Gå til sidens hovedinnhold

Strålende, strålende, strålende

Så du ikke Norges 3-0-seier over Slovenia onsdag kveld, bør du raskest mulig få tak i en kopi på video.

Det er år og dag siden Norge vant en kamp som virkelig betyr noe på en mer overbevisende måte enn de gjorde onsdag kveld. Det minnet til tider om totalfotball, fra start til mål.

Kontrasten til den gresselige 0-0-kampen mot Slovenia i forrige EM, da Nils Johan Semb måtte ned i knestående for å fatte at Norge var slått ut, kunne ikke vært større. For sjelden har et norsk lag fremstått som bedre, mer lekne eller mer trygge defensivt. Det var et norskt kollektiv som feide gruppelederne av banen på Ullevaal onsdag kveld.

3-0 var faktisk ikke et mål for mye heller, og Norge er så definitivt på VM-sporet igjen etter den noe famlende innledningen. Slik Norge spilte onsdag kveld, var det nesten synd kampen ikke varte lenger.

De tre poengene laget kjempet med seg tilbake fra Hampden Park lørdag ettermiddag, gjorde landslagsledelsen klar over særlig én ting: Vi kan ikke vinne fotballkamper ved å prøve på noe vi ikke kan. Derfor må vi gjøre det enkelt. Vi må krige. Utnytte styrkene våre - løpskapasiteten og duellkraften.

Aggressiviteten var så til de grader til stede mot Slovenia onsdag. Da vi i tillegg scoret på den første sjansen vi hadde, kom selvtilliten. Spillerne begynte å tro igjen, også på at de var i besittelse av andre ferdigheter enn styrke. Da kom bonusene - finspillet, finessene, sjansene. Bare marginer skilte oss fra en større ledelse til pause.

Tidligere når Norge har ledet etter halvspilt kamp, har vi hatt en tendens til å grave oss ned for å ri på resultatet. Det kom åpenbart ikke på tale onsdag kveld.

Anført av en nærmest prikkfri Jan Gunnar Solli, gikk Norge rett i angrep i 2. omgang også, og derfra og inn – med noen små unntak - var det så å si bare et spørsmål om hvor stor seieren ville bli.

Norge fremsto faktisk, og for første gang på evigheter, med to - jeg gjentar - to farlige kantspillere. Solli er allerede nevnt, men også Morten Gamst Pedersen var i perlehumør, selv om han slurvet flere ganger i helt avgjørende situasjoner.

Og i bakhånd har Åge Hareide spillere som Jan Derek Sørensen, Magne Hoset, Petter Rudi og ikke minst Alexander Ødegaard - spillere som alle kan forsvare en plass på det norske laget når de er i form. Det er faktisk et unorsk fenomen. Endelig har landslagsledelsen gode kantspillere å velge mellom, attpåtil flere av dem.

Bakerst viste Erik Hagen og Claus Lundekvam nok en gang at de fungerer glimrende sammen. De vant ikke alt i luftrommet denne gangen, men spilte bunnsolid langs bakken, brøt foran motstanderne, satte seg i respekt og taklet så det sang. På backplassene oste Andre Bergdølmo og John Arne Riise av rutine, trygghet og spilleglede. Slovenia hadde bare noen sporadiske forsøk mot Norges mål, og bare én reell farlighet.

Norges sentrale midtbane er fremdeles det største problemet vi har, men både Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen vokste utover i kampen onsdag kveld, særlig defensivt. Det er spesielt gledelig når vi tenker over at rommet mellom vår sentrale midtbane og forsvar har vært mest sårbart hittil. Nå virker det som Åge Hareide har funnet et plaster for akkurat det såret, selv om det fortsatt blør en smule.

På topp har landslagssjefen også funnet en duo som jobber godt sammen. John Carew scoret et glimrende mål, og viste flere tegn på at han nærmer seg god, gammel form igjen. Steffen Iversen var nok en gang et kroneksempel på lagmoral og innsatsvilje. Hadde han scoret på de to gigantsjansene sine i første omgang også, hadde han i høyeste grad konkurrert med Solli om bestemannsprisen.

Norge viste onsdag kveld at vi er gode nok til å ta oss til VM-sluttspillet i Tyskland om litt under to år. Nå må vi bare nullstille og lære av alt det gode vi presterte mot Slovenia. Det er nesten synd vi ikke skal ut i flere VM-kvalifiseringskamper i samme slengen. For nå sprudler det av Åge Hareides menn igjen. Og det beste av alt:

De sprudler når det virkelig gjelder.

Det lover godt for fremtiden.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot