RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Takk for halmstrået

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Du verden så godt det var å se at landslaget faktisk kan vinne fotballkamper!

NORGE - SKOTTLAND 4-0:

Undertegnede fastslo at Norge ikke kommer til VM etter 0-0-kampen mot Makedonia i juni – og gjentok den dystre konstateringen etter nederlaget mot Nederland.

Ingenting vil glede meg mer enn om landslaget gjør mine ord til skamme.

Det har jeg imidlertid fortsatt liten tro på, selv om det nå faktisk bare er ett poeng opp til andreplassen i gruppa, som kan gi playoff.

Men du verden så deilig det var å se at det norske fotballandslaget faktisk er i stand til å vinne en fotballkamp!

For selv om februarseieren mot Tyskland var både imponerende og inspirerende, så betydde den ingen verdens ting.

Les også: Riisebanket Skottland

To gule og vekk med dem
Faktum er at Norge før onsdagens 4-0-seier over Skottland ikke hadde vunnet en eneste tellende kamp, altså i kvalifisering til EM eller VM, siden Malta ble slått 4-1 på bortebane 21. november i 2007.

Kampen mot Skottland åpnet heller ikke akkurat som noe fyrverkeri. Og da Norge pådro seg tre gule kort, samtidig som John Arne Riise misset den ene (store!) sjansen Norge skapte i løpet av den første halvtimen, lå det egentlig en ny nedtur i lufta.

Men så fikk Gary Caldwell to gule kort på to minutter. John Arne Riise scoret på frisparket som førte til det andre gule, og dermed ledet Norge 1-0 med en mann mer på banen.

Det var duket for fest.

Og heldigvis – det ble fest!

For Norge gjorde akkurat som Molde gjorde da Rosenborg ble redusert til ti mann i søndagens kvartfinale i cupen, nemlig valset over motstanderen.

Fra medgangsspiller til nøkkelspiller
Og mot Skottland som mot Rosenborg, spilte Magne Hoseth en av hovedrollene. Før kvartfinalen i cupen uttalte tidligere landslagskaptein Rune Bratseth at Hoseth var en medgangsspiller som altfor lett bukker under når oppgavene blir for store.

Vel, i så fall har Hoseth lagt en alen til sin vekst i løpet av de siste ukene. Og det kan det faktisk hende at han har.

Magne Hoseth i landslagsform er selvfølgelig godt nytt, for når Hoseth er så god som nå, har han mye av kreativiteten landslaget så sårt har savnet.

Selv om Hoseth har vært god for Molde, var det dristig av Drillo å bruke ham fra start mot Skottland.

Litt mindre dristig, men likevel noe overraskende, var det at Drillo ga Erik Huseklepp tillit som spissmakker for John Carew i et 4-4-2-system.

Men også Erik Huseklepp viste seg tilliten verdig, og det var rett og slett morsomt at Brann-spilleren fikk kronet innsatsen med en scoring.

At de ferskeste i laget viser at de er i stand til å bidra, er naturligvis en kjempestyrke.

Men kanskje enda viktigere var det at spillere som Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise – som ofte er blitt utskjelt for å underprestere på landslaget – fikk vist at de kan, også med flagget på brystet.

Andreplass innen rekkevidde
Alle fotballkamper lever sitt eget liv. Derfor er det vanskelig å vite nøyaktig hvor mye vekt man skal legge på én kamp, og kanskje spesielt en kamp der det ene laget spiller med en mann mer i en time.

Det som er sikkert, er at alle seiersrekker må ha en start.

Og selv om det hevdes at det er enda vanskeligere å gjenskape suksess enn å skape den, så vil jeg påstå det er lettere å vinne fotballkamper når man har fått bevist overfor seg selv – og publikum – at man faktisk er i stand til å klare det.

Seieren mot Skottland betyr etter all sannsynlighet ingenting med tanke på norsk deltakelse i VM neste år. For selv om vi skulle klare andreplassen i gruppa, hvilket ikke lenger er så usannsynlig, er det tvilsomt om poengsummen strekker til for en playoffplass.

Men seieren betyr at VM-drømmen fortsatt lever.

Jeg takker for halmstrået!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere