*Nettavisen* Sport.

Stabæk-helten gruer seg: - Det blir kjipt å hindre dem opprykket

TOMÅLSHELT: Ohi Omoijuanfo gjorde mye av jobben for Stabæk med sine to mål mot Start. Han vet godt hvem han ønsker seg som motstander i «play off» til Tippeligaen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ohi Omoijuanfo ønsker seg Jerv i opprykksfinalen i Tippeligaen.

07.11.16 09:56

STABÆK - START 3-0:

NADDERUD (Nettavisen): Forutsetningene var greie før kampstart på Nadderud søndag kveld: Vertene Stabæk trengte tre poeng, og i tillegg ha hjelp fra Rosenborg mot Bodø/Glimt - eventuelt fra Odd mot Tromsø eller Molde mot Lillestrøm - for å kunne sikre seg enten play-off eller sikker plassering i årets siste tippeligarunde.

Gjestene Start på sin side har vært håpløst fortapte lenge, men har de siste ukene vist fin form i det som bare har vært en forberedelse på Obos-tilværelsen neste år.

I utgangspunktet ikke en alt for enkel oppgave for Stabæk, altså, i og med at Start hadde vunnet to av sine fire siste kamper.

Men i kampen for å overleve kjørte vertene over sørlendingene fra start til slutt på Nadderud.

Til slutt sto det 3-0 på resultattavla, og med Rosenborgs seier over Bodø/Glimt på Lerkendal betyr det at tippeligahåpet lever videre i Bærum. Nå møter laget et av lagene Kongsvinger, Jerv eller Mjøndalen til play off-duell i slutten av november, i kamp om retten til å spille i Tippeligaen også i 2017.

- Prøvde å høre etter

- Det føles fantastisk. Vi måtte vinne i dag, og vi visste at vi måtte vinne med to mål for å ta igjen Tromsø på målforskjellen, hvis de tapte. De tapte ikke i dag, men vi gjorde jobben her hjemme. Da får vi ikke gjort så mye annet, sier dagens store helt i Bærum, Ohi Omoijuanfo, til Nettavisen.

Han scoret to mål for pause, og drepte mye av de nervene som måtte prege Stabæk-laget i kampen for å holde seg i Tippeligaen.

For selv om resultatene i de andre kampene gjorde at det meste var avgjort i de siste minuttene av årets sesong, ble det - som vanlig - en del drama underveis i den siste runden.

LES MER OM TIPPELIGAEN:
- Høstsesongen har vært forferdelig
Slakter kvaliksystemet: Uakseptabelt!
Her er årets lag i Tippeligaen

- Jeg trodde ikke mine egne øyne

Da Bodø/Glimt reduserte til 1-2 på Lerkendal, var nordlendingene bare ett mål unna å sende Stabæk ned til Obos-ligaen. Men stillingen på Lerkendal holdt seg, og i tillegg sørget ALanzinho for å øke til 3-0 på Nadderud. Da var det gjort.

- Hvor mye får dere med dere underveis i kampen?

- Man prøver å høre litt etter, men man prøver å ikke fokusere på det. Det viktigste er vår kamp. Vi måtte jo vinne, svarer «Ohi».

Slagplan

Stabæk-trener Toni Ordinas forteller til Nettavisen at klubben hadde god kontroll på hva som skulle informeres, og hva som ikke skulle det.

- Før kampen understreket vi at vi spiller her. Vi spiller ikke i Tromsø eller på Lerkendal. Spillerne fikk beskjed om ikke å spørre om resultatet før de ledet 2-0. Og jeg tror kampen viste det. Vi var så fokuserte på å angripe fram til 2-0, sier treneren til Nettavisen.

- Men dere får med dere noe likevel?

- Ja, på 2-0 gjorde vi det. Vi hadde avtalt at om vi ledet 2-0, og ting så positivt ut, kunne vi høre resultatene.

- Forventet ikke mål

Spikeren i kista kom da Alanzinho entret banen, og brukte bare noen sekunder på å smelle ballen inn i krysset til 3-0. Da trengte Bodø/Glimt, som på det tidspunktet presset for en 2-2-scoring på Lerkendal, en seier i trønderfortet.

Klikk på bildet for å forstørre.

JUBLENDE GLAD: Stabæk-trener Antoni Ordinas var en meget glad mann etter 3-0-seieren. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Det var en flott scoring, bare ti sekunder etter at jeg kom inn. Jeg treffer godt, og det er et godt skudd. Men jeg forventet ikke at den skulle gå inn. Jeg snudde meg rundt, og da jeg snudde meg var den inne, sier brasilianeren selv etter kampen.

Ønsker seg Jerv

Nå venter kvalik på bæringene, og verken dato eller motstander er klar. Først skal Jerv og Mjøndalen spille ferdig kampen som ble avbrutt på Levermyr på lørdag, der Jerv ledet 1-0 før dommeren avbrøt kampen på grunn av umulige spilleforhold. Den kampen fortsettes en annen dag, før vinneren møter Kongsvinger til «semifinale». Vinneren av den kampen møter Stabæk over to kamper.

- Det kommer til å bli vanskelig, uansett hvilket lag vi møter, mener Alanzinho.

Tomålsscorer Ohi Omoijuanfo har imidlertid en klar favoritt. Han kom fra Jerv til Stabæk før årets sesong, og er lysten på å møte sine gamle lagkamerater.

- Jeg holdt på å rykke opp med dem. Jeg mye følelser for den klubben, og håper at de vinner alle kamper. Det hadde vært gøy å møte dem, men det hadde vært kjipt å være den som sørger for at de ikke rykker opp i år, innrømmer han.

- Er Jerv bedre enn Stabæk akkurat nå?

- Nei, Jerv er et lag i utvikling. Det er selvfølgelig Stabæk også, men jeg tror Jerv hører til i Obos-ligaen et par år til før de tar opprykket, mens Stabæk hører til Tippeligaen.

- Må se mange kamper

Trener Ordinas tror seieren over Start gir laget et løft inn mot kvalikkampene.

- Det er vanskelig når du ikke vet hvem motstanderen er ennå. Men i fem måneder, og spesielt de siste fire ukene, har vi tenkt mye på andre resultater, og ofte tenkt at «dette er spikeren i kista». Nå får vi ny energi i gruppa, mener spanjolen.

- Hvordan vil dere forberede dere inn mot kampen?

- Vi trenere har selvfølgelig mye jobb å gjøre. Vi må analysere så mye som mulig av de lagene vi kan møte, og se hver kamp de har spilt i hvert fall de siste to månedene, sier han.

- Men jeg tror det er viktig mentalt å tenke på at dette blir våre kamper. Vi trenger ikke å bry oss om noen andre resultater.

Ropte på offside

Drøye kvarteret var spilt da den første skikkelige sjansen i kampen kom. Stabæk tok en kort corner, og Muhamed Keita fyrte til ballen fra skrått hold. Prosjektilet hadde retning mot mål, men traff tverrliggeren og spratt ut igjen til fortvilelse for hjemmelaget.

Sjansen tente Stabæk, som fortsatte å dominere på eget gress.

Og 27 minutter ut i kampen som scoringen som varmet alle bærumshjerter på en ellers iskald Nadderud.

Cole Grossman slo en lang pasning over Start-forsvaret som nådde Ohi Omoijuanfo ute til venstre i 16-meteren. 22-åringen var iskald, dunket ballen i nettet, og publikum eksploderte av glede mens Start-forsvaret ropte på offside.

Klikk på bildet for å forstørre.

KVALIK: Stemningen i Bærum var høy etter at kvalikplassen var trygget. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ekspertene i TV 2-studioet som fulgte kampene live var imidlertid enige om at spissen var onside da pasningen ble slått.

- Jeg tror venstre stopper, som er Vikstøl, ligger innafor, konkluderte Freddy dos Santos med.

Ohi-dobbel

Og mer moro var i vente for bæringene.

Bare fem minutter senere raget Ohi høyest på hjørnesparket fra Birger Meling, og dunket inn sitt andre mål for dagen. Ledelsen var doblet, og nesten samtidig tok Rosenborg ledelsen over Bodø/Glimt på Lerkendal.

Akkurat da var Stabæk oppe på kvalikplass, og jubelen fra tribunen overgikk nesten scoringene da speaker opplyste om stillingen på Lerkendal.

Vel vitende om at dette gikk den rette veien, var hjemmepublikummet svært fornøyd da dommer Svein-Erik Edvartsen sendte lagene til pausegarderoben. Vertene hadde imidlertid få grunner til å legge seg defensivt og forsvare 2-0-ledelsen: Med en Molde-scoring, som styrte i sin kamp på Åråsen mot Lillestrøm, kunne en enda større seier på Nadderud sørge for trygg plass når tabellen ble oppsummert på slutten av kvelden.

Skumle nyheter fra Lerkendal

Og ganske riktig gikk Stabæk i strupen på Start tidlig i andre omgang, og produserte flere farligheter - dog uten at den siste touchen satt helt 100 prosent.

Kvarteret ut i omgangen hadde absolutt alt handlet om Stabæk, uten at det hadde blitt flere mål. Det så ikke ut til å bekymre publikum særlig mye da speaker ga beskjed om at Rosenborg hadde gått opp til 2-0 over Bodø/Glimt.

Nå gjaldt det bare for Stabæk å holde hodet kaldt i sin egen kamp, men det holdt på å glippe etter 65 minutter da Dennis Antwi fikk stå helt alene inne i 16-meteren, men avslutningen på hel volley ble et sleivskudd som Sayouba Mande tok seg veldig enkelt av.

På motsatt banehalvdel klarte fortsatt ikke Stabæk å utnytte farlighetene sine, og nå begynte en nervøs stemning å bre seg om over Nadderud. I Trondheim reduserte nemlig Bodø/Glimt mot Rosenborg, og bare minuttet senere tok Lillestrøm ledelsen mot Molde.

Alanzinho-magi

Det betydde at Stabæk plutselig bare var en Glimt-scoring unna direkte nedrykk, og at avstanden opp mot sikker plass så uoverkommelig ut.

Men bæringene kunne fortsatt avgjøre selv.

Kvarteret før slutt kom Alanzinho inn på banen, og det tok bare noen sekunder før brasilianeren leverte kampens tredje scoring med et vidunderlig langskudd. Et frispark ble flikket videre i beina på Alanzinho. Det så ikke ut som om gullhelten fra 2008-sesongen traff skikkelig rent med foten, men leggtreffet gjorde at ballen føk i en bue over Opdal og helt oppe i kryss-stanga.

- Jeg visste at jeg skulle komme inn. Men jeg forventet ikke å score etter ti sekunder, sier en glisende Alanzinho til Nettavisen etter kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BØLGEN: Stabæk-spillerne feirer sammen med fansen etter 3-0-seieren. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Målet betydde at målforskjellen mellom Stabæk og Bodø/Glimt nå var i førstnevntes favør, og at 2-1 måtte snus til 2-3 på Lerkendal for at Stabæk skulle rykke direkte ned.

Det var nordlendingene aldri i nærheten av å gjøre, og Stabæk på sin side var fornøyd med 3-0 og kvalikspill.

Gjestene Start avslutter sesongen som de har gjort 17 andre ganger i år, med tap, og kan bare forberede seg på Obos-ligaspill neste sesong. Om de får følge av Stabæk, gjenstår bare å se.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag