*Nettavisen* Sport.

Talentspeider raser mot nettside: - Bare tull og tøys

ADVARER: Stig Torbjørnsen har sett seg lei at folk bruker en populær tysk fotballside som en slags fasit når det gjelder priser på spillere. Nå tar han bladet fra munnen og ber norske fotballtilhengere bruke mer seriøse kilder. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Advarer fotballinteresserte nordmenn mot å bli lurt.

23.09.15 11:46

En viktig del av jobben til talentspeider Stig Torbjørnsen er å vurdere fotballspilleres verdi.

Nå har den tidligere RBK-speideren fått nok av den svært populære nettsiden Transfermarkt.de, som i stor grad baserer driften på å sette en prislapp på fotballspillere verden over.

- Det er bare tøv. Tull og tøys, sier Torbjørnsen oppgitt til Nettavisen.

Mye brukt av norske medier

Nettsiden er en av de største sportssidene på nett i Tyskland, og øker stadig i popularitet i store deler av Europa. Norge er intet unntak.

Torbjørnsen har notert seg at norske medier har begynt å henvise til nettsiden som kilde, og nå føler han det er på tide å si fra.

- Jeg har lagt merke til at man ofte refererer til Transfermarkt som en troverdig side. Det er jeg helt uenig i. Det er noen som sitter og synser, men det er lite troverdig, sier Torbjørnsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORSKE PRISER: Her er verdien på spillerstallene i Tippeligaen, ifølge Transfermarkt. Foto: Skjermdump Transfermarkt

Et raskt søk i Retriever viser at Transfermarkt er omtalt 252 ganger av norske medier det siste året.

På nett er Fædrelandsvennen den nettsiden som oftest bruker Transfermarkt som kilde. Kristiansand-avisen har omtalt nettsiden 15 ganger det siste året. På andreplass følger VG med 14 ganger. Vi i Nettavisen er ikke stort bedre med 12.

Både VG, Dagbladet, Nettavisen, Aftenposten, TV 2 og NRK har flere ganger vist til den tyske nettsiden som kilde det siste året.

- Hvorfor blir nettsiden tatt så seriøst når det gjelder spillerverdier, tror du?

- Det skyldes uvitenhet og inkompetanse. Folk sitter og ser på utenlandske spillere de ikke kjenner til fra før. De glemmer å se på de norske spillerne de kjenner godt til. Først da ser man at den siden er spinnvill. Det er en fin side å bruke til statistikk, og for å få info om hvor en spiller har vært før, alder, høyde og vekt, men verdisettingen på spillere er i mitt hode helt feil, mener han.

- Blir provosert

Han forklarer hvorfor han velger å bruke energi på en slik nettside.

- Jeg er provosert av det, for det er mange som henvender seg til meg med tips og innspill om spillere. «Hvor har du dette fra», spør jeg. Da sier de «Transfermarkt». Akkurat som det er blitt en slags fasit. Det er jeg helt uenig i. Folk begynner å tro at Transfermarkt er en fasit på spillerverdier, noe jeg mener er bare tull, gjentar han.

- Det er bare synsing av en annen verden. Skal mange tyskere sitte der nede i sin egen boble og synse om hva spillerne på Tromsø er verdt? Det har jeg ingen tro på, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPGITT: Stig Torbjørnsen, tidligere talentspeider i Rosenborg, sjekker telefonen sin under kampen mellom Hønefoss og Odd på AKA arena i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Da Manchester United kjøpte Anthony Martial for en potensiell sum på 58 millioner pund i starten av september, verdsatte Transfermarkt franskmannen til i underkant av seks millioner pund.

- Det var en rar overgang og «crazy case». Men det er et eksempel på at siden er helt spinnvill. Hvis man ser hva en spiller er solgt for inn til en Premier League-klubb, kan man selvfølgelig sette opp salgsprisen og kalle det verdien hans. Men de setter så mye rare verdier at det er helt «ko-ko». For moro skyld gikk jeg inn og sjekket verdien på Rosenborg-spillerne for et par siden. Det var bare tull, mener Torbjørnsen.

- Helt feil

Torbjørnsen har funnet flere ferske eksempler på priser han mener ikke stemmer overens med virkeligheten. Han påpeker at han har rundet av til hele tall, og ikke har finregnet på kursen av pundet.

- Det viktigste her er den totale feilsettingen av priser på norske fotballspillere. Vålerengas Sander Berge har for eksempel en verdi på null. Sander Svendsen har en verdi på 1,4 millioner, Kristoffer Ajer er verdsatt til to millioner. Rafik Zekhnini står oppført med null. Det blir en helt feil prisvurdering av norske unge talenter, sier Torbjørnsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KUN VERDT TO MILLIONER? Starts Kristoffer Ajer er verdsatt til 210.000 pund av Transfermarkt. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Han trekker frem flere eksempler som underbygger inntrykket hans av at siden ikke er til å stole på:

- I Viking har Makhtar Thioune en verdi på 3,5 millioner kroner, mens Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi har en verdi på null. Hos Godset står Iver Fossum verdsatt til fem millioner kroner, mens Petter Vaagan Moen er verdsatt til 6,5. Godset hadde aldri solgt Fossum for den prisen, og ingen i Norge hadde verdsatt Vaagan Moen til en høyere verdi enn Fossum, det er min påstand. I Stabæk har Nicolai Næss en prislapp på to millioner, Birger Meling 800.000. Tror noen at Stabæk selger for det beløpet? I RBK har Gamst Pedersen lik verdi som Helland, og der tar de helt feil, mener talentspeideren.

Han fortsetter slik:

- Jesper Mathisen har vært skadet i ett år, men han er verdt en million mer enn Ajer. Diomande, som ble solgt til Hull for nærmere 20 millioner, står oppført med en verdi for 3,5 millioner. Tarik Elyounoussi, som ikke er i troppen til Hoffenheim, står oppført med 25 millioner i verdi. Ole Selnæs står oppført med ni millioner, mens RBK tilsynelatende har takket nei til 30. Det er de villeste eksemplene jeg kommer på etter å ha sjekket nå, sier Torbjørnsen.

Talentspeideren avslutter med en oppfordring til dem som tror Transfermarkt er en seriøs side.

- Sjekk selv, så finner du ut at dette bare er tull. Men folk sjekker spillere de ikke kjenner selv, og derfor tror de det er fasiten. Det har null verdi.

P.S: Transfermarkt-redaktør Tobias Holtkamp har ikke besvart Nettavisens henvendelser. Det har heller ikke grunnlegger Matthias Seidel gjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.