RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes fjerde beste lag

(ARKIVFOTO: SCANPIX)
Nettavisens uhøytidelige kåring av tidenes beste fotballag fortsetter med fjerdeplassen.

Første juledag presenterte vi Manchester Uniteds 1998/99-lag som tidenes femte beste lag. Fjerdeplassen tildeler vi Ungarns lag på første halvdel av 50-tallet.

De magiske magyarene var nesten umulige å ha med å gjøre på hele 50-tallet. Ungarn ble olympisk mester i 1952, og burde ha vunnet VM-sluttspillet i Sveits i 1954. Magyarene spilte en fotball som kan kalles forløperen til Nederlands totalfotball på 70-tallet, og de hadde stjernene .

Ufint spill
Anført av stjerner som Ferenc Puskas og Sandor Kocsis kom Ungarn til 54-VM uten tap siden mai 1950. Styrken ble bekreftet allerede i den første kampen, hvor det ble seier 9-0 over Korea.

Men så ble Ferenc Puskas regelrett sparket ut av turneringen av Werner Liebrich da Ungarn møtte Vest-Tyskland, også dette en kamp i gruppespillet. Ungarn slo tyskerne 8-3, men etter dette maktet ikke magyarene å spille opp mot sitt beste.

Brasil ble likevel beseiret i kvartfinalen, i en temperamentsfull dyst som endte med tre røde kort og masseslagsmål i garderobene etterpå. I semifinalen ble et strålende, men skadeplaget uruguayansk lag slått.

I finalen i Bern ventet Vest-Tyskland nok en gang. Puskas var tilbake på laget, men fortsatt ikke frisk og på langt nær i sin beste form. Noen hjelp fra dommeren fikk magyarene heller ikke; Puskas fikk et mål feilaktig annullert for offside, og Sandor Kocsis ble snytt for straffespark i sluttminuttet.

Vest-Tyskland ble verdensmester. Senere dukket det også opp dopingmistanker rundt det vesttyske laget.

Sjokkseieren på Wembley
Likevel var det ikke 1954-utgaven av Ungarn som imponerte fotballfansen mest. Det ungarske landslaget var faktisk enda bedre ett år tidligere.

Ungarn slo Italia 3-0 i Roma i mai 1953, og skulle møte England i november.

Det engelske laget var fortsatt ubeseiret på hjemmebane - helt siden 1901. Pressen kalte det århundrets kamp allerede før avspark. England stilte med legender som Billy Wright og Stanley Matthews, mens Puskas og Kocsis som vanlig var på plass for ungarerne.

Det var imidlertid en annen ungarer som utmerket seg aller mest. Nandor Hidegkuti scoret nemlig hat trick. Ferenc Puskas bidro med to nettkjenninger og Ungarn vant hele 6-3 i det som den dag i dag er en av tidenes mest berømte fotballkamper.

Sju måneder senere skulle de engelske løvene ta tilbake betegnelsen "best i verden", denne gang i Ungarns hovedstad Budapest. Det gikk ikke noe bedre for de seiersvante britene denne gang. Ungarn vant 7-1. Det er fremdeles Englands største tap.

De magiske magyarene ble oppløst etter den ungarske revolusjonen 1956 og Puskas, Czibor og Kocsis flyttet alle vestover. Puskas ble udødelig gjennom å storspille for Real Madrid, som vant serievinnercupen fem ganger på rad fra 1956 til 1960, mens Kocsis gjorde en solid innsats for Barcelona i sine siste fotballaktive år.

Les flere saker på Nettavisens sportsseksjon!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere