*Nettavisen* Sport.

Talentfabrikk med old boys-lag

Lyn har ikke lenger det yngste laget i Tippeligaen. Talentfabrikken Vålerenga kommer også dårlig ut. Sjekk ditt lag her.

13.04.07 16:56

Serieåpningen viste at Lyn ikke lenger er i nærheten av å ha det yngste laget i Tippeligaen. Samtidig kommer Vålerenga, som har fått mye oppmerksomhet for sine stortalenter, også dårlig ut på alderslisten.

Vålerenga stilte faktisk med den nest eldste førsteelleveren i serieåpningen. Bare Strømsgodset har et eldre mannskap. Forskjellen i snitt mellom yngste lag, Odd, og Strømsgodset, var på nesten fem år.

Samtidig ble Lyn, som hadde det yngste laget i fjor, passert av mange lag. I 2006 kjørte Henning Bergs klubb massive reklamekampanjer hvor de påpekte at de hadde det yngste laget. Nå er Lyn kun på 5. plass - og klubben kan ramle ytterligere på lista utover i sesongen.

Edus strekkskade gir trolig mer spilletid til 32 år gamle Magnus Powell. Og senere i år kommer (kanskje) de to argentinske veteranene, Matias Almeyda (33) og José 'Turu' Flores (35).

- Litt tilfeldig
- Dette er litt tilfeldig, sier Henning Berg til Nettavisen.

- Lyn har alltid hatt, og vil alltid ha, mange gode unggutter. Vi har fem på U19- og to på U21-landslaget nå. Alle trener med A-laget. I fjor var det mange av ungguttene som fikk muligheten fra start og ved innhopp – fordi vi hadde enormt med skader. Det var flere som da fikk sjansen enn det vil være i en normalsesong. De fikk en fantastisk erfaring, og gjorde det bra ut fra forutsetningene, fortsetter han.

Men:

- Hvor mange som spiller, vil variere litt fra sesong til sesong. Det avhenger av nivået på de unge – og nivået på gamlegutta. Men det som er sikkert er at, selv om vi ikke lenger er yngst, så har vi fortsatt mange gode, unge spillere. Men om de blir veldig gode for Lyn i år, om ett år, eller om flere år, det vet jeg ikke, sier Berg.

Ikke noe mål å være yngst
Vålerenga har fått massiv oppmerksomhet rundt sine stortalenter denne vinteren. Mohammed Fellah, Glenn Roberts, Jørgen Horn og Kristian Brix er nevnt oftest.

Men i serieåpningen kom kun Fellah på banen – som innbytter.

- Når det gjelder Fellah så har han hatt en fantastisk vinter, men han trente omtrent ikke den siste uka før seriestart, sier sportsdirektør Jan Erik Aalbu til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og:

- Jeg tror mange av ungguttene kommer til å få prøve seg, men målet vårt er å ha det beste laget – ikke det yngste. Men blir de unge gode nok til å spille på A-laget, så vil vi selvsagt være kjempefornøyde med det.

- Vi dyrker unggutta
Odd Grenland-trener Gaute Larsen mener disse tallene viser at unge, norske talenter sterkt bør vurdere Skiens-klubben – hvis de er ønsket der.

- Som unggutt, når man er 19 eller 20 år gammel, må man velge klubb med omhu. I den alderen er man avhengig av spilletid, og hos oss dyrker vi unge spillere, sier Odd-treneren.

Han ramser opp Anders Rambekk, Olivier Occean, Jan Gunnar Solli, Bengt Sæternes, Bård Borgersen, Morten Fevang, Espen Hoff og Jan Frode Nornes som aktive toppspillere som er blitt utviklet i Odd.

I tillegg er Rune Jarstein, Espen Ruud, Jan Tore Amundsen og Magnus Lekven eksempler på spillere klubben har fått frem – og som fortsatt er i Skien.

Larsen innrømmer imidlertid at ungdomsdyrkingen ikke bare er selvvalgt, men også er en konsekvens av at klubben ikke kan konkurrere på verken overgangssum eller lønninger.

- Som en liten klubb med mindre ressurser så må man tenke annerledes. Man må tenke mer langsiktig. Man må utvikle noe selv – skape noe. Både enkeltspillere og lag. Det er vår profil, og det er også veldig inspirerende å jobbe med unggutta. Vi ser utvikling fra dag til dag, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.