RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stabæk-Olsen: - Norske klubber må heve blikket

HEV BLIKKET! Det er apellen fra Stabæks Inge André Olsen til norske klubbkolleger.
HEV BLIKKET! Det er apellen fra Stabæks Inge André Olsen til norske klubbkolleger. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)
Fotballprofilen med appell til norske klubbkolleger.

NADDERUD (Nettavisen): Er vi for dårlige i fotball-Norge til å hente impulser fra utlandet?

Ja, mener Stabæk-leder Inge André Olsen.

På spørsmål fra Nettavisen om hva han tenker om status for norsk fotball og Tippeligaen 2014, kommer han med følgende appell til sine kolleger rundt om i Norge:

- Norske klubber bør bli flinkere til å hente kunnskap utenfra, både i utviklingsavdeling og på toppen. Det finnes veldig mange spennende utenlandske trenere som har et litt annet syn på fotball enn hva vi har i Norge. Jeg tror vi skal heve blikket litt alle mann, er appellen fra Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.

Fakta: Trenere i Tippeligaen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Molde: Tor Ole Skullerud
Odd: Dag-Eilev Fagermo
RBK: Kåre Ingebrigtsen
Godset: David Nielsen
LSK: Magnus Haglund
VIF: Kjetil Rekdal
Viking: Kjell Jonevret
Sarpsborg: Brian Deane
Stabæk: Bob Bradley
Aalesund: Jan Jönsson

Start: Mons Ivar Mjelde
Bodø/Glimt: Jan Halvor Halvorsen
Haugesund: Jostein Grindhaug
Sogndal: Jonas Olsson
Brann: Rikard Norling

Sandnes Ulf: Tom Nordlie

*Utenlandske trenere i fet skrift

- Tenkt annerledes
I Stabæk har de tidligere hatt stor suksess med utenlandske trenere.

Svenske Jan Jönsson trente Stabæk fra 1. divisjon i 2005 til seriegull i 2008, og denne sesongen har amerikanske Bob Bradley gjort alle forhåndstips til skamme.

- Bob har vært bra, og vi har en spanjol på juniorlaget vårt som fungerer veldig godt (Antoni Ordinas Pou, red.anm.). Stabæk har i alle år prøvd å tenke litt annerledes og gjøre noe ikke alle andre har gjort, sier Olsen.

I Tippeligaen er i dag 8 av 16 klubber trent av utenlandske trenere. I ungdomsavdelingene er ikke tallene kjent, men etter alt å dømme er det en langt mindre kvote utenlandske trenere enn på toppnivå.

Olsen erkjenner at det i norsk toppfotball jobbes med å lære av fotballmiljøer i Belgia og Holland, men mener det fortsatt er en vei å gå på klubbnivå.

- Stabæk våger
Stabæk-lederen forteller at laget fra Nadderud i mange år har stått last og brast ved klubbens holdning om å spille ballbesittende, underholdende fotball.

TENKER ANNERLEDES: Bjørn Helge Riise mener utenlandske trenere tar med seg et friskt perspektiv.

- Før hadde man gode resultater med Drillo-fotball, og alt var gjennomsyret med lange baller, stram organisering og «breakdowns». Likevel var Stabæk bestemt på at vi skulle ha ballbesittende spillestil. Da hentet klubben de fleste av trenerne sine fra Sverige, der man hadde en litt annen kultur og traktet etter ballbesittende fotball. Det at Bob er her, er mer et produkt av Stabæks tankesett over mange år. Vi ønsker og våger å gjøre noe annerledes enn det mange andre gjør, sier han.

Bradley: - Fotball er enkelt
På Nadderud søndag spilte to klubber som har to ting til felles denne sesongen:

1: Har utenlandsk trener, og:

2: Gjør det mye bedre enn det ekspertene hadde spådd på forhånd.

Bob Bradley er imidlertid usikker på om det er noen fordeler eller ulemper ved at utenlandske trenere får sjansen i norske klubber.

- Fotball er enkelt, det er flinke trenere og det er dårlige trenere. Når man får sjansen, må man ta den. Det eneste som betyr noe er at du som trener klarer å utvikle laget, at din måte å jobbe med laget på er solid og positiv. Resten betyr ingenting, sier Bradley til Nettavisen.

Hans kollega i LSK er ganske enig med Bradley. Men han tror det kan være noen positive elementer ved å komme til Norge som utenlandsk trener.

- Man har ikke noen forutintatte meninger om lag og spillere, og det kan være positivt, sier Magnus Haglund til Nettavisen. Ellers har ikke den svenske treneren noen sterke meninger om saken.

Riise: - De tenker annerledes
Bjørn Helge Riise har spilt for klubber og trenere både i Norge, Belgia og England. Han mener det er mye positivt som kan komme ut av at norske klubber ser utenlands etter nye impulser.

UTLENDINGER MED SUKSESS: Bob Bradley (t.v.) og LSK-trener Magnus Haglund.

- Fotballfilosofien utenfor Norge er mye hardere mentalt. Det kreves mye mer fra yngre spillere. Utenlandske trenere tenker litt annerledes, sier Riise til Nettavisen.

- På hvilken måte er de annerledes?

- De er mye hardere. Det stilles mye tøffere krav enn det gjøres i Norge. Misforst meg rett, det er mange flinke trenere i Norge også. Men skal vi lykkes med å få norske spillere til Europa og landslaget til å prestere, må vi begynne tidligere. I Norge er bredde- og barnefotballen helt super, men man må ha et tilbud til de som er litt bedre enn de andre. Vi kan ikke vente til de er 13 år med å drive elitesatsing, sier Riise.

På dette området er Riise overbevist om at norsk fotball ligger bakpå sammenlignet med andre land.

Stabæk-spiller Magne Hoseth mener også utenlandske trenere skiller seg ut fra norske.

- Jeg har hatt noen svenske trenere, og Ole Gunnar (Solskjær) hadde sin utdannelse i England. Om de ikke ser fotball på en annen måte, er de kanskje dyktigere på ballbehandling, teknikk og sånne ting. De er kanskje ikke opptatt av helhetsbildet i kampene hele tiden, men heller opptatt av å utvikle spillere for å bedre prestasjonene. Hvis prestasjonene blir bedre, blir fotballen bedre, sier Hoseth til Nettavisen.

- Er norske klubber for redde for å tenke nytt?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har hatt mange utenlandske trenere her, og mange med suksess, også. Det handler kanskje litt om økonomi og helhetsbildet å gjøre. Jeg tror bildet er sammensatt, sier Hoseth.

- Mye arbeid gjenstår
Og så var det status, da. Olsen ser slik på status for norsk fotball 2014.

- Det er alltid en diskusjon om alt var bedre før. Jeg synes vi er i ferd med å utvikle mange spennende spillertyper, både driblere med fart og forsvarsspillere, som kanskje har vært en mangelvare i norsk fotball i noen år nå. Jeg tror vi er på vei i riktig retning, men det er mye arbeid som skal legges ned, sier Inge André Olsen.

Ikke se bort fra at han og klubben erstatter Bob Bradley med en utenlandsk trener når den tid kommer.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere