Tidenes beste VM-start

Foto: AFP/Scanpix

Philipp Lahms skudd i krysset startet tidenes beste VM-åpning. Og Costa Rica var med på festen.

10.06.06 12:09

TYSKLAND - COSTA RICA 4-2: - Det er alltid viktig å starte med en seier. Du kunne se euforien inne på stadion - og fansen skal ha litt av æren for at vi vant. De var vår 12. mann på banen, sa Philipp Lahm ifølge Reuters etter Tysklands 4-2-seier over Costa Rica.

Miroslav Klose scoret to mål på sin 28-årsdag, og var glad for både målene og poengene, men mener Tyskland må heve seg utover i mesterskapet hvis laget skal leve opp til nasjonens forventninger.

- Alle åpningskamper er vanskelige, men vi er glade for at vi vant. Det var vår feil at Costa Rica scoret. Vi ga bort ballen på tåpelig vis. Vi må bli bedre i forsvar, konstaterte Klose.

Det var ikke spilt mer enn knapt seks minutter da nettopp Lahm fintet til seg litt albuerom på hjørnet av Costa Ricas sekstenmeter. Den 22 år gamle venstrebacken fyrte løs med høyrefoten, smilet ble bredere og bredere etter hvert som ballen fløy i mål i krysset bak den costarikanske keeperen José Porras.

Den tyske fansen eksploderte i gledesrus på VM-stadion i München.

Rask utligning
Gleden ble dog kortvarig for hjemmefansen. Bare seks minutter senere kom utligningen. Tysklands høyreback Arne Friedrich sovnet i timen da Ronald Gomes fikk ballen inne på tysk banehalvdel og så en gjennombruddshissis Paolo Wanchope foran seg.

Friedrich opphevet offsiden ved å ligge et par meter bak sine tre kollegaer i hjemmelagets backrekke. Wanchope gjorde ingen feil alene med Jens Lehmann og scoret sitt 44. landslagsmål 12 minutter ut i fredagens åpningskamp.

Heller ikke Costa Rica fikk lov til å juble lenge.

Tyskland tok tilbake ledelsen fem minutter etter 1-1-målet. Bernd Schneider spilte 45 grader ut fra dødlinja, helt nede ved cornerflagget, og Bastian Schweinsteiger plukket opp ballen ved det høyre hjørnet av sekstenmeteren.

Bayern München-stjernen fikk kontroll over ballen og slo den hardt inn i feltet, der Miroslav Klose dukket opp ved bakerste stolpe og satte ballen sikkert inn i det åpne målet.

Ballack på benken
Og akkurat da var det ingen som savnet Michael Ballack. Den tyske landslagskapteinen satt på benken sammen med innbytterne, men var ikke aktuell for spill og hadde derfor heller ikke landslagsdrakten på seg.

- Jeg måtte fortelle ham at det var for risikabelt. Når alt kommer til alt er det trenerens ansvar, sa Jürgen Klinsmann til tysk fjernsyn etter seieren.

Dette var den 16. åpningskampen i et VM-sluttspill. Fire kamper har endt 0-0 og fire kamper har endt med 1-0. Senegal vant 1-0 over Frankrike i åpningskampen i VM i Japan og Sør-Korea for fire år siden.

Aldri tidligere er det scoret like mange mål i en åpningskamp i VM. Den mest målrike kampen inntill 2006, da Frankrikes 4-1-seier over Mexico i 1930. Men 2006-åpningen var nok mer spennende.

Danny Fonseca misbrukte en god sjanse til å sette inn 2-2 da han - totalt umarkert - headet utenfor etter et hjørnespark tidlig i andre omgang.

Usikre defensivt
Det kan virke som om Tyskland for en gangs skyld er sterkere utrustet offensivt enn defensivt. Det var jo også noe flere eksperter påpekte før mesterskapet startet. Tysklands forsvar mangler tempo, og overbeviste heller ikke ikke mot Costa Rica.

Spesielt Paolo Wanchope var et stadig uromoment.

Men Tyskland har den giftigste spissen. Miroslav Klose feiret sin 28-årsdag med nok en scoring da han fikk to sjanser et drøyt kvarter ut i andre omgang.

Porras reddet den første avslutningen til Klose, men årets toppscorer i Bundesliga satte enkelt inn returen.

Og punkterte samtidig kampen. Eller?

Paolo Wanchope reduserte til 2-3 et drøyt kvarter før slutt. Nok en gang i en situasjon hvor tyskerne ropte på offside. Denne gang viste tv-bildene at Wanchope faktisk var i offside, men også at Friedrich igjen lå en meter eller to bak resten av backrekka til Tyskland.

Supermål av Frings
Tysklands trener Jürgen Klinsmann svarte noe overraskende med å ta Miroslav Klose av banen, i bytte med Oliver Neuville.

Torsten Frings, som var dominerende i sin dype midtbanerolle, sørget for å ta spenningen ut av kampen en gang for alle.

Og hvilken måte han gjorde det på!

29-åringen skrudde ballen i krysset med et skudd fra 25 meter. Det må være et av de flotteste langskuddene i VMs historie.

Og det var i alle fall en ypperlig avslutning på tidenes beste VM-åpning.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.