Stabæk Fotball har i en hemmelig epost, sendt av styreleder Espen Moe, advart klubbens samarbeidspartnere om innholdet i TV 2s kommende dokumentar om den mye omtalte overgangssaken i norsk fotball.

TV 2 har i lengre tid jobbet med dokumentaren som har fått navnet «Frifinnelsen», og nå får Nettavisen opplyst at den skal vises torsdag kveld klokken 22:15.

I forbindelse med dette har Stabæks styreleder valgt å forberede klubbens sponsorer på det de kan vente å se i programmet.

I den aktuelle eposten som Nettavisen har fått tilgang på, forteller Moe at han har sett hele dokumentaren. Stabæk-lederen er tydelig i sine betraktninger om det han har blitt vist.

« Helhetsinntrykket er at den er spekulativ og ambisjonen er åpenbar, den ønsker å så tvil om den rettskraftige dommen samtidig som den er et forsøk på å renvaske TV2 for de uriktigheter som de kom med i en tidlig fase av saken», skriver Moe i den nevnte eposten.

Stabæks styreleder ønsker ikke å kommentere innholdet i eposten. Han forteller til Nettavisen at «dette er en intern epost til våre sponsorer til orientering for disse».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Balansert gjennomgang av saken

Nettavisen har vært i kontakt med TV 2 for å få en kommentar til Stabæk-lederens påstander. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther har ikke samme oppfatning av programmet som ledelsen i Tippeliga-klubben.

- Dokumentaren er et sammendrag av hele saken, basert på dels nye opptak og dels opptak som aldri tidligere er publisert. Vi mener dette er en balansert gjennomgang av saken, der alle involverte parter får rikelig med anledning til å kommentere, forklare og utdype, forteller Årsæther til Nettavisen.

- Det er slik at heller ikke rettssystemet er skjermet fra undersøkende journalistikk, men når man lager journalistikk på en rettskraftig dom, påhviler det ekstra aktsomhet. Dette kravet mener vi å ha oppfylt, mener nyhetsredaktøren.

- Har dere fått advarsel om søksmål fra noen av de involverte partene hvis dokumentaren vises?

- Varsel om søksmål er en del av dagliglivet i journalistikken. Spesielt en av de mer perifere partene, som ikke er tilknyttet Stabæk, har signalisert at dokumentaren vil bli forfulgt rettslig. Det tar vi med stor ro. Dette er en faktabasert og nøktern dokumentar som vi mener er balansert og etterrettelig. Vi er beredt til å dokumentere enhver opplysning, forteller Årsæther til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jim Solbakken i fokus

I eposten fra Moe blir det også bemerket at fotballagent Jim Solbakken kommer i fokus i dokumentaren.

Solbakken har allerede klaget inn TV 2 til PFU etter at fotballmagasinet Josimar i januar refererte til upubliserte samtaler mellom TV 2 og Solbakken i en 187-siders artikkel om overgangssaken.

Agenten mener TV 2 har handlet i strid med Vær Varsom-plakatens punkt 3.6 ved å utlevere de upubliserte lydopptakene til magasinet.

Ifølge Stabæk-lederens epost blir de upubliserte intervjuene vist i torsdagens dokumentar.

Solbakkens advokat, John Christian Elden, vil foreløpig ikke kommentere om de opplever at Stabæks gjengivelse av dokumentaren er riktig i eposten.

- Moe har en god beskrivelse av programutkastet, men jeg vil ikke kommentere det før jeg ser hva som endelig blir sendt, forteller Elden til Nettavisen.

Video: Se klipp fra dokumentaren (saken fortsetter).

HTML EMBED
embedNAvideo("euck-NVkzbiv4Sk-ovngaA", true)

Solbakken har sett dokumentaren

Han bekrefter at hans klient har sett utkastet av programmet.

- Hvordan reagerer Solbakken etter å ha sett dokumentaren?

- Solbakken synes TV2 prøver å koke suppe på en spiker, og antar de egentlig er snytt fordi han i en kildesamtale bløffet dem mens forhandlinger pågikk og han lot som det ikke skjedde noe. Det endrer ikke sakens faktum slik det ble avdekket i retten i samsvar med slik Solbakken forklarte seg der, mener advokat Elden.

- Har dere advart TV 2 om mulige juridiske skritt dersom de viser den versjonen dere har fått se av dokumentaren?

- Vi satser på at de prøver å ivareta presseetikk og norsk lov ved egen vurderinger i første omgang, sier Elden til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TV 2 bekrefter at de involverte partene i dokumentaren har fått se programmet. Årsæther forteller at de har lyttet til tilbakemeldingene de har fått.

- Partene har fått se dokumentaren i flere omganger. Noen gjennom advokat, andre personlig. Noen har ikke reagert overhode, mens andre har hatt innvendinger, som delvis er hensyntatt, forklarer TV 2s nyhetsredaktør.

Dokumentaren vises på TV 2s hovedkanal klokken 22:15.