Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ståle slaktes i Danmark

Foto: Jarle Fredagsvik (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hovedstadspressen vet hvem som er skyld i FCK-krisen.

KØBENHAVN/AALBORG (Nettavisen): Spillestilsdebatten raser også i Danmark, etter at Esbjerg-trener Troels Bech gikk ut og sa at kun tre Superliga-klubber praktiserer sin fotball innenfor dansk fotballtradisjon.

Blant dem var selvfølgelig hans eget lag og Brøndby, mens det siste, som ikke ble nevnt ved navn, mest sannsynlig er FC Nordsjælland.

En ting er helt sikkert: Ståle Solbakkens FCK er ikke på listen.

For nå har begeistringen fra 2006 forduftet i Danmark. Solbakken kan ikke lenger leve på de to foregående serietriumfene, eller seieren mot Manchester United i Champions League for snart to år siden.

Ståles skrekkliste
Kritikken Solbakken mottar går hovedsakelig ut på følgende punkter:

Spillestilen: Taper man, spiller man norsk. Vinner man, spiller man dansk. FCK beskyldes uansett for slå over midtbaneleddet istedenfor å spille seg igjennom det. ”Et konsept hvor de to backene øser høye baller opp i feltet i håp om å treffe én angriper - én angriper, som ofte er for sliten til å være farlig”, skriver Ekstra Bladets kommentator i torsdagens avis.

Solbakken blir altså kritisert for kun å bruke én spiss, i tillegg mener ekspertene at angriperen bør fritas for all defensiv jobbing. Under nordmannens ledelse er spissen og laget første forsvarsspiller.

Disponeringene: FCKs enslige angriper er allerede nevnt. Morten Nordstrand, José Junior, Marcus Allbäck og Ailton Almeida er alle kostbare investeringer i hovedstadsklubben. Til sammen har spisskvartetten bare scoret 15 mål denne sesongen.

Fristende da å trekke frem relativt ukjente Martin Bernburg. Han fikk én kamp under Solbakken og ble solgt for 500 000 danske kroner til FC Nordsjælland. Der har han hittil notert seg for 12 scoringer denne sesongen, skriver Extra Bladet.

Resultatene: Tabloiden B.T. stempler årets sesong som en eneste stor fiasko etter tapet mot AC Horsens: Ingen Champions League, uefacup-exit mot Aberdeen, ingen cupfinale og intet seriemesterskap.

Kanskje må den stolte hovedstadsklubben ta til takke med intertotocupen midt i sesongoppkjøringen til sommeren. Ingen ting ville gledet nordmannens kritikere mer.

Samtidig har provinsklubbene fra Aalborg, Odense og Midtjylland alle plassert seg over FCK på tabellen. Det snakkes derfor høyt om en utviskning av hovedstadsdominansen i Danmark.

Presset øker
Nettavisen besøkte FCKs treningsanlegg tidligere denne uka. Som eneste medium fikk vi da en privat samtale med en hardt presset trener.

- Vi skal være blant de to beste klubbene i Danmark, og helst nummer én, slår Solbakken fast overfor Nettavisen.

Det var dagen etter at laget hans tapte for AC Horsens. På feltet reduserte Ståle seg selv til spiller.

- I dag følte jeg bare for å gjøre det. Vi snakket fem minutter om kampen før trening og jeg trengte å få ut litt selv på feltet. Det har ingen hensikt at jeg trykker oss lenger ned nå. Vi er oppe mot veggen uansett, forklarer han.

- Gjør det noe med deg når avisene mer eller mindre beskriver deg som en idiot?

- Alle synes vel det er artigere å få ros enn ris, men jeg er ganske rolig i forhold til det. Forventningene til oss har vi stort sett skapt selv. Når vi ikke lykkes, kommer kritikken. Sånn er gamet.

Treningsfeltet i bydelen Frederiksberg steker i hete, og duene søker ly i kassene sine på de omkransende mursteinsbygningene.

De frådende danske journalistene er samlet på en platting rundt 100 meter fra treningsbanen. Etter endt økt er det ingen tvil om hvem det er viktigst å få i tale.

- Hvordan er det å bli konfrontert med de sviktende resultatene dag ut og dag inn?

- Jeg prøver å være så saklig som mulig. Det er ikke morsomt, men det må jo også sies at effektiviteten er et viktig element i fotballen. Det hjelper ikke å skape mange sjanser, hvis man ikke scorer på dem. Dernest er det viktig å forsvare seg også.

Forferdelig vår
Selv om Stålbakken gjør sitt ytterste for å fremstå som sakligheten selv, er han også en utrolig dårlig taper.

Statistikken viser at FCK tok nest flest poeng med sine 34 før vinterpausen. Kun Aalborg var bedre med sine 36. Etter dvalen har imidlertid hovedstadslaget falt sammen som et korthus.

Med 14 poeng etter 10 kamper i 2008, er det kun bunnlagene Randers, AGF, Viborg og Lyngby som har sanket færre.

Men ikke tro at Solbakken godtar den fasiten sånn helt uten videre.

- Men vi kan ikke unnskylde oss og beklage det. Likevel har det vært helt sykt, nærmest surrealistisk. Hadde ikke vi hett FCK og man hadde sett helt nøkternt på ting, så har vi for eksempel vært helt overlegne i nesten alle kamper når det kommer til målsjanser og ballinnehav.

- Det er helt sykt. Når motstanderen skyter, går ballen i krysset nesten hver gang, mens vi må gå igjennom veggen omtrent, for å score mål. Nå har vi fem kamper igjen. Vi jobber veldig hardt for å stoppe denne trenden, sier han engasjert.

- Er det sånn at man spiller norsk om man taper, og ikke hører noe etter en seier?

- Ja, sånn er det nok. Vi spiller ”norsk” ifølge mediene. Mot etablert forsvar beskyldes vi for å slå en del langt, samtidig har vi mellom 60 og 70 prosent i posession - så da må de lange ballene være veldig presise i så fall.

Faller i kurs
Selv om Ståle-effektene nå er på tilbud i supporterbutikken og deler av hovedstadspressen ønsker hodet hans på et fat - er det i hvert fall én konkurranse der Grue-gutten er fullt på høyde med sine motstandere: Tverrliggerkonkurransen!

- Den er sånn at den som står igjen på feltet uten å treffe tverrliggeren, han må stikke på nærbutikken og kjøpe Farris til hele gjengen. Jeg ligger godt an der i hvert fall, smiler Ståle.

Under treningen Nettavisen overvar, brukte den tidligere midtbanespilleren to forsøk på å treffe tverrliggeren. Således slapp han unna den ydmykende turen innom kiosken. Innehaverens statistikk viser at Solbakken kun har vært innom to ganger denne sesongen.

Dårligst er Mikael Antonsson (midtstopper) og Niclas Jensen (venstreback) - begge nærmer seg et tosifret antall turer.

PS! Nettavisen er til stede under Aalborg-AGF klokken 18.30 i kveld. FC København skal ut i et tøft bortemøte med FC Nordsjælland.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!