*Nettavisen* Sport.

Stabæk-profil etterlyser alternativ til kvaliksystemet

FRYKTER ISKRIG: Spilleforholdene var ikke optimale da Stabæk slo Start på søndag. Stabæks tomålsscorer Ohi Omoijuanfo frykter at kvalikfinalene blir parodier på fotball. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Frykter at tilfeldigheter avgjør hvem som rykker opp til Tippeligaen.

07.11.16 09:46

STABÆK - START 3-0

Det var kaldt på Nadderud søndag kveld. Iskaldt.

Start hadde rykket ned allerede, men for Stabæk er sesongen langt fra over. Bæringene sikret seg retten til to nye kamper, og en mulighet til å klore seg fast i eliteserien.

Kampdatoene er fortsatt ikke spikret. Men det vil være to uker til, minst. I fjor ble siste serierunde spilt 8. november. De to siste kampene i kvaliken mellom Jerv og Start ble spilt 21. og 25. november - altså to og en halv uke etter siste runde.

I værmeldingen har de varslet kuldebølge over hele landet i tiden som kommer.

Det hele er til å grøsse av.

LES OGSÅ: Her er årets lag i Tippeligaen

- Er bekymret

- Hva synes du om kvaliksystemet i Tippeligaen, Ordinas?

Stabæk-treneren Antoni Ordinas har snakket om kampen som har vært, om lettelsen over seieren og om forberedelsene til kvalikkampene som venter. Til Nettavisens spørsmål trekker han lett på skuldrene.

- Jeg vet ikke… jeg tror dere har mer erfaring med det enn meg, svarer han, før han legger til:

- Men om man skal fortsette med det, bør man sannsynligvis spille kampene på kunstgress, for om tre uker kan denne matta være en skøytebane. Jeg er bekymret. I dag var det vanskelig å spille.

- Hvordan da?

- Etter trening i går var vi enige om at vi antakelig måtte senke balltempoet. Vi trengte noen ekstra touch. Og vi skal spille mer her om noen uker. Det bekymrer meg, for å være ærlig.

«Vannpolo»

Det bekymrer ikke bare Stabæk-treneren, men også søndagens tomålsscorer, Ohi Omoijuanfo. Han har vært med på vinterfotball før. Ganske nøyaktig et år siden, for å være mer presis, da hans daværende klubb Jerv møtte Start over to kamper i kvalikfinalen.

- Da var gressmatta på Levermyr (Jervs hjemmestadion, red.an.) helt forferdelig. Og jeg vet ikke om dere så kvalikkampen mellom Jerv og Mjøndalen i går (lørdag red. merk.)?

- Jo, da.

- Det var jo en vannpolo-match. Så jeg er litt bekymret for at det skal være dårlige forhold. Men vi får se. Vi får håpe at det blir litt mildt i været. Og banemennene gjør så godt de kan, det vet jeg.

Les mer: Parodikamp avlyst: - Flere var helt blå og skalv etter kampen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: Etter å ha sikret kvalikplassen med seieren over Start på søndag, er Stabæk-trener Antoni Ordinas bekymret for gressmatta når kampen om den siste plassen i neste års eliteseriesesong skal avgjøres. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Også Alanzinho, som er godt kjent med norsk fotball, og som scoret et drømmemål mot Start, tror at været og underlaget kan få noe å si i de to siste avgjørende kampene.

- Det blir vanskelig. Det er normalt med både kulde og snø på den tiden av året, sier han til Nettavisen.

- Men for oss blir det spesielt vanskelig, for vi er et lag som spiller mye teknisk. Da er ikke de forholdene bra for oss. Men vi må spille, og vi må kjempe. Og til syvende og sist spiller det ikke noen rolle hva slags forhold vi kjemper i, sier Alanzinho.

Vurderte skøyter

Akkurat på dét punktet er ikke Ohi Omoijuanfo enig med sin lagkamerat. Han kaller det «uakseptabelt» å spille i forholdene som norsk fotball kan by på mot slutten av november.

- Burde vi egentlig bare kutte ut kvaliken her i Norge, og heller la to eller tre lag rykke direkte ned?

Klikk på bildet for å forstørre.

TAR DET HAN FÅR: Alanzinho, som scoret et drømmemål mot Start, mener laget må kjempe hardt uansett motstander i kvaliken. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ja, altså, nå bør vi ikke sende tre lag ned, for da hadde vi rykket ned, ler Omoijuanfo.

- Men de bør finne en god løsning på det i hvert fall, både på hvor og hvordan det skal spilles, så det ikke blir som det ble mellom Jerv og Mjøndalen. Det er uakseptabelt. Eller sånn det var med oss mot Start i fjor.

Han tenker med gru tilbake på duellen mellom de to sørlandslagene, der kampene tross alt ble spilt aller lengst syd i landet.

- Da var banen is. Det gikk nesten ikke an. Jeg vurderte å ta fram skøytene, liksom. Det går ikke an. Da blir det ikke fotball, mener 22-åringen.

- Vi burde vel ikke la oss overraske over at det er vinter i Norge når vi nærmer oss desember?

- Nei, ikke sant. Noen burde finne noen alternativer, så det ikke bare blir tilfeldigheter hvem som rykker opp. At det beste laget faktisk rykker opp, sier Omoijuanfo.

- Kan ikke undervurdere noen

Søndagens tomålshelt kommer til å følge godt med på hvilket lag som ender opp med å møte bærumsklubben. Etter kampen mot Start la han ikke skjul på at han ønsket seg sine gamle lagkamerater i Jerv som motstandere.

Klikk på bildet for å forstørre.

NERVØS: Ingebrigt Steen Jensen frykter en tøff kamp, uansett hvilken motstander Stabæk ender opp med å møte i kvaliken. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Det kommer noen nerver, selvfølgelig, sier han til Nettavisen.

- Nå skal vi ut i to kamper, hjemme og borte. Det blir selvfølgelig tøft. Men vi er et ganske godt lag, og vi hører hjemme i Tippeligaen. Jeg tror vi skal slå godt fra oss om vi spiller som vi gjorde mot Start. Men vi skal ikke undervurdere noen lag. Vi må bare kjøre på, understreker Omoijuanfo.

Mens Kongsvinger allerede har slått Sandnes Ulf, må Jerv og Mjøndalen spille annen omgang av deres oppgjør på nytt, etter at kampen i Grimstad ble avbrutt på grunn av elendige spilleforhold. Jerv leder 1-0 før kampen skal ferdigspilles.

Tidligere styreformann i klubben, Ingebrigt Steen Jensen - også bare kalt «Mr. Stabæk» - nekter imidlertid å feire noe som helst på forskudd. Han har ingen ønskemotstander han vil ønske velkommen til vinterkrig i Bærum.

- Nei, det spiller ingen rolle, tror jeg. Jeg tror det blir like vanskelig uansett om det blir Jerv eller Kongsvinger eller… faen, hvilket lag er det siste igjen?

- Mjøndalen.

- Mjøndalen, ja. Det blir like vanskelig, uansett hvem som kommer, spår Stabæk-ildsjelen.

HTML EMBED
embedNAvideo("B54bhPd1gj8fH2k6F4iYIg", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("WN2kKlAeugUemN3JZOCCVA", false)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag