar vi juks i fotballen?
LES OGSÅ: - Flaut å se på

- Det skal være litt sånn

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er enig i at fotballen henger etter i forhold til andre idretter, når det gjelder sutring. Han synes likevel at det er noe som til en viss grad bare må godtas.

- Det har vært slik fra tidenes morgen. Og jeg synes egentlig det skal være litt sånn som dette. Spillerne ønsker alltid å vinne, og da blir det på denne måten. Du skal få lov til å lage en sak som dette etter neste cupfinale også. Det er bare med på å skape litt ekstra «trøkk» i fotballen, sier Staberg til Nettavisens journalist.

Klikk på bildet for å forstørre.

GODT HUMØR: Per Ivar Staberg er kjent for å ta de fleste situasjoner med et godt humør og et lurt smil. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Skulle man likevel slå hardere ned på slike situasjoner, har ikke Staberg troen på at gule kort skal være løsningen. Den tidligere dommeren var kjent for å alltid ha en god dialog med spillerne, og han var godt likt, både blant spillere, trenere og andre dommere. Staberg tror at kommunikasjonen er mye av nøkkelen for å skulle løse slike problemer.

Problematikken rundt at spillere filmer eller faller lett derimot, mener Staberg at bør være et hett tema.

- Når det gjelder filming og skuespill, er det noe helt annet. Spillerne må være mannfolk. Men mannfolka må få lov til å prate, forklarer han.

- Problem med kjeftingen utenfra

Etter søndagens cupfinale, mener Staberg at hovedproblemet ikke ligger hos spillerne som reagerer underveis i kampen. Det at folk utenfra reagerer i etterkant, og skaper et dommerproblem rundt dette, derimot, føler han blir feil.

- I søndagens kamp dømte dommeren helt perfekt. Han la lista riktig, og tok gode valg. Problemet er at han skal få kjeft etter så god dømming. Da vinner klagerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.