RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsministeren beklaget til Hillsborough-etterlatte

Foto: Afp/Pa Photos/Scanpix
Sist oppdatert:
- Rapporten er svart/hvit. Liverpool-fansen har ikke skyld i katastrofen.

96 Liverpool-supportere mistet livet da tribunen på Hillsborough Stadion kollapset i FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest i 1989.

Onsdag offentliggjøres dokumenter fra den britiske regjeringen og politiet om tragedien.

En rapport fra etterforskningen publisert i 1990 konkluderte med at det i hovedsak var en politisvikt som sørget for at omfanget av katastrofen ble så stor. I tillegg fikk Liverpool-fansen noe av skylden, og det ble hevdet at de var svært berusede, og at tribunen var overfylt som følge av at mange tilskuere hadde sneket seg inn uten billett.

I en rapport publisert onsdag, 23 år etter skandalen, beklager Storbritannias statsminister, David Cameron, anklagene.

- Dagens rapports er svart/hvit. Liverpools-fansen har ikke skyld i katastrofen, skriver han, ifølge Sky Sports.

- Autoriteter forsøkte å gi et feilaktig og urettferdig bilde av hendelsen, heter det videre i uttalelsen fra Cameron.

Både politiet og regjeringen skal ha prøvd å legge skylden på Liverpool-supporterne, og bevis som pekte på manglende sikkerhet, skal ha blitt holdt skjult. Ifølge Cameron bidro media til at falske rykter og usanne historier ble spredd.

I den nye rapporten heter det også at redningsmannskapet ikke gjorde en god nok innsats for å redde liv, og til sammen 96 familier mistet sine kjære.

- På veiene av regjeringen og landet beklager vi på det dypeste, skriver statsministeren, og poengterte at de etterlatte, har lidd en dobbel urett.

Familiene har tidligere fått tilgang på alt etterforskningsmateriale, bestående av 450 000 sider. Storbritannias justisminister vil gå gjennom de nye funnene, og beslutte om det vil være nødvendig å iverksette tiltak mot myndighetene som forsøkte å lage en urettferdig redegjørelse for hendelsen.

Get Adobe Flash player

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere