Spilleropprør i tippeligaklubb

Foto: NTB scanpix

- Han er krass og negativ. Han trykker folk ned, sier en kilde til Nettavisen.

28.06.13 08:25

Etter det Nettavisen erfarer, skal det være stor misnøye med hovedtrener Leif Gunnar Smerud innad i spillergruppen til Hønefoss.

Misnøyen skal være så stor at spillergruppen nå ønsker suksesstreneren fjernet fra stillingen, hevder kilden.

Smerud har vært hovedtrener i Hønefoss siden januar, 2011. Han tok laget opp fra 1. divisjon til Tippeligaen på første forsøk, og reddet plassen der med et nødskrik i fjor.

- Fortapt rundt ham
Men til tross for det som må regnes som sportslig suksess for en liten klubb, skal spillerne nå være svært lite tilfreds med lederstilen til den 36 år gamle trenerprofilen.

- Dette går på Leif Gunnar som person. Hans lederstil. Folk føler seg helt fortapt rundt ham, sier en spiller i klubben til Nettavisen, under betingelse av at han forblir anonym.

- Leif Gunnar er krass og negativ. Han trykker folk ned. Det går på måten han behandler folk på, legger spilleren til.

Nylig foretok man en opptelling internt i spillergruppen for å se hvor mange som ønsket Smerud bort. Etter det Nettavisen erfarer stemte 15 eller 16 spillere av totalt 18 for å fjerne treneren.

- Det er praktisk talt ingen spillere som vil ha treneren her, bekrefter Nettavisens kilde.

I slutten av mai ble det kjent gjennom media at Hønefoss planlegger å tilby Smerud og hans assistent Pål Arne Johansen en kontraktforlengelse. Det skal heller ikke ha falt i god jord.

Etter det Nettavisen kjenner til gikk spillergruppen umiddelbart til styret for å protestere etter at dette ble kjent, og det er der striden rundt Hønefoss-treneren nå står.

Nettavisen har prøvd å komme i kontakt med styreleder i Hønefoss Toppfotball, Terje Raastad, men han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ifølge kilden skal styret være klar over situasjonen rundt Smerud, men velger likevel å legge en «beskyttende hånd» over 36-åringen.

- Tar selvkritikk
Nettavisen har også vært i kontakt med Leif Gunnar Smerud, og Hønefoss-treneren kunne fortelle at han var kjent med at det var en viss grad av misnøye innad i spillergruppen.

36-åringen sier at han har blitt informert om dette, og at partene har hatt en åpen dialog rundt problemene.

- Det stemmer at jeg har fått noen tilbakemeldinger om en misnøye. Hovedpunktet i møtet med spillerutvalget gikk på at jeg under kamper styrer spillerne for mye. Om det har med lederstil å gjøre, vet jeg ikke, men jeg ønsker en tydelig spillestil, og om det da mangler noen prosent, kan engasjementet gå for langt. Spillerne føler at jeg spiller kampen for dem, og det tar jeg selvkritikk på, sier Smerud til Nettavisen.

- Men spillerne har vist mot ved å komme til meg direkte med dette. Det er ufarlig med uenighet, så lenge man kan ta konfliktene med hverandre, og vi har hatt en fin dialog. Det er bedre enn å hviske og tiske i gangene, selv om det vel ikke er helt unaturlig at noen går veien om media, heller. Dette er verken første eller siste gangen det skjer at noen er misfornøyd i en fotballklubb.

Smerud ønsker ikke å gå nærmere inn på hva han synes om å bli kalt «krass og negativ», og det at «han trykker folk ned», som blant annet ble nevnt i kritkken mot ham

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Hardt for spillerne
Smerud mener det er helt normalt at det er noe misnøye innad i en klubb. Han påpeker også at Hønefoss stadig er i utvikling.

- Det er en naturlig del av utviklingen til en fotballklubb, særlig når det går fort. Vi rykket opp i 2011, holdt oss for første gang i Tippeligaen i fjor og laget og klubben har utviklet seg videre etter det. Spillere som er vant til å være sentrale kan miste posisjon i en slik utvikling. I tillegg har vi en stor bolk med bosmanspillere, og usikkerheten i dagens fotballmarked med færre muligheter og lavere lønninger kan være hardt for spillerne. Det er naturlig at noen ikke alltid er helt fornøyd, sier treneren.

- Føler du tillit fra styret?

- Ja, det gjør jeg, svarer Smerud.

- Og styret er også kjent med misnøyen?

- Ja. Jeg har fått tilbakemeldinger på det samme som fra spillerne. Ingen er feilfrie, og noen ganger blir noen misfornøyd, sier Hønefoss-treneren til Nettavisen.

- Ikke på talefot
Investor og tidligere styreleder i Hønefoss, Aage Thoresen, skal etter det Nettavisen har fått vite også ha samme standpunkt som spillergruppen når det gjelder Smerud.

AKA-gründeren skal ikke være fornøyd med dagens trenerteam, og det skal være grunnen til at han ikke lenger ønsker å støtte klubben med penger til spillekjøp.

I vinter skrev Ringerikes Blad at investselskapet HBK Spillerinvest 2, der Thoresen sitter sentralt, ikke ønsket å spytte inn mer midler til nye spillere i tippeligaklubben.

Thoresen uttalte da at ingen av investeringsselskapene ønsket å «bruke penger på spillere som var mer interessert i lønningsposen, enn det å prestere på banen».

Tidligere har investeringsselskapene brukt mye penger på ringerikeklubben, og så sent som i 2012 brukte Hønefoss mer penger enn for eksempel Strømsgodset, skrev Ringerikes Blad.

AKA og Thoresen stilte også over 80 millioner kroner til disposisjon for byggingen av AKA Arena, Hønefoss' hjemmebane, som sto klar i 2008.

- Ingen problemer
Trener Smerud og Thoresen skal angivelig ikke være på talefot, fordi førstnevnte mener sistnevntes detaljstyring av det sportslige har gått for langt, skrev Aftenposten nylig.

Overfor Nettavisen er Smerud imidlertid klar på at det ikke er noen samarbeidsproblemer mellom ham og Thoresen.

- Jeg har vært i Hønefoss siden 2011, hentet spillere og samarbeidet med dem som investerer penger. Der har Aage vært en sentral aktør. Jeg opplever ikke at det er problemer der.

- Senest i midten av mai var vi på kamp sammen, og like etterpå ble det uttalt at vi er ønsket med videre. Vi har en positiv dialog omkring det. Min jobb er å få det meste ut av de kronene vi har til rådighet, og samarbeide med styret og spillerne under de rammene som er, sier Smerud til Nettavisen.

Nettavisen har ikke lyktes, tross gjentatte forsøk, å komme i kontakt med AKA-leder Aage Thoresen for en kommentar til disse påstandene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.