*Nettavisen* Sport.

Tarik gjør som Bill Shankly og Mario Götze

FOOTBONAUT: Tarik Elyounoussis klubb Hoffenheim har tatt i bruk en av fotballens nyvinninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Det er en herlig greie, sier landslagsmannen.

05.03.14 22:50

PRAHA (Nettavisen): Da legendariske Bill Shankly på 1960-tallet tok Liverpool fra andredivisjon og opp i fotballens ypperste selskap, brukte han et redskap som senere bare har blitt omtalt som «the sweatbox».

Redskapet var lagd for at spillerne skulle utvikle utholdenhet og de skulle utvikle den med ballen i beina. Shanklys filosofi var ganske enkel på det området. Skulle man bli god i fotball, måtte man trene mest mulig med ballen.

Inne i «the sweatbox» løp spillerne fram og tilbake, mens de gjorde driblinger og slo pasninger mot veggen. Spisshelten Roger Hunt klarte i starten bare 45 sekunder inne i boksen før han måtte kapitulere. I løpet av kort tid var imidlertid utholdenheten såpass forbedret at Hunt kunne klare to minutter.

«Footbonauten»
Shanklys menn på 1960-tallet, og etterkommerne på 70- og 80-tallet, ble etter hvert svært kjent for sin lekre pasningsfotball. «The sweatbox» er noe av grunnen til at så mange av hans spillere utviklet gode pasningsferdigheter.

Fotballen har imidlertid kommet en lang vei siden Shanklys hjemmesnekrede svetteboks var siste skrik. I den moderne fotballen er Tyskland en nasjon som er langt framme på ferdighetsbasert talentutvikling og de har tatt svetteboksideen et langt steg videre. Borussia Dortmund har for eksempel i lengre tid benyttet seg av en såkalt «footbonaut». Et datastyrt treningsrom som gir spillere muligheten til å trene ferdigheter med ball på en unik måte.

Götze og Reus
Mange mener det er nettopp «footbonauten» som er hemmeligheten bak de mange unge stjernene som har kommet gjennom i Dortmund den siste tiden.

Spillere som Mario Götze, Mats Hummels, Marco Reus, Robert Lewandowski, Neven Subotic, Marcel Schmelzer, Ilkay Gündogan og Nuri Sahin er noen av mange spillere som har tatt store steg fotballmessig under tiden i Dortmund.

Sjekk Dortmunds maskin i videoen under:


Daily Mail testet i 2012 «footbonauten» og mente at José Mourinho og andre profilerte managere i Europa burde ønske seg en slik maskin til jul.

- En herlig greie
Et lag som har fått en slik maskin, er Tarik Elyounoussis Hoffenheim. Klubben tok nylig i bruk en ny utgave av maskinen. Den omtales som «footbonaut 2.0».

- Det er en herlig greie, sier Elyounoussi til Nettavisen.

- Hvordan fungerer den?

- Du står i midten og får baller fra fire forskjellige steder. Du jobber med touch, du jobber med overblikk, orientering, pasninger, alt, sier Tarik.

- Du kan bestemme hvor mange baller du vil ha og jo flere du får, jo mer sliten blir du. Det er en helt rå greie, forteller Hoffenheim-proffen videre.

Sjekk Hoffenheims maskin i videoen under:


26-åringen mener maskinen først og fremst er til for å utvikle unge spillere.

- Ja, jeg er 26, så det er begrenset hvor mye jeg kan utvikle meg nå, men den passer bra fra du er 12-13 år. Du dra mye nytte av en slik maskin.

- Gått nedover
Det kan kanskje være like greit at Elyounoussi ikke sliter seg helt ut inne i Hoffenheims «footbonaut». Nordmannen har følt seg sliten den siste tiden.

Hvorfor, vet han imidlertid ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

SLITEN: Tarik Elyounoussi har slitt med formen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Nei, si det. Jeg begynte å bli sliten utover sesongen i fjor, men fikk et avbrekk nå i vinter og hentet meg inn litt. Da jeg kom tilbake i januar følte jeg meg pigg og kjente meg bedre. Det kjentes slik jeg ønsker å være, sier han.

- Det gikk greit i flere treningskamper og jeg scoret til og med noen mål, men så har det gått nedover igjen etter det, sier Elyounoussi til Nettavisen.

- Lang sesong
Da landslagsspilleren i fjor sommer byttet klubb fra Rosenborg til Hoffenheim, hadde han allerede en halv sesong med norsk fotball i beina fra før og er nå godt inne i andre halvdel av den tyske sesongen. Mye fotball, med andre ord.

- Det er mulig ferien i vinter var litt for kort. Det har vært en lang sesong. Men jeg må bare stå på videre og gradvis vil det nok snu. Allerede denne uken har jeg følt meg bedre enn jeg har gjort de tre-fire siste ukene, sier han.

- Trener dere hardt?

- Nei, det er ikke det. Vi trener faktisk ikke så hardt og vi har også fridager. Det går greit å trene, men jeg har ikke det lille ekstra akkurat nå.

- Som sagt må jeg bare stå på. Det er lenge igjen av sesongen.

Allerede onsdag kveld kommer Tarik til å få muligheten til å stå på for Norge. Da møter landslaget Tsjekkia til dyst på Eden Arena i hovedstaden Praha.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.