*Nettavisen* Sport.

Sportsklubben Brann skremmer Davy Wathne

- Virkeligheten er at de neste år, etter alt å dømme, spiller i Ulsteinvik og Finnmarkshallen, sier Davy Wathne om Brann. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Det skal ikke veldig mye vind til før det korthuset raser sammen. Det synes jeg er skremmende, sier Davy Wathne.

Etter søndagens 3-2-tap hjemme mot Vålerenga, ligger Sportsklubben Brann kun ett poeng over sisteplassen i Tippeligaen.

Rikard Norlings menn har tapt fire av fem hjemmekamper denne sesongen, og i tillegg svikter hjemmepublikummet de rødkledde. Ikke siden 2003 har det vært færre tilskuere på en tippeligakamp på Brann stadion.

TV 2-programleder Davy Wathne har fulgt Brann i en årrekke og er langt ifra imponert over tingenes tilstand.

- Jeg registrerer at hver gang vi skal lage kavalkade på TV 2 for å vise hvor gode andre spillere er, så ender vi alltid opp med å vise mål som er scoret mot Brann, sier Wathne til Nettavisen.

- Virkeligheten er at de neste år, etter alt å dømme, spiller i Ulsteinvik og Finnmarkshallen, hevder 64-åringen.

- Ukloke valg
TV 2-profilen mener Brann fortsatt får bøte for avgjørelsene som ble tatt i perioden rundt seriegullet i 2007.

- Jeg tror at Brann, med kompetente ledere, burde vært i stand til å få mye mer ut av seriegullet i 2007. Det burde vært en kontinuitet og kvalitet. Den gang hev de penger etter middelmådige og avdankete spillere og pådro seg enorme økonomiske problemer som de nå betaler en pris for, sier Wathne til Nettavisen.

- For meg, er Brann et veldig skjørt byggverk. Det skal ikke veldig mye vind til før det korthuset raser sammen. Det synes jeg er skremmende, forklarer Wathne.

Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann, synes det er vanskelig å svare på kritikken fra Wathne.

- Jeg synes det er vanskelig å svare på en så generell kritikk som det. Det er snakk om investeringer som er gjort seks-syv år tilbake i tid. Med tanke på ulike spillere og det som har vært, blir det veldig vanskelig å svare på det i 2014, sier Bruun-Hanssen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- VANSKELIG: Roald Bruun-Hanssen synes det er vanskelig å svare på kritikken fra Davy Wathne. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- I 2011 mener jeg å huske at vi tapte cupfinalen og spilte om bronsen i siste serieomgang. Vi hadde stort sett et helt nytt lag på banen. Jeg synes det blir veldig generell kritikk og veldig vanskelig svare på det, forklarer Bruun-Hanssen.

Det er imidlertid ikke kun investeringene som ble gjort i tiden rundt seriegullet Wathne er kritisk til. Heller ikke kjøpene som ble gjort før inneværende sesong imponerer TV-veteranen.

Vadim Demidov, Jakob Orlov og Erlend Hanstveit ble alle hentet inn for å styrke laget før sesongen, men Wathne mener de ikke har levert gode nok prestasjoner.

- Jeg konstaterer at de som er kjøpt inn for å styrke laget knapt nok bidrar. Det synes jeg er illevarslende. Det rammer til dels også Rikard Norling. Hans vurderinger er for meg ikke veldig imponerende, hvis det er hans spillere og hans valg. Jeg synes de til veldig liten grad har bidratt, mener Wathne.

Ingen astrofysikk
64-åringen setter spørsmålstegn ved jobben som har blitt gjort etter en skuffende fjorårssesong, som endte med en 8.-plass for bergensklubben.

- Når man oppsummerer en sesong, må man være i stand til å plukke fra hverandre og analysere hva man har, hva man mangler og hvordan man skal komplettere en stall som åpenbart har noen mangler. Når målene renner inn, og Brann er Tippeligaens nest dårligste bortelag i serien i fjor, så behøver man ikke være astrofysiker for å skjønne at man må gjøre noe med forsvaret, forklarer Wathne.

- Enten må man få de som er der til å bli bedre, eller så må man erstatte dem med bedre spillere. Hvis jeg hadde ledet Sportsklubben Brann, en stor klubb i en attraktiv by med stolte tradisjoner, ville jeg lagt listen på et litt annet nivå enn Erlend Hanstveit og Vadim Demidov. Jeg ville kanskje gått for Fredrik Semb Berge istedenfor, han har duellstyrke og kraft. Demidov har en lang skadehistorie og har ikke spilt fotball på høyeste nivå på veldig lenge, sier programlederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET? Erlend Hanstveit er blant spillerne Davy Wathne mener ikke har bidratt i særlig grad på banen for Brann denne sesongen. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)


Bruun-Hansen respekter Wathnes mening, men har fortsatt stor tro på klubbens nyeste signeringer.

- Det ligger et grundig vurderingsarbeid av de spillerne man har, og de kontraktene de har. Så gjør man en vurdering av hvor man har behov for å forsterke laget. En av tingene vi så vi hadde behov for, var å få inn noen med erfaring i det bakerste leddet, sier Bruun-Hanssen.

- Det har vi gjort. Så får det være opp til den enkelte å vurdere Erlend og Vadim. Men vi har fortsatt god tro på at de vil bidra for oss, sier Brann-sjefen.

Gjennomtenkt?
Ifølge Davy Wathne er de nyankomne på Brann stadion ikke de første dårlige investeringene som er gjort i løpet av den tiden Roald Bruun-Hanssen har vært Branns daglige leder.

- Det har med hele Branns tilnærming å gjøre. Hvis man ser hva de har kjøpt i Roald Bruun-Hansens periode, så har det knapt nok vært en vellykket investering. Mens det under Per Ove Ludvigsen ble gjort en rekke gode investeringer. Da hentet de Paul Scharner, Seyi Olofinjana og en haug med spillere som de ikke bare hadde sportslig utbytte av, men som de tjente penger på å selge, forteller Wathne.

- Men så er det masse tilleggsmomenter som man ikke har kontroll på. At hjertet til Carl-Erik Torp plutselig stopper, kan ingen lastes for. At Diego Guastavino har en kone som lengter hjem til Uruguay, kan man heller ikke laste Roald Bruun-Hansen eller Brann for. Sånn er tingenes iboende faenskap, sier programlederen.

- De har bidratt
Branns daglige leder trekker imidlertid frem en rekke spillere han mener har vært gode investeringer for klubben.

- Kim Ojo, Rudolph Austin, Birkir Sævarsson og Piotr Leciejewski er spillere som kom til Brann for små summer og som har bidratt mye hos oss. Men markedet er helt annerledes nå enn det var den gangen. Den gangen kunne man få inn spillere som var på jakt etter å bruke Norge som et utstillingsvindu for å komme videre. Det har endret seg helt nå. Slik er det ikke lenger, forklarer Bruun-Hanssen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MARKERER SEG: Bård Finne er et eksempel på at Brann har lykkes med ungdomssatsingen, hevder Roald Bruun-Hanssen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

- Det som har blitt viktig i Tippeligaen nå, er å utvikle unge lokale spillere som kanskje kan gå videre. Der synes jeg vi har vært flinke. Vi har hatt et lokaltalent i Bård Finne, som vi dessverre ikke klarte å få til en kontraktavtale med, som gjorde at vi ikke fikk annet enn utdanningskompensasjon, men han er i Köln og har markert seg der, forteller Bruun-Hanssen.

Wathne stiller også en rekke spørsmål om hvor nøye ledelsen i Brann analyserer spillerne før et eventuelt kjøp.

- Hvor god «research» har Brann gjort? Hvor nøye sjekker de personlige egenskaper? Hvor nøye tenker de gjennom dette? Ser de på om denne fyren passer for klubben? Ser de om spilleren kan være med på å bygge et miljø og heve det kollektivet? undrer Wathne.

Klubbfilosofi

Spørsmålene stanser heller ikke her.

- Jeg vet ikke hva de tenker. Jeg vet ikke hvem som tenker. Jeg vet ikke hvem som forvalter Brann-verdiene, Brann-filosofien, Brann-identiteten. Er det Roald Bruun-Hansen? Er det Rolf Barmen? Hvem er det som tenker de riktige tankene i et lenger perspektiv hos Brann? Hva holder de på med? Hva er målet? Hvordan skal de nå målet?

Han konkluderer med at han ikke aner om treneren er ansatt for å holde klubbens filosofi i hevd, helt enkelt fordi han ikke ser en klubbfilosofi.

- Jeg er usikker på om Brann, som klubb, har en tydelig og gjennomtenkt filosofi, sukker Davy Wathne.

Bruun-Hanssen er imidlertid klar på at Brann har hatt en klar strategi de siste årene.

- Vi har fulgt en strategiplan nå i fire år. Vi har fulgt en ungdomsoppbygging og satsing som har gitt veldig gode resultat i form av antall gode spillere som har kommet frem. Måten å spille på med trenerne vi har hatt i dette årtusen, har hatt veldig mange likheter. Men så er det alltid nyanseforskjeller med tanke på tilnærming på måten man jobber med ting på. Hvis han ikke ser identitet og strategi, er det greit. Men vi mener den har vært der hele tiden, sier klubbens daglige leder bestemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag