RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

«Tårene trillet da jeg forlot familien»

Sist oppdatert:
Nå er han en av Premier Leagues viktigste.

Året var 2001. Stedet var Lago Agrio, Ecuador, ved amazonasjungelen. En far ruslet rastløst rundt og lette etter sin sønn. Han var borte. Faren fortvilte.

Moren visste imidlertid hvor sønnen var. Det samme gjorde hans eldste bror. De tok etter hvert mot til seg og fortalte faren hvor det hadde blitt av guttungen.

- Vi var sikre på at han aldri ville godta det. Han ønsket at jeg skulle bo hjemme og fullføre studiene mine, sier den omtalte guttungen, Luis Antonio Valencia Mosquera.

- Han kikket rundt over alt og spurte etter meg. Til slutt måtte de fortelle det. Da han endelig roet seg, så skjønte han at det var for det beste. Tårene trillet da jeg dro.

Nøkkelen til suksess
Antonio Valencia var 16 år da han reiste fra familien for å satse på en karriere som fotballspiller. Det første trinnet på stigen var militærklubben El Nacional i hjemlandet.

- Det var veldig strengt der. Vi bodde på kaserner. Før vi fikk trene, eller gå på skolen, måtte vi re sengene våre. En offiser kom og sjekket at det var gjort riktig, husker han.

I dag er den kvikke kantspilleren blitt stjerne i Premier League. Han spiller for regjerende mester Manchester United og er faktisk en av klubbens aller viktigste bidragsytere.

Tall fra Opta viser at Valencia siden 10. desember 2011 har vartet opp med åtte assists og to mål. Det er best i Europas fem største ligaer i perioden. Napolis Marek Hamsik er nummer to.

26-åringen har i samme periode også skapt en rekke sjanser for klubben sin. Her viser tallene fra Opta at bare Luis Nani og Juan Mata har vært bedre i de fem største ligaene.

Ser man på presisjon i innleggene er også Manchester United-spilleren i en klasse for seg. Valencia har forsøkt seg på flest innlegg i den nevnte perioden og også hatt flest vellykkede.

Siden 10. desember i fjor har United totalt spilt åtte ligakamper. Laget har vunnet seks av dem og tapt to. I løpet av perioden har laget scoret 23 mål og sluppet inn åtte baklengs.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Måtte samle flasker
Når 16 serierunder gjenstår er storlaget så absolutt med i kampen om nok en ligatittel. Erkerival Manchester City topper tabellen med 54 poeng, mens United følger tre poeng bak.

Veien fra amazonasjungelen til gullkamp i en av verdens største fotballigaer har imidlertid vært lang for 26-åringen fra Ecuador. Valencia vokste opp under svært beskjedne forhold.

Lago Agrio ligger på grensen til Colombia og er et tilfluktssted for kriminelle fra nabolandet. Der tjente Valencias familie til livets opphold ved å samle flakser og selge drikkevarer.

Fotballinteressen kom tidlig og som ung spilte United-spilleren barbent utenfor familiens lille bungalow. Hans første klubb var Caribe Junior, et lokalt lag i området han vokste opp.

Men i 2001 måtte han altså ta et valg, og selv om faren var imot det, så pakket den 16 år gamle gutten sekken og reiste til hovedstaden Quito. Der ble han en umiddelbar suksess.

- Han var tidlig en god spiller. Boreren var bedre fysisk, men Antonio hadde viljestyrke. Jeg var sikker på at han ville bli en stjerne, sier Pedro Perlaza, speideren som oppdaget Valencia.

Før det hadde gått et år spilte han for El Nacionals U20-lag, sammen med tidligere Birmingham spiss Christian Benitez. Der ble det 20 mål på 84 kamper, før han ble tatt ut i A-lagstroppen.

Han startet som sentral midtbanespiller og tjente rundt 50 amerikanske dollar i måneden under denne tiden.

I førstelagsdebuten for klubben fikk han spille sammen med sitt store idol, Edison Mendez. Etter tre gode sesonger kom spanske Villarreal på banen og hentet ham til Spania.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tilfeldig oppdaget
I «den gule ubåten» slo Valencia aldri gjennom. I 2005/06-sesongen ble han lånt ut til Recreativo Huelva og hjalp klubben opp i La Liga. Han var totalt på banen i 12 kamper.

Året etter skulle imidlertid kantspilleren få sin store sjanse. Wigans Paul Jewell oppdaget Valencia under en landskamp mellom Polen og Ecuador. Ikke lenge etter var han på plass i England.

- Jeg var på utkikk etter noen interessante polakker. Men Ecuador vant kampen og Valencia var den dominerende spilleren. Jeg ble overrasket. Han var bare 20, men utrolig moden.

- Han ankom på en fredag og spilte sin første kamp på en lørdag. Han fikk 20 minutter som innbytter, men alle på laget kunne med en gang se at han var spesiell, sier Paul Jewell.

Låneoppholdet i Wigan var svært vellykket og i 2008 valgte daværende Wigan-manager Steve Bruce å gjøre overgangen permanent.

- Han var den første spilleren jeg sørget for å sikre da jeg ble manager. Han var en fantastisk guttunge og en profesjonell spiller. Han hadde fart og kunne score mål, forteller Bruce.

Valencia hadde så utvilsomt verden for sine føtter og det var bare et tidsspørsmål før en større klubb banket på døren. Flere var interessert, men det var til slutt United som vant dragkampen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Er annerledes
Sir Alex Ferguson punget ut rundt 16 millioner pund for å hente kantspilleren til Old Trafford.

- Sir Alex Ferguson fortalte meg at han ville ha meg til klubben. Jeg trodde ham ikke. Nå har jeg lært at han er en seriøs fyr. Når Ferguson sier noe, så mener han det, forteller Valencia.

Cristiano Ronaldo hadde akkurat reist til Real Madrid og det var store sko som skulle fylles i mesterklubben.

- Han er Cristiano Ronaldo. Jeg er Antonio Valencia. Jeg spiller annerledes. Vi har ingenting til felles. Jeg er bare glad for å kunne spille for en av verdens beste klubber, sier vingen.

Flere klubber var på banen for å sikre Valencia før United og Sir Alex slo til. I januar 2009 ville Real Madrid ha ham, men Valencia trivdes i England og ble værende i Wigan litt lenger.

- Real Madrid ønsket meg, men jeg takket nei. Jeg hadde det fint i Wigan, forteller han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tilbake for fullt
Valencia fikk sin debut for Manchester United i en treningskamp mot Boca Juniors 27. juli 2009 og scoret samtidig sitt første mål.

Den offisielle A-lagsdebuten kom i Community Shield-kampen i 2009 og hans første offisielle A-lagsmål kom den 17. oktober samme år i et oppgjør mot Bolton i Premier League.

I løpet av sin første sesong for Manchester-klubben ble det totalt 47 kamper i alle turneringer og sju fulltreffere. Den andre sesongen ble preget av skader og han fikk kun 20 kamper.

Denne sesongen har 26-åringen etter hvert kommet tilbake for fullt og tallene fra Opta, som har blitt nevnt tidligere, viser at han er i ferd med å bli en svært sentral brikke i United-laget.

Valencia trives best på kanten, men har også figurert i en backposisjon ved enkelte anledninger. Hans fart, presisjon og målteft gjør han imidlertid best skikket til å spille offensivt.

Under kan du se noen Antonio Valencia-høydepunkter:

Kilder: The Express, Daily Mail, The Times, Independent, Wikipedia, manutd.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere