*Nettavisen* Sport.

Suksesshistorien Roy Keane

Mange har mislyktes, men Roy Keane har tatt overgangen fra spiller til manager med suksess.

13.04.07 14:38

Da Manchester United-legenden overtok som Sunderland-manager i fjor høst, lå Sunderland nest sist i Championship. Så snudde alt.

Keane har fått innprentet vinnerkultur og et mye bedre pasningsspill hos Sunderland-spillerne. Nå topper de tabellen. Og bare for å ha det klart - Sunderlands tropp er langt i fra den beste i Championship.

Keane har unngått å bli en av mange toppspillere som mislykkes som manager.

- Jeg, stjernespiller?
Et tegn om hva som er i vente, fikk man allerede på åpningsdagen. Da fikk Keane spørsmålet om han fryktet å følge i fotsporene til andre stjernespillere som har mislyktes som trener eller manager etterpå.

- Nei, jeg var aldri noen stjernespiller, svarte Keane.

Og da spørsmålsstilleren argumenterte mot.

- Hvordan karakteriserer du en stjernespiller, spurte Keane.

- Hvordan vil du karakterisere Pelé, fortsatte han.

- Som stjernespiller, svarte spørsmålsstilleren.

- Og du mener at jeg var i samme klasse som Pelé, kontret Keane.

Har ryddet opp
Da viste han at det faktisk også følger en del intelligens med på lasset hos iren. Kun i enkelte øyeblikk har man kunne se den gamle Keane - som da en pasning går helt feil.

Eller når han føler spillerne svikter laget. Anthony Stokes, Tobias Hysén og Martin Fulop satt fast i kø før laget skulle spille borte mot Barnsley. De ringte kapteinen for å si fra. Keane satt ved siden av.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/EPA PHOTO PA/GARETH COPLEY

- Da kan de bare glemme å komme, var irens svar.

Etterpå forklarte han.

- Jeg var skuffet over dem. Man må respektere lagkameratene sine. Man må holde tiden. Hvis man ikke er på tiden, så får man heller ikke spille. Hvis man gjorde det samme i hvilken som helst annen jobb, ville man blitt straffet på en måte. Man ville blitt trukket i lønn, eller til og med fått sparken. Og for å si det sånn - kø har ikke stoppet dem senere.

Tre Sunderland-spillere ble også avslørt i en orgie med en kvinne tidligere i sesongen. Hvor er de nå? Ja, i alle fall ikke i Sunderland.

- Spillerne vet hva jeg krever. De må være disiplinerte, trene godt og gi alt for laget. De som ikke er klare til å gjøre det, har jeg kvittet meg med. Jeg vil ha spillere som som vil løpe gjennom murvegger for hverandre.

Det har han også lyktes med.

Utrolig seiersrekke
Sunderland hadde tapt 28 av de siste 34 seriekampene før Keane kom. Etterpå står de med 23 seirer, sju uavgjorte og sju tap. De er ubeseiret i de siste 16 kampene. De leder Championship ett poeng foran Derby. Birmingham er også med i opprykkskampen, men ligger fem poeng bak, men har en kamp til gode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foruten å ha gjort en god jobb på treningsfeltet, har Keane også lyktes på overgangsmarkedet. Dagen før Keane skrev under, så han Sunderland mot WBA. I mandagens kamp mot Southampton (2-1-seier) var kun to spillere igjen fra laget som møtte WBA.

Dwight Yorke, David Connolly, Stern John og Carlos Edwards var ikke ukjente for noen, men har uansett fungerte strålende under Keane. Samtidig hentet han i januar inn Jonny Evans og Danny Simpson på lån. Begge totalt ukjente juniorer i Manchester United, som aldri hadde spilt på klubbens A-lag. Begge gikk imidlertid rett inn på Sunderland-laget.

Etterpå har laget aldri tapt.

- Etter jul har spillerne vært helt fantastiske. De har gitt alt for meg, og jeg er heldig som får jobbe med dem. De tar til seg det jeg og de andre trenerne sier til dem. Vi vil ikke gjøre ting halvveis. Vi vil at de skal få en vinnermentalitet, og den gjennomsyrer alt vi gjør, sier Keane.

Lørdag spiller Sunderland hjemme mot QPR. Følg den kampen og resten av kampene i fotball-Europa på Nettavisens omfattende LIVE-magasin.

Hvor stor kan Keane bli som manager? Tror du at han vil overta Manchester United en gang i fremtiden? Si din mening i kommentarfeltet under.

Her kan du se terminlista ut sesongen i Championship.

Her kan du se tabellen i Championship

Her kan du se toppscorerlista i Championship.

(Kilder: BBC, The Times, Independent, Guardian)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.