*Nettavisen* Sport.

Stjeler fra hverandre

Foto: AP (Scanpix)

Engelsk totaldominans i Europa slår utrolig nok negativt ut for klubbkassene.

13.04.07 22:45

Tre engelske lag er videre til semifinalen av Champions League. All logikk skulle tilsi at lagenes økonomi går så det griner.

Det gjør den også, men faktum er at de mange engelske lagene også stjeler penger fra hverandre, skriver The Telegraph.

Mens ligaens rykte som helhet er stigende, må Chelsea, Liverpool og Manchester United finne seg i å dele på overskuddet fra fotballfesten.

Uefas kompliserte fordelingssystem betyr nemlig at halvparten av årets vel 4,5 milliarder tv-kroner fordeles med tanke på hvor stor del hvert land spiser av det totale seermarkedet.

Der er England desidert mest lukrativt, med hele tre klubber i aksjon i nest siste fase. Som en konsekvens får klubbene adskillig mindre penger enn det som var tilfellet da Arsenal gikk til finalen i 2006. London-klubben tjente 20 millioner kroner mer enn Barcelona, fordi de alene stod for det engelske tv-markedet.

Dermed jubler nok økonomene høyest for alt annet enn en hel-engelsk finale i Athen i mai, selv om supporterne nok er av en annen oppfatning.

I tillegg har lagenes spillere heftige bonusavtaler knyttet til turneringen. I Chelsea deler spillerne 35 millioner kroner mellom seg ved en eventuell finaleseier. I «verste» fall må Roman Abramovich punge ut med hele 166 millioner kroner til hver spiller, skulle laget fra Stamford Bridge ta fire titler denne sesongen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.