RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

Sør-Afrikas VM-smell

Sist oppdatert:
Blir VMs første mål også mesterskapets vakreste?

SØR-AFRIKA-MEXICO 1-1: Afrika har aldri arrangert et Fotball-VM før, mens Sør-Afrika alltid er blitt regnet som en miniputt i fotballsammenheng. Til tross for en oppkjøring med 13 kamper uten tap, er det de færreste som har hatt troen på vertsnasjonen, og Fifa-rankingen viser at Carlos Alberto Parreiras mannskap skal ha 82 nasjoner som er bedre enn dem.

Mexico, ranket som nummer 17, er likevel ikke en av dem.

Riktignok var mellomamerikanerne klart best før sidebyttet, og misbrukte tre fete sjanser i førsteomgangen. Størst av alle den da Guillermo Franco kom igjennom midtveis i omgangen, men Itumeleng Khune er en spretten kar, og blokkerte elegant West Ham-spissens avslutning.

Ulike forutsetninger
Andreomgangen var en helt annen historie – og vertsnasjonen gjorde som de syv foregående arrangørlandene før seg: Unngikk tap i VMs åpningskamp. Bare England (0-0 mot Uruguay) i 1966 og Mexico i 1970 (0-0 mot Sovjetunionen) har unngått å vinne, mens stakkars Mexico så definitivt ikke har hatt marginene på sin side – fire åpningskamper har de spilt i VM, aldri har de vunnet.

Og var det de som hadde gått i strupen på Sør-Afrika i førsteomgangen, var det vertsnasjonen som gjorde det samme med gjestene etter sidebyttet. Og da scoringen endelig kom, så kom den til gagns:

Modise slo en nydelig ball gjennom det meksikanske midtforsvaret, fant en umarkert Siphiwe Tshabalala, som fikk kontroll på hjørnet av Mexicos sekstenmeter, og hamret inn ballen i det borteste krysset. En perle, og vuvuzelaene har sjelden kommet mer til sin rett.

Defensiv blunder kostet
Støyen var enorm, og Sør-Afrika fortsatte å presse like etter scoringen, støttet av nærmere 85.000 fanatiske hjemmesupportere. Det så lenge ut til å være en kamp som var død og begravet, men hadde Bafana Bafana vist svakhetstegn defensivt i førsteomgangen, var det ingen ting mot hva de viste drøye ti minutter før slutt.

En solid tellefeil gjorde at det var tre meksikanere alene med keeper Itumeleng Khune, Rafael Marquez hadde all verdens tid, og Barca-spilleren kunne enkelt hamre ballen inn til 1-1.

Det meste dreide seg likevel om Sør-Afrika på slutten, og alle trodde vertsnasjonen skulle hale i land tre poeng da Katlego Mphela kom igjennom minuttet før slutt, men 25-åringen traff ikke skikkelig, og ballen gikk i stolpen og ut.

Likevel, en god start for Sør-Afrika. Ikke bare var spillet bra, men det er lenge siden man har sett en så god åpningskamp i VM. Det lover godt for fortsettelsen, og i Sør-Afrika er man fornøyd.

- Vi gjorde det bra og kunne ha vunnet

- Vi kom til flere gode sjanser, og forhåpentligvis setter vi dem i neste kamp, sier målscorer Siphiwe Tshabalala til TV4.

20.30 møtes Frankrike og Uruguay i samme gruppe. Kampen følger du selvsagt her i Norges beste og kjappeste livesystem.

Se Sør-Afrikas scoring her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere