RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

AIK-TRENER: Tidligere Brann-trener Rikard Norling er nå sjef for AIK.
AIK-TRENER: Tidligere Brann-trener Rikard Norling er nå sjef for AIK. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Svensk toppkamp utsatt etter kampfiksingsforsøk

Sist oppdatert:
Torsdagens kamp mellom IFK Göteborg og AIK er avlyst etter et forsøk på kampfiksing.

En AIK-spiller ble tirsdag oppsøkt av en kampfikser med mål om å påvirke resultatet i torsdagens kamp mellom IFK Göteborg og AIK. Spilleren skal ha blitt både truet og lokket med penger for å underprestere i oppgjøret.

Sveriges fotballforbund (SvFF) har bekreftet kampfiksingsforsøket via nettstedet Fogis.se.

- Det er en veldig trist nyhet. Det handler om noe større enn fotballen, sier IFK Göteborgs danske spiller Søren Rieks til nyhetsbyrået Ritzau.

- En spiller på deres lag (AIK) ble ringt opp for et par dager siden. Han skulle gjøre sitt for å tape (kampen) ved å spille dårlig. Det ville han få en sum penger for. Ellers ville de gå etter ham og hans familie. Det er meget alvorlig, fortsetter Rieks.

- Dette er et veldig alvorlig angrep mot svensk fotball og det kommer vi aldri, aldri til å akseptere, sier generalsekretær i det svenske fotballforbundet, Håkan Sjöstrand, ifølge Fogis.se.

Politietterforskes

Forbundet har besluttet for å avlyse torsdagens kamp. SvFF ble informert om saken sent onsdag kveld. Politi AIK, IFK Göteborg og Svensk Elitfotboll ble videre informert om hendelsen.

Fogis.se skriver videre at politiet har startet undersøkelser av saken.

- Utgangspunktet for alle våre kamper er at de skal være sikre og agjøres på sportslig grunnlag. Fra den informasjonen vi har, kan vi ikke garantere at kampen IFK Göteborg - AIK er en sikker kamp, og at den avgjøres på et sportslig grunnlag, sier Sjöstrand videre.

Björn Eriksson, styreformann i Riksidrottsforbundet, støtter avgjørelsen om å utsette tirsdagens kamp.

- Jeg er glad for at spillerne i AIK har våget å fortelle, og at vi har fått god hjelp av politiet. Dette er et bevis på at samarbeidet fungerer. Politiet har nedsatt en egen aksjonsgruppe, og både spillere og klubben agerte umiddelbart. Da løser vi også problemene raskt, sier Eriksson til TT.

Det er nå opp til de to klubbene i samråd med Svensk Elitfotboll å bli enige om når kampen skal spilles.

Oppfølging

Spilleren som fikk tilbudet om å fikse kampen, får ekstern hjelp, opplyser AIKs sportssjef Björn Wesström i AIK.

- Vi har en person som er vant med å håndtere kriser og tidligere har jobbet med AIK i krisesituasjoner. Dessverre har vi vært involvert i kriser tidligere, sier han.

Wesström vil ikke opplyse hvem den rammede spilleren er. Han kan heller ikke si om flere spillere har fått kampfiksingstilbud. Sportssjefen opplyser at alle spillerne i klubben hans har fått munnkurv, og at alle spørsmål i saken skal rettes til ham.

- Gissel

- Jeg har stor forståelse for at de tar denne beslutningen, sier IFK-styreleder Frank Andersson.

- Dette med pengespill og trusler tar hele idrettsbevegelsen som gissel. Det er ikke bare fotballen, men hele idrettsbevegelsen og våre verdier som rammes, sier Andersson videre.

Norske Thomas Rogne, Henrik Bjørdal, Benjamin Zalo, og Mikkel «Mix» Diskerud spiller alle for IFK Göteborg. Klubben trenes av den tidligere Stabæk-treneren Jörgen Lennartsson.

Branns forrige trener, Rikard Norling, er trener for Stockholm-klubben AIK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere