*Nettavisen* Sport.

Statistikken som bør skremme Solskjær

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ingen har noensinne klart det Molde skal forsøke.

08.04.13 13:54

Ole Gunnar Solskjær har ledet Molde til to strake seriemesterskap. Det tredje blir vanskeligere, ettersom laget står med null poeng etter tre serierunder.

27 runder gjenstår.

- Det blir selvfølgelig vanskelig for Molde å vinne siden Rosenborg har utnyttet det maksimalt med full pott. Dette er de to største favorittene til gullet., sier TV 2s dyktige kommentator Øyvind Alsaker til Nettavisen.

- Molde vil nok ta mye poeng framover når banene blir bedre, men laget har mistet Tippeligaens beste spiller i Vegard Forren og sin toppscorer i Davy Claude Angan. Det merkes. Rosenborg har derimot forsterket betydelig, først i fjor sommer og så igjen i vinter, legger Alsaker til.

Minimum to poeng
Nettavisen har tatt et dypdykk i historien og kan konkludere med følgende: Ingen lag har noensinne vunnet toppdivisjonen i Norge etter å ha tatt null poeng på de tre første rundene.

- Det blir en stor test for meg, uttalte Solskjær etter 0-1-tapet for Brann.

Nærmest har faktisk Molde selv vært, hvis vi kun ser på de årene det har vært 16-lagsserie. I 2011 sto Solskjærs lag med to poeng etter tre runder og lå helt nede på 14.-plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også Rosenborgs mesterlag i 1997 åpnet med kun to poeng på de tre første kampene. Trøndernes prestasjon i 1997 var nok enda sterkere, ettersom det den gang kun ble spilt 26 kamper per sesong, mot 30 nå.

Rosenborg klarte også å vinne serien etter å ha startet med to poeng på sine tre første kamper i 1990, da det kun ble spilt 22 kamper per lag. I løpet av de 24 sesongene med to poeng for hver seier (1963-1986) klarte Branns mesterlag i 1963 og Lillestrøms gullvinnere i 1986 også å vinne etter å ha startet med to poeng.

Men alle disse eksemplene handler om to poeng, ikke null. Forskjellen er selvsagt stor.

Ekstraordinært
- Molde kan fortsatt vinne ligaen, men jeg tror, uavhengig av den dårlige starten, at det skal noe ekstraordinært til for å vinne tre år på rad. Jeg mener de ikke har styrket stallen nok til det. Jeg har tippet Rosenborg og Godset foran dem, og holder på det, sier C Mores eminente kommentator Kenneth Fredheim til Nettavisen.

Bortsett fra Rosenborg, er Viking (fire, fra 1972-1975) det eneste laget som har klart å vinne mer enn to år på rad i norsk fotballs historie.

Mini Jakobsen er overbevist om at Rosenborg vinner.

- Helt riktig. Rosenborg vinner serien med 5-10 poengs margin, tror Mini.

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Joar Hansen har definitivt fått uttelling med lerkendalklubben så langt - Rosenborg har ni poeng og 9-0 i målforskjell.

- Kombinasjonen av at den antatt sterkeste konkurrenten ser meget solid ut, og at de selv sliter i deler av spiller, gjør at det ikke ser lyst ut akkurat nå, konstaterer Lars Tjærnås i C More.

Nettavisens fotballblogger Bernt Hulsker skrev allerede før Moldes tap for Brann på lørdag at Solskjærs lag har framstått som naivt. Han tror likevel ikke at gulltoget har kjørt fra perrongen.

- Er det noen som kan bryte akkurat den statistikken, er det Solskjær, sier Hulsker til Nettavisen.

Trenger en spiss
Ekspertene virker samstemte i at Rosenborg er på vei mot klubbens 23. seriemesterskap. Seks ganger tidligere, siden trepoengssystemet ble innført i 1987, har ligamesteren åpnet med ni poeng på de tre første rundene.

90 prosent av sesongen gjenstår fremdeles, men ekspertene virker enige om at Molde er svakere i 2013 enn i 2012.

- Jeg er helt sikker på at Molde blir å regne med utover i år også, men min favoritt før sesongen var Rosenborg, og ingenting i løpet av de tre første rundene gir grunn til å endre på det. Jeg føler Moldes to største utfordringer nå er å få en annen type spiss, mer fysisk robust. Og bli bedre til å forsvare egen 16-meter ved innlegg, sier Tjærnås til Nettavisen.

Kilde: Nifs.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag