*Nettavisen* Sport.

Tenk om alle disse stjernene byttet lag

Foto: Tony Marshall / PA Photos / NTB Scanpix

I Nettavisens eksperiment er det nemlig ingen umulighet.

01.12.12 08:09

De som leser mye om spansk fotball har kanskje fått med seg at Barcelona ofte omtales som «katalanerne» i en rekke norske og internasjonale artikler.

Catalonia er en såkalt autonom enhet i Spania, det vil si en provins eller et område som har fått stor grad av selvstyre tildelt gjennom den spanske grunnloven. Autonomi betyr i internasjonal politikk en slik provins eller delstat, som gjennom grunnloven er gitt betydelig selvstyre i indre anliggender av nasjonen området ligger under.

Veldig enkelt forklart handler dette om frihet og følelse av det. Regioner med autonom status har nemlig ofte en annen etnisk sammensetning enn resten av nasjonen.

Grønland, Færøyene, Tsjetsjenia, Dagestan og Hong Kong er andre kjente autonome enheter. I Catalonia har det flere ganger vært snakk om løsrivelse fra Spania.

Et tankeeksperiment
Nylig ble det avholdt en folkeavstemning i regionen der dette temaet ble luftet. Det var ventet flertall for, men president Artur Mas fikk ikke den nødvendige støtten får å ta dette videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange aviser har i etterkant skrevet at hele valget var en røykskjerm for å dekke over andre politiske fiaskoer. Sjansen for en løsrivelse er i bunn og grunn ganske liten.

Men dette skal selvfølgelig ikke handle om politikk. Det skal handle om fotball. For det er ingen hemmelighet at mange av verdens beste fotballspiller kommer fra nettopp Catalonia.

Brorparten av spillerne i Barcelona kommer fra regionen. Klubben har også en rekke store talenter i sine yngre rekker som tilhører Catalonia.

Som et tankeeksperiment tok Nettavisen derfor ansvar og sørget for katalansk selvstendighet. Enhver selvstendig nasjon med respekt for seg selv, trenger selvfølgelig et landslag.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

- En knapp vinner
Landslagsledelsen i Spania hadde nok ikke likt det særlig godt, men hvis de spanske katalanerne hadde spilt for Catalonia, ville provinsen hatt et meget habilt fotballandslag.

Spania ville fortsatt vært sterke, siden talenter ser ut til å vokse på trær der, men det mest spennende er likevel at Catalonia også kunne vært en utfordrer i store mesterskap.

CMore-ekspert Petter Veland er blant de som ikke har noen tro på katalansk løsrivelse med det første, men La Liga-entusiasten ser et sterkt Catalonia i Nettavisens eksperiment.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lluis Gene

- De to elleverne er relativt jevngode. Barcelona-dominansen hos Catalonia er jo åpenbar og naturlig, så de vil jo ha fordelen av å kjenne godt til hverandre. Rent konkret vil jeg mene at Spania vinner keeperduellen, Barcelona vinner i forsvar, og at det på de seks resterende plassene er ganske så jevnt – med Spania som knapp vinner, sier han til Nettavisen.

Slik er lagene vi har satt opp:

Catalonia (4-4-2): Victor Valdés; Martin Montoya, Carles Puyol, Gerard Piqué, Jordi Alba; Sergio Busquets, Cesc Fàbregas, Xavi Hernández, Andres Iniesta; Cristian Tello, Bojan Krkic.

Spania (4-5-1): Iker Casillas; Álvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Raúl Albiol, Juanfran; Santi Cazorla, Xabi Alonso, Javi Martinez, David Silva, Juan Manuel Mata; David Villa.

*Hos Spania er bredden i antall spillere å velge mellom noe større, og folk som Fernando Llorente, Fernando Torres, Isco, Pedro Rodrigues og Pepe Reina er også blant de spanjolene kan velge mellom, for å nevne noen.

- Store konsekvenser
Veland tror det hadde fått store konsekvenser for spansk fotball om en slik deling faktisk ble en realitet. Han mener mye av grunnmuren og kvaliteten i laget ville falt bort.

- Ethvert landslag, selv Spania, ville ha mistet mye av rytmen, grunnsteinen og kvaliteten dersom spillere som Busquets, Xavi, Iniesta og Puyol hadde forsvunnet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pierre-Philippe Marcou / Afp / NTB scanpix

- Det er jo også en rekke spillere fra Catalonia som er på vei opp og fram, som er dominerende på aldersbestemte landslag, så det hadde vært et veldig hardt slag. Jeg tror dog ikke at det skjer, sier han.

Skulle det en gang i framtiden likevel skje at Catalonia løsriver seg fra Spania og blir en selvstendig nasjon, tror Veland at katalanernes lojalitet vil ligge i Catalonia.

- Det er et vanskelig spørsmål og du må nesten be katalanerne selv svare på det, men det vil jo eventuelt legge noen føringer for tankesettet til katalanerne dersom de blir et eget land. Å da heie på Spania blir på mange måter unaturlig, så på sikt vil nok lojaliteten ligge hos et eventuelt katalansk landslag – som jo faktisk er så godt på papiret at de vil være en medaljekandidat i mesterskap, sier La Liga-eksperten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Canalplus.no

- Tok alvorsprat
Historisk sett har det vært mye gnisninger mellom katalanerne og de øvrige spanske spillerne. Mye på grunn av det følelsesladde forholdet mellom rivalene Real Madrid og Barcelona.

Veldig mange av landslagsspillerne til nasjonen kommer fra de to storklubbene.

Det spanske landslaget slet lenge med dette problemet, men med Luis Aragones og enda mer med Vicente del Bosque har mye av dette blitt lagt til side ved landslagssamlinger.

- Alvorspraten til Vicente del Bosque for halvannet-to år siden tror jeg har hjulpet mye. Dette var jo under den tiden hvor El Clásico-kampene kom tett som hagl, og at det da blir litt tension mellom Real Madrid- og Barcelona-spillerne er jo på mange måter helt naturlig, sier Veland.

- Det er også et bevis for at det de holder på med faktisk har en betydning. Men til syvende og sist må også landslaget fungere som et kollektiv, og det har landslagssjef del Bosque formidlet med hell, sier CMore-profilen.

I løpet av de siste fire årene (2008 - 2012) har Spania gått til topps i EM to ganger og VM én gang. Samtidig har både Barcelona og Real Madrid vært dominerende på klubbnivå.

Da spanjolene gikk til topps under EM i Sveits og Østerrike i 2008, hadde ikke nasjonen vunnet et stort seniormesterskap siden EM i 1964.

P.S. Catalonia har allerede et uavhengig fotballandslag, der de som ikke er aktuelle for Spania kan spille. Laget ledes av Barcelona-legenden Johan Cruyff. Både Bojan Krkic og Victor Valdez er blant spillerne som har landskamper for det landslaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.