Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svakt landslagsår, men seier søndag endrer alt

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo på fotballlandslagets pressekonferanse i Sandvika torsdag.
Landslagstrener Per-Mathias Høgmo på fotballlandslagets pressekonferanse i Sandvika torsdag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
For første gang siden 1989 har Norges landslag i fotball negativ statistikk to år på rad.

Seier over Aserbajdsjan søndag vil likevel gjøre det til et godt år for landslaget.

Med ett unntak har seirene i år kommet i kamper av betydning, og tre poeng i Baku søndag vil bety tre seirer på fire kvalifiseringskamper i et år med én seier, tre uavgjorte og fire tap i alle andre kamper.

Italia og Kroatia møtes søndag i Milano, og dermed vil iallfall en av dem (og kanskje begge) avgi sine første poeng. Vinner Norge i Baku, overvintrer Høgmos menn med hjemmetapet mot Italia i åpningskampen som eneste avgitte poeng. Da er Norge enten poenglik med gruppetoeren eller ett poeng bak gruppelederen.

Det vil ikke være verst uttelling for et lag som har brutt en nesten 25 år lang tradisjon: Norges landslag i fotball vinner flere kamper enn det taper.

Håpet brast

Med seier over de tidligere sovjetrepublikkene Estland og Aserbajdsjan i årets to siste kamper kunne Per-Mathias Høgmos lag endt i pluss i 2014. Onsdagens 0-1-tap på Ullevaal gjør at status med én kamp igjen å spille er 3 seirer, 3 uavgjorte og 5 tap (mål 10-16).

Egil «Drillo» Olsen var stolt av at han aldri i 13 år som norsk landslagssjef hadde negativ statistikk, men det tok slutt da han i fjor fikk sparken etter 3 seirer, 2 uavgjorte og 4 tap. Høgmo overtok, og fjorårets sluttfasit ble 3-3-7.

Ikke siden 1989, året før Drillo ble landslagssjef første gang, har landslagets sportslige årsregnskap vært gjort opp i minus to år på rad. I 1988 ble det 1-4-4, i 1989 2-4-4.

Siden har bare tre år gitt negative tall: Ett under Nils Johan Semb (4-3-7 i 2003, hans siste år) og to under Åge Hareide (2-4-4 i 2006 og 0-4-4 i 2008, hans siste år).

Høgmo vet at han ikke sitter på noen resultatmessig gullmine, men det er kvalifiseringskampene han vil bli målt etter. Om Norge taper søndag og havner på alvorlig etterskudd i jakten på EM-billett, vil alt se annerledes ut enn om laget skulle ta poeng nummer sju, åtte og ni.


Uttelling

Effektivitet i begge ender av banen er en nøkkel til utfallet. Onsdag gikk Norge målløs av banen for åttende gang (på 15 kamper) under Høgmo, selv om det ble skapt sjanser nok til både ett, to og tre mål. Samtidig fikk laget sitt 16. baklengsmål i år.

Bare to ganger siden 1980-tallet har Norge sluppet inn flere mål i ett år: I fjor (17) og i 1998 (19). Viktig fotnote for 98-laget: Det scoret 29 mål, norsk rekord (tangert i 2004) og slo Brasil i VM-sluttspillet.

Historisk sett har positiv årsstatistikk vært en sjeldenhet for Norges landslag. Mellom 1965 og 1980 var det 14 år på rad uten at Norge hadde flere seirer enn tap i ett år.

Defensiv styrke (1 baklengs på 7 kamper i 1996) og effektivitet (25 mål på 10 kamper i 1993) må til for å få Norge tilbake i pluss.

- Effektiviteten må vi jobbe med. Jeg er sikker på at vi kommer til å score mye mål med dette laget framover, og jeg håper det er en stund til neste gang vi får se en null i kolonnen for egne mål, sa Høgmo etter onsdagens hjemmetap. (©NTB)


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!