Gå til sidens hovedinnhold

«Taper dere, får dere 20.000 dollar»

«Taper dere mot Bulgaria, får dere 20.000 dollar». Det skal fire svenske fotballspillere ha fått tilbud om før bronsefinalen i VM i 1994.

Fotball-magasinet Offside skriver i sin kommende utgave hva som skjedde på et hotellrom i USA i 1994. En malaysisk mann ved navn Frankie Chung inviterte de svenske spillerne Klas Ingesson, Lasse Eriksson, Anders Limpar og Tomas Brolin opp til sitt rom.

Bunker med sedler
Der tilbød han dem en stor slump penger for at Sverige skulle tape bronsefinalen mot Bulgaria.

På sengen hans lå flere centimeter tykke bunter med hundredollar-sedler. Slik beskriver Offisde samtalen som forløp:

- Dere taper mot Bulgaria? spør Chung.

- Nei, vi vinner, svarer Klas Ingesson.

- Jo, dere taper, sier Chung. – Min kamerat satser 300.000 dollar på at dere vinner. Jeg sier at dere taper. Taper dere, får dere 20.000 dollar.

Lasse Eriksson ser på Limpar, og sier:

- Skal vi gjøre det?

- Nei, det kan vi ikke, svarer Brolin og Ingesson.

Ingesson om det som skjedde
Spillerne forlot deretter hotellrommet, og noen flere forsøk på bestikkelser, forekom ikke. Slik husker Klas Ingesson det som skjedde.

- Vi bodde på samme hotell, og ble med opp til rommet hans, skrev noen autografter og satt og snakket. Kona hans tolket. Chung fortalte at han hadde veddet med en kamerat om en stor sum penger på at Sverige skulle tape. Han tilbød seg å dele gevinsten med oss. Men jeg oppfattet det ikke som et virkelig forsøk på bestikkelser, men snarere som noe han bare slang ut.

Lasse Eriksson husker det litt annerledes:

- Det er ingen tvil om at det var et seriøst forsøk på å bestikke oss. Jeg tenkte ikke så mye over det akkurat da. Ett år senere, derimot, da Bruce Grobelaar var i rettssak og et malaysisk spillesyndikat var innblandet, begynte jeg å tenke. Det kan jo faktisk ha vært noe liknende vi ble utsatt for, sier han.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året