*Nettavisen* Sport.

Superdebuten

Foto: AFP/Scanpix

Til daglig spiller hun 2. divisjonsfotball i lille Avaldsnes utenfor Haugesund. Torsdag ble Cecilie Pedersen norsk EM-heltinne i Lahti.

28.08.09 00:07

ISLAND - NORGE 0-1: – Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Dette er bare enormt stort. Ikke minst fordi jeg har både foreldrene mine og besteforeldrene mine på tribunen, strålte den norske matchvinneren etter kampen.

Hun ble kåret til banens bestemann etter å ha avgjort skjebnekampen i Lahti – og fikk en diger pokal som bevis på det.

– Men dette var en lagseier det var godt å bidra til, smilte ungjenta videre og var naturligvis altfor beskjeden på egne vegne.

Hyllet av alle
Beskjedne var imidlertid ikke lagvenninnene og landslagssjef Bjarne Berntsen da de ble bedt om å sette ord på det 18-åringen viste.

– Hun har en målteft vi ikke har sett maken til siden Marianne Pettersens dager, sa Solveig Gulbrandsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi har sett det fra første trening alle sammen. Dette var ikke tilfeldig, sa keeper Ingrid Hjelmseth og døpte likte godt matchvinneren til «alle keeperes skrekk».

– Hun er faktisk det. Det er helt umulig å vite hvor hun skyter, sa Hjelmseth.

Landslagssjefen smilte også.

– Jeg er veldig glad jeg våget å ta ut ei jente fra 2. divisjon i troppen. Hun er en fantastisk spennende spiller, og jeg har hørt om henne lenge, sier han.

Ukjent navn
Men for de flest er Cecilie Pedersen et ubeskrevet fotballblad. Da landslagssjef Bjarne Berntsen presenterte troppen til mesterskapet i Finland og trakk Avaldsnes-spissen navn opp av hatten, hevet både pressefolk og andre frammøtte øyenbrynene.

Ikke mange hadde hørt om jenta før. Landslagssjefen hadde imidlertid sett nok av supertalentet til at han var overbevist om at plassen i troppen var fortjent. Ti mål på ni kamper for J19-landslaget ga gode indikasjoner.

Torsdag beviste hovedpersonen selv at det valget var usedvanlig klokt. Målet som avgjorde skjebnekampen mot Island i Lahti var det nemlig høy internasjonal klasse over. Anneli Giske, det andre nye fjeset i startoppstillingen siden braktapet mot Tyskland mandag, slo pasningen til Pedersen. 18-åringen mottok ballen på 20 meter og tok den lekkert med seg rundt sin oppasser. Alene med Islands keeper Thora Helgadottir satte hun ballen iskaldt i lengste hjørne.

Første fra start
Ledermålet kunne for øvrig ikke kommet på et bedre tidspunkt. Det var det aller siste som skjedde i første omgang. Praktmålet kom i tillegg etter en omgang der islendingene like godt kunne ledet.

De norske jentene ble tatt på senga i 1-3-tapet for Island i Algarve Cup i mars, og var nær ved å få et realt åpningssjokk i Lahti også. Etter bare 15 sekunders spill stormet Margret Lara Vidarsdottir gjennom det norske forsvaret og avsluttet like utenfor. Flere brukbare islandske tilløp fulgte, men mål ble det aldri.

Utover i omgangen fikk Norge kampen mer inn i sin bane, men oppgjøret sto og vippet fram til Pedersens matchvinnende scoring. Og det kunne blitt mer.

Ettertraktet?
Det ble imidlertid med den ene scoringen i 18-åringens tredje landskamp, og torsdag var det mer enn godt nok.

18-åringen ble den store norske helten bare tre dager etter at hun misset en kjempesjanse på stillingen 0-1 i åpningskampen i Tammerfors.

– Jeg hadde også en stor sjanse i generalprøven mot Sverige også. Før kampen sa jeg til meg selv at det var på tide å utnytte en sjanse, smilte Pedersen.

Mye tyder på at Pedersen kan vente seg mer spilletid mot Frankrike søndag. Og etter å ha sett henne i aksjon torsdag er det sikkert en og annen norsk toppklubb som vil slå på tråden.

I 2.divisjon i Avaldsnes hører hun i hvert fall ikke hjemme.

Nærmere kvartfinale
Seieren mot Island betyr samtidig at de norske jentene for alvor kan øyne håp om kvartfinalespill i EM. Norge er nå sikret minst tredjeplass i gruppe B, uten at den automatisk gir avansement. De norske jentene er også avhengige av å ha treerlaget i en av de to andre gruppene bak seg.

Det betyr i klartekst at Norge bør ha ett poeng i den siste kampen mot Frankrike for å være trygge på mer spill i Finland.

Skulle det bli seier i den kampen, blir Cecilie Pedersen & co. nummer to i gruppa. Det kan vise seg å være meget gunstig. Toerlaget i Norges gruppe skal nemlig ut i kvartfinale mot lag nummer to i gruppe A. Det betyr enten Nederland eller Danmark – hvilket bør være høyst overkommelig motstand.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag