*Nettavisen* Sport.

Tar Høgmo en omvendt Hareide?

ITALIA: Norge tar imot Italia på tirsdag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Fra nå av har resultatene noe å si for Per-Mathias Høgmo.

Per-Mathias Høgmos trøstesløse resultatrekke med landslaget vil være glemt tirsdag kveld om han bare gjør en omvendt Hareide.

For ti år siden gikk Norge fra seier til seier da den nye landslagssjefen Åge Hareide forberedte Norges fotballhåp til en kvalifisering som ble innledet mot Italia. Da alvoret startet, kom det første tapet.

Som Hareide i 2004 har Høgmo hatt et snaut år på å forberede laget til kvalifiseringsalvor, og denne gang har resultatene vært i andre enden av skalaen. Høgmo har ikke latt seg stresse og sagt at det er i september han begynner å se på resultater. Skal han lykkes der Hareide feilet?

- Vi får håpe på det. Det ville være veldig morsomt å komme til et mesterskap. Det er det vi prøver på, sier Morten Gamst Pedersen til NTB.

Han er den eneste i dagens tropp som er igjen fra laget som 4. september 2004 tapte 1-2 for Italia i Palermo. Før den kampen hadde Hareides Norge seks seirer og to uavgjorte. Laget hadde ligget under bare en gang.

Høgmos Norge går til tirsdagens hjemmekamp mot Italia med en seier, fire uavgjorte og seks tap på 11 kamper. Motstanderen har fått kampens første mål ti ganger, og eneste gang Norge har ledet er i ligalandslagets 2-1-seier over Moldova i Abu Dhabi i januar.

Fornøyd
- Jeg er veldig fornøyd med at vi har møtt lag som Tsjekkia (borte), Frankrike (borte), Russland (hjemme) og England (borte). Vi har testet spillere mot lag på nivå en, for å vite hvor lista ligger. Det er den type lag vi forhåpentligvis skal spille mot i mesterskap i framtida, sa Høgmo lørdag.

- Jeg er også fornøyd med den ekstreme dedikasjonen i spillergruppa, lysten til å bli god og potensialet.

Selv om Norges resultatrekker i 2004 og 2014 er vidt forskjellige, er det flere likheter enn at et norsk lag med ny landslagssjef møter Italia i første kvalifiseringskamp. Også i 2004 hadde «Gli Azzurri» ny trener etter å ha blitt slått ut i gruppespillet i sommerens sluttspill. Marcello Lippi etterfulgte Giovanni Trapattoni, og veien som startet med seieren mot Norge i Palermo ledet til VM-pokal i Berlin snaut to år senere. Tirsdag håper Antonio Conte å ta første steg på en lignende vei.

Høgmos menn vil gjøre sitt beste for å gjøre den veien vanskeligere.

Våg å være god
- Vi har spilt mot gode motstandere og kjent på det fine selskapet. Nå vet vi hvor lista ligger. Italia og Kroatia er de store favorittene i gruppen, men vi må gå utpå og våge å være gode, sier Gamst.

- Vi må utnytte de få svakhetene Italia har, og så må vi ta vare på dødballene.

Da Høgmo ble ansatt, var det et krav at han skulle ta Norge til sluttspill for første gang siden 2000. Utvidelsen av sluttspillet til 24 lag har gjort porten høyere og videre, men de siste dagene har NFF gitt signaler om at han kan få mer tid til å gjennomføre sitt prosjekt.

- Jeg synes det er svært positivt at ledelsen støtter opp om prosjektet, men samtidig er jeg og spillerne ekstremt opptatt og motivert av at vi skal til Frankrike. Det er målet vårt, og det jobber vi fast mot, sier Høgmo. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.