*Nettavisen* Sport.

Talentet vurderte å ta sitt eget liv. Men så tok United-heltene kontakt

EN NY SJANSE: Elliott Kebbie var ansett som et supertalent, men så opplevde han er mareritt som nesten knekte ham helt. Foto: (Privat / Twitter)

Elliott Kebbie opplevde et mareritt som nesten kostet ham livet.

I 2012 kollapset Elliot Kebbie etter en treningsøkt med den skotske klubben Glasgow Rangers. Den hurtige høyrebacken skulle angivelig på lån til skottene fra sin daværende arbeidsgiver Atletico Madrid.

Kebbie var 17 år på dette tidspunktet og ble sett på som en av fotballens største talent. Storklubben Barcelona var blant dem som hadde forsøkt å snappe opp Kebbie, før han til slutt endte med å signere for Atletico.

Et mareritt
Til den engelske storavisen Times forteller Kebbie nå for første gang hvordan hans største drøm ble til et mareritt og hvordan en gjeng gamle Manchester United-helter til slutt ble redningen for fotballspilleren.

Historien om Elliot Kebbie starter der historien om mange fantastiske fotballspillere har startet, nemlig i Leeds. Kebbie spilte på akademiet til klubben i åtte år og ble ansett som en av balløyas mest spennende spillere. Manchester United var blant klubbene som ville hente ham.

Sol og senoritas ble imidlertid for fristende for den da 16 år gamle gutten og familien kom i kontakt med en agent de følte seg trygge på. Agenten skulle senere vise seg å være noe helt annet enn han ga inntrykk av.

- Jeg fikk mye oppmerksomhet og ble rådet til å skaffe meg en agent. Det var en agent som ofte var på treningene våre, så jeg stolte på ham. Det gikk ikke lenge før han kom med et tilbud fra Barcelona. Han sa jeg måtte prøvespille, men at det bare var en formalitet. Dette var en «done deal», fikk vi vite. Det virket som en alle tiders mulighet. Jeg og mamma flyttet ut av leiligheten vår, satte alle tingene våre på et lager og flyttet til Barcelona. Hun skulle passe på meg der, forteller Kebbie til Times.

- Stolte på ham
Unggutten fikk sitt prøvespill for katalanerne, men selv om han presterte bra, gikk det ikke lenge før agenten ga beskjed om at det ikke ble noen overgang. Et tilbud fra Atletico Madrid hadde imidlertid tikket inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

BIDRO. Ryan Giggs fikk vite om situasjonen til Elliott Kebbie. Foto: (Getty Images)

Det var bare én hake; agenten ga klar beskjed om at Kebbies mor ikke kunne bli med til Madrid. Siden den engelske spilleren var under 18 år, måtte det litt triksing til for at han kunne spille fotball i Spania. Spanske klubber kan i utgangspunktet ikke hente spillere som er under 18 år.

Agenten ordnet raskt en verge for Kebbie, slik at kontrakten kunne underskrives. Den unge backen følte at dette var en «fantastisk mulighet», men innrømmer nå at både han og moren var svært naive.

- Vi stolte på ham. Vi var veldig naive og vi var desperate etter å få til en avtale. Agenten var smart i måten han opptrådte. Han snurret oss rundt lillefingeren. Vergen? Det var en venn av ham. Det var meningen at denne vergen skulle passe på meg, men jeg så ham kanskje to ganger i løpet av tiden jeg var i Atletico.

Kebbie ble plassert i et hus sammen med andre unge fotballspillere, i utkanten av Madrid. Hverdagen bestod kun av trening og alle pengene spilleren tjente, gikk rett i lommen på agenten, selv om han gang på gang spurte hvor de ble av. Kebbie så aldri en euro under tiden der.

- Hva er poenget?
I intervjuet med The Times forteller den tidligere Leeds-spilleren at tiden alene i Madrid preget ham voldsomt og at helsen stadig ble mer skrantende. Mot slutten av hans første sesong i Spania, tok agenten igjen kontakt og ga beskjed om at Kebbie skulle leies ut til skotske Rangers.

Det var altså etter en trening med skottene at Kebbie kollapset. Kroppen ville ikke mer og det ble oppdaget at den unge spilleren hadde Epstein-Barr-viruset. Kebbie hadde kjørt seg for hardt og kroppen hadde reagert.

Unggutten ble på sykehuset i fem uker og det var lenge uklart om han noen gang ville bli frisk. Kebbie mistet etter hvert livsgnisten.

- Jeg var redd, det var en forferdelig periode i livet mitt. Jeg tenkte ofte: «Hva er poenget med å leve». Det var helt grusomt. Jeg hadde gått fra toppen av verden, i Atletico, til å tro at jeg skulle dø, sier Kebbie.

21-åringen forteller åpent om en periode med stress, panikk, angst, sykdom og selvmordstanker. Han forteller hvordan han gikk fra å være en topptrent utøver, til å bli en utmagret tenåring av skinn og bein.

Kebbie var likevel fast bestemt på å komme tilbake på banen, men hadde det nok litt for travelt. Han fikk en mulighet hos Hull City, men rakk aldri å komme i form til å imponere der. Deretter forsøkte han seg i Doncaster, men fikk aldri kontrakt der, heller. Kebbie følte selv at han fortsatt var god nok til å spille på høyt nivå, men ingen klubber var interessert.

Tankene var fortsatt svært mørke og den unge backen reiste rundt til klubb etter klubb, og fikk avslag etter avslag, gang på gang.

United tok kontakt
Men én dag, tok en gammel beundrer kontakt. Derek Langley hadde tidligere prøvd å hente Kebbie til Manchester United. Nå var han klar for å strekke ut en hjelpende hånd, akkurat da unggutten trengte det mest.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TOK KONTAKT: Warren Joyce (bildet) og Derek Langley hjalp Elliott Kebbie. Foto: (Getty Images)


- Derek Langley og Warren Joyce fra Manchester United tok kontakt. De sa: «Vi kan se at du har potensial, men du må spille kamper. Det er samme hvor du spiller», forteller Kebbie om vendepunktet.

Langley tok en prat med United-legenden Ryan Giggs og plutselig begynte ting å skje. Den lille klubben Salford har den siste tiden fått mye oppmerksomhet, nettopp på grunn av at United-heltene Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, Gary Neville og Phil Neville er involvert der.

Dermed ble Atletico Madrid byttet ut med spill for den lille klubben i Evo-Stik Premier Divison. Der har Kebbie igjen fått kjenne gress under knottene og der blir han igjen lagt merke til av større klubber.

Selvtilliten og helsen er begge på vei tilbake.

- Salford er akkurat det jeg trengte. Fysikken min er på bedringens vei. Gary Neville kom og så meg spille her om dagen og sa jeg var fantastisk. Målet mitt er å spille i Premier League om tre år. Jeg vet veien tilbake er lang, men når jeg tenker på hvor langt nede jeg var, og hvor langt jeg har kommet siden da, gir det meg motivasjon til å komme tilbake, sier han.

Fredag kveld spilte Kebbie og hans Salford mot Notts County i første runde av den engelske FA-cupen, og slo smått sensasjonelt ut League Two-klubben med 2-0. Trolig med speidere på tribunen.

Sannsynligvis for å se Kebbie. Han er fortsatt bare 21 år, selv om han siden 2012 har levd et helt liv, både på og utenfor banen.

Andre kilder: Daily Mail, The Mirror, The Express, @ElliottKebbie.

Du kan følge Elliott Kebbie og karrieren hans på Twitter:
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.