Gå til sidens hovedinnhold

Stabæk og Vålerenga anmeldes

Påtalenemnda anmelder Stabæk og Vålerenga i sin innstilling til doms- og sanksjonsutvalget.

Det har stormet rundt Stabæk, Vålerenga og Veigar Páll Gunnarsson de siste ukene.

TV2 har avslørt at klubben solgte Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner i en pakke som inkluderer fire millioner kroner for opsjon på kjøp av 15 år gamle Herman Stengel.

Nå har påtalenemnda kommet med sin innstilling til saken overfor doms- og sanksjonsutvalget:

Strenge straffer
Stabæk straffes med en bot på 500.000 kroner, mens Vålerenga må ut med 350.000 kroner.

Erik Loe, styreleder i Stabæk, straffes med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF i 18 måneder. Den samme straffen innstilles også for sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen.

Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen straffes med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF i 12 måneder.

Inge André Olsen er i Ålesund for å følge Stabæks kamp i Tippeligaen og ønsket ikke å kommentere stillingen overfor Nettavisen på nåværende tidspunkt.

- Jeg har ikke sett dokumentene i innstillingen, og vil ikke uttale meg før jeg har gjort det. Jeg har blitt informert om slutningen, og det eneste jeg vil si er at styrelederen til Stabæk kommer med en uttalelse innen kort tid.

«Påtalenemnda har i anledning ovennevnte bedt om og mottatt redegjørelser, forklaringer og dokumentasjon fra hhv. Stabæk, Vålerenga, Rosenborg, Herman Stengels foresatte og agent Jim Solbakken.»

«Basert på foreliggende forklaringer og dokumentasjon anser påtalenemnda det hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for VPG ble forsøkt kamuflert for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy i henhold til avtalen.»

«Det legges videre til grunn at hovedmotivet for å inngå opsjonsavtalen for Stengel var at den skulle benyttes som regnskapsmessig grunnlag for det resterende beløp utover NOK 1 million, som i realiteten knyttet seg til VPGs overgang», heter det i påtalenemdnas innstilling.

- Ikke uvanlig
Bakgrunnen for det som nå har blitt en sak for doms- og sanksjonsutvalget er at franske Nancy har krav på 50 prosent av et videresalg av Gunnarsson. Dersom Stabæk konstruerte avtalen, som inkluderte en opsjon på Herman Stengel, for å unngå å betale videresalgssummen for Gunnarsson, har den franske klubben blitt snytt for 2 millioner kroner.

Stabæk solgte Gunnarsson til Nancy for mellom 15 og 18 millioner kroner i 2008. Da Nancy solgte Gunnarsson tilbake til Stabæk ett og et halv år senere for bare 600.000 kroner, var videresalgsavtalen på 50 prosent en av grunnene til at islendingen fikk gå såpass billig.

For snaue to uker siden gikk Stabæk ut og forsvarte sin rett til å gjennomføre avtalen.

«Opsjonsavtaler er ikke uvanlige i fotball Norge, og ikke ulovlige. Siden opsjonsavtalen ikke er en overgang mellom to klubber, skulle den, etter vår informasjon, heller ikke sendes inn og godkjennes av NFF. Det har også vært hevdet at opsjonsavtalen skulle vært signert av spiller og / eller foresatt, og dette er også gjennomført i dag» skrev klubben i en redegjørelse, signert formann Erik Loe.

Torsdag kveld holdes det stytemøter både i Stabæk og i Vålerenga.

Slik lyder nemndas innstilling:

«Stabæk Fotball straffes for brudd på NFFs lov § 11-2 (1) bokstav c, d og g jf. § 11-3 (1), jf. § 11-5 (1) bokstav b med en bot på kr 500,000.

Vålerenga Fotball straffes for brudd på NFFs lov § 11-2 (1) bokstav c, d og g jf. § 11-3 (1), jf. § 11-5 (1) bokstav b med en bot på kr 350,000.

Erik Loe straffes for brudd på NFFs lov § 11-2 (1) bokstav c, d og g jf. § 11-3 (1), jf. § 11-5 (1) bokstav c med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 18 måneder.

Inge André Olsen straffes for brudd på NFFs lov § 11-2 (1) bokstav c, d og g jf. § 11-3 (1), jf. § 11-5 (1) bokstav c med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 18 måneder.

Truls Haakonsen straffes for brudd på NFFs lov § 11-2 (1) bokstav c, d og g jf. § 11-3 (1), jf. § 11-5 (1) bokstav c med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 12 måneder.»

Den endelige dommen lar fortsatt vente på seg.

HTML EMBED
Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene