RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti norske fotballmisser

Sist oppdatert:
De ble vraket i Norge. Nå er de stjerner i utlandet. Sjekk den utrolige lista her.

Utenlandske spillere tar stadig mer plass i Tippeligaen, og mange av dem er blant hovedattraksjonene. Hva skulle Tippeligaen vært uten spillere som Marek Sapara, Daniel Nannskog, Alanzinho, Thiago Martins?

Likevel, det kunne vært atskillig flere utenlandske stjerner. Sjekk denne lista..

Constant Djakpa, 21 år (Sogndal i 2006):
Backen fikk totalt 21 kamper for Sogndal i 2006, men klubben vurderte ham ikke som god nok til å satse videre på. Han ble sendt videre, endte i rumenske Pandurii forrige sesong, og spilte seg der inn i den ivorianske landslagstroppen. Bayer Leverkusen ble interessert, og forrige uke kjøpte de Sogndal-vraket for om lag 11 millioner kroner.

Moustapha Bayal Sall, 22 år (aktuell for flere norske klubber i 2006)
Bayal Sall skulle vært på prøvespill i Tromsø flere ganger, men møtte aldri opp. Han var også innom et par andre norske klubber, men uten å få mer tillit der. Start tok sjansen, men etter kontraktskluss endte han i stedet i franske St. Etienne. Ble dømt til å betale Start en kompensasjon på 800.000 kroner, men overlevde nok den boten. På årets lag som midtstopper i Frankrike denne sesongen.

Tommy Miller, 29 år (på prøve i Brann i 2001)
Var som Hartlepool-spiller på prøvespill i Brann, men bergenserne mente til slutt at han ikke ville styrke laget. De sendte ham derfor tilbake til England. Der gikk karrieren i stedet videre til Premier League med både Ipswich (for snaut ti millioner kroner) og deretter Sunderland. Spiller nå i Ipswich igjen.

Ygor Maciel Santiago, 24 år (Start i 2007)
Brasilianeren ble hentet til Sørlandet, og nevnt som en kandidat til Brasils A-landslag. Var ingen flopp, men Start rykket ned og i en vanskelig sesong for klubben ble han langt ifra den suksessen klubben håpet på. Grunnet dyre lønnsutgifter sendt tilbake til Brasil - hvor han nå er klar for finale med Fluminense i Libertadores Cup - Sør-Amerikas svar på Mesterligaen.

Sebastian Eguren, 27 år (Rosenborg i 2005)
Uruguayaneren ble hentet til RBK, og hausset voldsomt opp av Terje Liverød. I et RBK i krise, Per Joar Hansen måtte gå i samme periode, fikk han imidlertid aldri ordentlig sjansen til å vise seg frem. Ble sendt videre til Sverige og Hammarby, hvorpå han ble plukket opp av Villarreal. Han spilte seg til fast plass på det spanske storlaget fra første stund etter at han kom til klubben i vinter. Spanjolene brukte så opsjonen, og kjøpte ham for om lag ti millioner kroner. Spiller i Mesterligaen neste sesong.

MacBeth Sibaya, 30 år (Rosenborg i 2002)
Midtbanespilleren fikk én fattig kamp fra start for Rosenborg, og da Åge Hareide kom inn i Rosenborg ble det tidlig klart at han ikke ville bli noe førstevalg. Dermed stakk han til Russland og Rubin Kazan. Der ble han tre år på rad valgt inn på årets lag. Han fikk et fett kontraktstilbud fra Lokomotiv Moskva, men ble i Rubin. Han er fast på Sør-Afrikas landslag, og leder den russiske spillerbørsen for defensive midtbanespillere etter 11 kamper av årets sesong. Rubin leder også serien - fem poeng foran Spartak Moskva.

Brynjar Bjørn Gunnarsson, 32 år (Vålerenga i 1998)
Islendingen ble aldri vurdert som god nok for Vålerenga, og ble raskt leid ut til Moss hvor han fikk fem kamper. Endte imidlertid raskt i England, og har de siste to årene vært en nøkkelspiller for Reading i Premier League.

Somen Tchoyi og Anthony Annan:
Tchoyi kom til Norge og Odd, men ble sendt til Stabæk for en slikk og ingenting rett etter. Der ble han en kjempesuksess, og Tchoyi ble nylig solgt til den østerrikske toppklubben Red Bull Salzburg for et tosifret millionbeløp.

Annan fikk seks kamper fra start, og fem som innbytter da Start rykket ned fra Tippeligaen i 2007. Imponerte stort for Ghana i Afrika-mesterskapet, ble koblet til flere europeiske storklubber og har imponert for Stabæk på utlån de siste månedene. Havner trolig i en europeisk storklubb i løpet av sommeren.

Og hvis ryktene stemmer:
Ryktene i fotballmiljøet skal ha det til at Benjani (nå Manchester City, tidligere Portsmouth og Auxerre) har vært på prøvespill i Lyn før han slo til i karrieren. Det har imidlertid ikke lyktes Nettavisen å få bekreftet - eller avkreftet - dette fra trenere, ledere eller spillere i de aktuelle periodene, men flere agenter bekrefter prøvespillet.

Følgende er imidlertid å hente fra et Lyn-forum:

«Alle husker vel Benjamin Mwaruwari, som var på prøvespill for noen år siden:
Benjamin han var på prøve
men ledelsen var for døve
et hett tips fra Mo
men han var ikke god
Mwaruwari måtte øve»

Benjani gikk for fire millioner pund fra Auxerre til Portsmouth, og for om lag det samme fra Pompey til Manchester City. Den totale overgangssummen ved siste overgang kan imidlertid nærme seg 70 millioner kroner avhengig av diverse klausuler.

Vinn flatskjermer i Nettavisens EM-quiz

- Djakpa mest sjokkerende
Tor-Kristian Karlsen, fotballspeider og mannen som for noen år siden var sentral da Bayer Leverkusen hentet den brasilianske stjernen Lucio til Europa, er betenkt.

- Det mest sjokkerende med denne lista er uten tvil Constant Djakpa, sier Karlsen til Nettavisen.

- Her er det såpass kort tid mellom han ble løst for spott og spe til han har en utrolig oppblomstring. Spilleren har også ekstreme ferdigheter i fart, fysikk og offensiv legning. Han har også et kanonskudd. Det er rart at Sogndal ikke klarte å identifisere de kvalitetene. Ett år etter går han altså til en Bundesliga-klubb. For å si det rett ut - da må man ta et lite sjelesøk for å se hva man driver med, fortsetter han.

- Det er tross alt snakk om ekstreme ferdigheter og en ung spiller. Han er billig i drift og venstrebeint. Det siste er en veldig attraktiv kvalitet. Da lyser det gjennom at de burde holdt på den gutten der, sier Karlsen.

- Henter navn, ikke typer
Han påpeker at alle - også store klubber internasjonalt - kan bomme på spillere i ny og ne. Likevel mener han lista peker på noen feil norske klubber ofte gjør.

- Hvis en spiller har vært her, ikke fått det til, men så blomstret ute, så har man uansett gjort feilvurderinger i forhold til tilpassingsevnen og hvordan en spiller passer inn i det taktiske. Det er noen den sportslige ledelsen må ta selvkritikk for, sier han.

Han mener Starts forsterkninger med Ygor og Annan illustrerer et annet problem norske klubber har.

- Det er et eksempel på at man tar navn foran typer. Her hentet altså Start inn to defensive midtbanespillere (Ygor og Annan) i samme overgangsvindu. Samtidig har klubben allerede en spiller som Kristofer Hæstad. Da må man inngå et kompromiss. Da blir plutselig Ygor stopper og venstreback og det som verre er. Så kommer de samme spillerne til andre klubber, og blir brukt på den måten de skal brukes på. De får klare definerte roller, blomstrer opp og blir en suksess.

- Det er betenkelig at den sportslige ledelsen i Start ikke klarte å se og utnytte de kvalitetene spillerne åpenbart har.

- Hva med prøvespillerne på lista? Som Benjani...

- Det er mer forståelig at man overser en prøvespiller. Samtidig illustrerer det svakheten med hele prøvespillkonseptet. En spiller kommer på besøk i fem-ti dager. Det er gjerne en afrikaner som er førstereis utenfor sitt eget kontinent. I utrygge omgivelser. Det er altså rammebetingelsene hvor spilleren gjerne må vise seg frem ifra en fantastisk side.

Finnes muligheter
Karlsen er imidlertid ikke bare negativt innstilt.

- Denne lista illustrerer også at med de ressursene og nettverkene som finnes i norsk fotball så er det mulig å hente toppspillere til Tippeligaen. Så lenge man ikke rusher og gjør ting på måfå.

PS: Andy Cole var også nær en overgang til Tromsø i 1992, men etter par dagers betekningstid valgte han i stedet Bristol City.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere