*Nettavisen* Sport.

Ti stolte landslagsøyeblikk som får opp pulsen

Kjetil Rekdal jubler uhemmet etter å ha gitt Norge ledelsen i VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Kjenn litt på følelsen. Livet kan så absolutt være morsommere for de som liker fotball.

12.11.15 14:40

Hvis fotballandslaget står seirende igjen etter to kamper mot Ungarn er Norge i EM for første gang siden 2000. Da er det lov å håpe på like yrende fotballfeber som vi opplevde under landslagets storhetstid på 90-tallet.

Torsdag kveld klokka 20.45 braker det løs foran et fullsatt Ullevaal stadion. Og på søndag skal det hele avgjøres i returoppgjøret i Budapest. Begge kampene sendes på TVNorge.

Imens kan du gjenoppleve ti stolte øyeblikk med landslaget som kan få fart på fotballfølelsene:

Norge-England 2-1, 9. september 1981, VM-kvalifisering

Det var allerede klart at VM i Spania i -82 ville gå uten Norges deltakelse, men vi hadde fortsatt æren å spille for da heltene fra England gjestet Ullevaal i starten av september. Norges fem tidligere møter med fotballstorheten hadde alle endt med tap, og en målforskjell på 2-24 … England tok oppskriftsmessig ledelsen, men Norge sjokkerte alle da de snudde kampen og vant 2-1. Radioreporter Bjørge Lilleliens begeistrende kommentering («… Vi har slått England, kjempers fødeland …») har sågar blitt lagret i Norgesdokumentarv. Roger Albertsen og Hallvar Thoresen scoret Norges mål (men noen mener Tom Lund burde fått den første scoringa som var et innlegg som gikk rett i mål).

Norge-Italia 2-1, 5. juni 1991, EM-kvalifisering

I Drillos første kvalifisering, til EM i Sverige i 1992, hadde Norge en tøff gruppe med motstandere som Sovjetunionen og Italia. Og i hjemmekampen på Ullevaal stadion mot sistnevnte, kom Drillos første store triumf som landslagssjef. Da Tore Andre «Totto» Dahlum scoret Norges første mål etter en corner fra Lars Bohinen, gikk et fullsatt Ullevaal av hengslene. Bohinen økte til 2-0 før pause, og Norge vant kampen 2-1. Norge ble til slutt nummer tre i gruppa, og kvalifiserte seg ikke til EM, men triumfen bar bud om hva som skulle komme.

Se klipp fra Norge-Italia på YouTube her (ekstern lenke)

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Full jubel etter seieren over Italia. Tore Pedersen hopper høyest, t.v Tore Andre Dahlum (9) og Mini Jahn Ivar Jakobsen (11). Foto: Eystein Hanssen (NTB scanpix)

Norge-San Marino 10-0, 9. september 1992, VM-kvalifisering

Våre beste menn fikk en drømmestart på kvalifiseringen til VM i USA i 1994. Den første kampen gikk hjemme på Ullevaal mot San Marino, og Norge scoret hele ti ganger! Kjetil Rekdal scoret sitt første, og andre, landslagsmål, Gunnar Halle gjorde hattrick. Dessuten scoret Gøran Sørloth to, Roger Nilsen scoret to, og Erik «Myggen» Mykland satt en ball i nettet. Dette er likevel ikke den største seieren til det norske landslaget; i 1946 slo vi Finland 12-0 og i 1948 knuste vi USA 11-0.

Se klipp fra Norge-San Marino på YouTube her (ekstern lenke)

Norge-England 2-0, 2. juni 1993, VM-kvalifisering

Etter å ha slått Nederland 2-1, og spilt uavgjort 1-1 borte mot England, skulle Ullevaal-publikummet igjen være vitne til en storbragd av «Drillos», som var på god vei mot 94-VM i USA. Kampen ble kalt «århundrets fotballfest i Norge», det var 22.500 tilskuere på Ullevaal og Kong Harald satt på ærestribune. Norge-Norge-Norge runget det taktfast fra tribune – og fotballguttene skuffet ikke. Øyvind Leonardsen og Lars Bohinen scoret ett mål hver i en magisk kamp på Ullevaal, og plutselig var det ikke lenger en fjern drøm at Norge skulle klare å kvalifisere seg til sitt første VM i moderne tid.

Se klipp fra Norge-England på YouTube her (ekstern lenke)

Klikk på bildet for å forstørre.

Lars Bohinen scoret Norges andre mål i den elleville 2-1-seieren over England på Ullevaal stadion i 1993. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Norge-Polen 1-0, 22. september 1993, VM-kvalifisering

Selv om Norge ikke var helt klare for VM etter 1-0-seieren over Polen på Ullevaal, gikk det trill rundt for fotballgale nordmenn. Landslagsspillerne ble kjørt opp Karl Johan med hest og kjerre, og ble hyllet av tusenvis av fans som sang «Vi er på vei, vi er på vei. Vi er på vei til U.S.A.». Det var vel kanskje første gang vi opplevde sydlandske tilstander og ellevill fotballfeber i Norge. Spillerne kom seg nesten ikke inn på hotellet fordi det var så mye folk i gatene. For øvrig var det Jostein Flo som scoret Norges mål tidlig i andre omgang – og keeper Erik Thorstvedt ble faktisk utvist bare to minutter etterpå.

Se klipp fra kampen og fra feiringen i gatene etterpå, fra YouTube her (ekstern lenke)

Polen-Norge 0-3, 13. oktober 1993, VM-kvalifisering

Et av de største øyeblikkene i moderne, norsk landslagshistorie. Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft og Ronny Johnsen scoret hvert sitt mål, og sendte Norge til sitt første VM siden 1938. Et skikkelig eventyr, der Norge som var femteseedet da kvalifiseringen startet, kjempet seg gjennom en knalltøff kvalik med å sjokkere den ene fotballstorheten etter den andre. 3-0 var den største borteseieren i kvaliken, og den norske fansen kunne bare begynne å booke flybilletter til USA – selv med en kamp igjen å spille i kvaliken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jostein Flo scoret det første av tre mål mot Polen på bortebane. 3-0-seieren gjorde at Norge var klar for VM i USA i 1994. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Norge-Mexico 1-0, 19. juni 1994, VM i USA

52.395 tilskuere hadde benket seg på RFK Stadium i Washington D.C. Norge og Mexico entret den grønne matta. Det var lenge målløst, men i det 85. minutt smalt det. Jan Åge Fjørtoft ble felt rett utenfor straffefeltet, dommeren brukte fordelsparagrafen og plutselig var Kjetil Rekdal i posisjon. Han la ballen i hjørnet, og Norge ledet 1-0. Mexico satt inn en voldsom offensiv for å få utlikningen, men Norge klarte å holde unna. Dermed var vår første VM-seier noensinne et faktum.

Se klipp fra Norge-Mexico på YouTube her (ekstern lenke)

Norge-Brasil 4-2, 30. mai 1997, privatlandskamp

Det kan være gøy på Ullevaal selv om det ikke spilles viktige kamper. Privatlandskampen mot Brasil i -97 var et slikt øyeblikk. Alle forventet sambafotball fra et stjernespekket Brasil – men at det var Norge som skulle stå for herlighetene det ble en gledelig overraskelse for hjemmepublikummet som danset på tribunen sammen med karneval-utkledde brasilianere. Norge ledet 3-1 en pause, og vant til slutt 4-2. Petter Rudi, Egil Østenstad og Tore Andrè Flo (2) scoret Norges mål. Bølgen gikk på stadion, som var fylt opp med nesten 22.000 tilskuere.

Se klipp fra Norge-Brasil på Ullevaal på YouTube her (ekstern lenke)

Norge-Brasil 2-1, 23. juni 1998, VM i Frankrike

Det var sankthansaften og Norge var igjen blitt infisert av alvorlig fotballfeber. Norge hadde spilte 2-2 mot Marokko og 1-1 mot Skottland i VM-gruppespillet. Våre beste menn måtte slå selveste Brasil i siste gruppespillkamp for å ta seg videre til en åttendelsfinale. I forrige VM, i USA i -94, røyk Norge ut etter gruppespillet med minst mulig margin. Nå hadde vi en ny – umulig – sjanse. Bebeto sørget for at Brasil tok ledelsen, men «Drillos» hadde ikke gitt opp. Først utliknet Tore Andrè «Flonaldo» Flo, etter en klassisk langpasning fra Stig Inge Bjørnebye, i det 83. minutt. Så blir Flo dratt ned i straffefeltet, dommeren blåser, og Kjetil Rekdal gjør seg klar. «Reka» setter inn 2-1 bak Taffarel, og sørger samtidig for det aller største øyeblikket i norsk landslagshistorie. Norge tok sin største skalp hittil, og «mirakelet i Marseille» er et faktum. Hjemme tok folk til gatene som aldri før, feiret og jublet – og badet i fontenene.

Se klipp fra Norge-Brasil i VM på YouTube her (ekstern lenke)

Klikk på bildet for å forstørre.

Norske fans med fotballfeber på tribunen under VM i Frankrike i 1998. Foto: Per Løchen (NTB scanpix)

Norge-Spania 1-0, 13. juni 2000, EM i Nederland og Belgia

Norge hadde vunnet sin kvalifiseringsgruppe overlegent, med sju strake seire (etter en litt treg start). Dermed ble Nils Johan Semb den første treneren som tok Norge til et EM-sluttspill. Og for en start det ble! I Norges første EM-kamp noensinne sto Spania på motsatt banehalvdel. Steffen Iversen ble dagens helt og matchvinner, og ga Norge seieren med sin 1-0-scoring. VG belønnet ham med 8 på børsen. Totalt fikk Norges elleve mann 70 poeng, mens det spanske stjernegalleriet var verdt 54 poeng ifølge VG.

Se klipp fra Norge-Spania på YouTube her (ekstern lenke)

For ikke å glemme: Norge tok bronsemedalje i OL i Berlin i 1936, og deltok for aller første gang i et fotball-VM i Frankrike i 1938. Da ble de slått ut av Italia i første runde (2-1).

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag