RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes løkkelag?

Vet du hva John Terry, Ledley King, Jermain Defoe, Paul Konchesky og Bobby Zamora har til felles?

På 80- og 90-tallet lot britene seg underholde av såpeserien «EastEnders» på BBC. Men det skjedde også andre ting på Londons østkant i den perioden.

Mens TV-serien samlet familien på mandag, tirsdag, torsdag og fredag – ble søndagene brukt til fotball. Vi snakker «Sunday League», aldersbestemt fotball - eller det som på folkemunne også refereres til som «Pub League».

De heldigste så på 13 og 14-åringene til bydelsklubben Senrab FC fra Tower Hamlets.

Senrabs stjerner
Etter sigende skal dette laget ha gått ubeseiret gjennom sesongen. Det er kanskje ikke så rart når du ser disse navnene:

John Terry (nå i Chelsea), Ledley King (Tottenham), Paul Konchesky (Fulham), Bobby Zamora (Fulham) og Jlloyd Samuel (Bolton). Den gylne 80/81-årgangen.

Senrab-guttene hadde også en yngre superreserve de kunne tilkalle om motstanden var tøff nok (hos en av rivalene, Puma FC, spilte lynhurtige Ashley Cole spiss).

Jermain Defoe (født 7. oktober 1982) er hans navn...

Wilkins, Izzet og Bowyer
Men de er langt ifra alene om å ha gått gradene i klubben som hører hjemme blant mange publag på den britiske balløya:

Ray Wilkins, Sol Campbell, Muzzy Izzet, Lee Bowyer, Ugo Ehiogu, Ade Akinbiyi, Jonathan Fortune og Darren Purse har også spilt for klubben.

Alan Curbishley (tidligere Charlton- og West Ham-manager), Dario Gradi (legendarisk Crewe-manager) og direktøren for West Hams ungdomsakademi, Tony Carr, har også hatt trenerverv i klubben.

Samuel: - En spesiell historie
- Senrab? undrer du kanskje.

- Hva slags navn er det?

Jo, det blir Barnes om du staver det baklengs. Mannen som stiftet klubben i 1961 bodde nemlig i Barnes Street i Stepney på østkanten av London.

Etter hvert ble klubben en utklekkingsfarm for noen av de mest talentfulle fotballspillerne i sørøst-England.

- Som guttunger tenkte vi ikke engang tanken om at alle ville spille fotball på toppnivå, har Bolton-spiller Jlloyd Samuel tidligere uttalt.

- Det er en svært spesiell historie, og det hadde vært en drøm om alle ville spille for England, fortalte Samuel for seks år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I dag har gjengen notert seg for 127 landskamper for England. Terry og Defoe skal sågar spille VM for i England neste sommer.

Men verken Samuel eller Bobby Zamora har fått drømmen oppfylt. Duoen har i stedet meldt overgang til Trinidad og Tobago.

Hvordan er det mulig?
Ledley King var instrumental for Tottenham, da West Ham ble slått 2-0 på White Hart Lane mandag. Stopperkjempen har gjort unna 19 opptredener for England.

Også han har gode minne fra tiden i Senrabs bakre gemakker:

- Jeg tror Bobby (Zamora) var den siste tilveksten til laget vårt. Han gjorde det godt i en annen klubb og ble sikkert tilbudt et par støvler og noen andre ting for å komme over til oss. Resten spilte sammen fra ung alder, og det var nok tilfeldigheter som gjorde at vi spilte på det samme laget.

- Det har gjort at klubben har fått et godt rykte som talentfabrikk. Trolig har det noe med området å gjøre, det at spillerne kommer hit og slutter seg til laget, sier King til Daily Telegraph.

King spilte etter hvert side om side med Chelsea-kapteinen John Terry:

- Vi spilte sammen fra vi var 11 år gamle. Da spilte han på midtbanen og var en god del mindre. Plutselig skjøt han i været og begynte å spille midtstopper. Vi har kjent hverandre lenge.

Dystre skyer over Senrab
Som i andre fotballklubber, er det ikke lenger bare fryd og gammen i Senrab. Faktisk kjemper klubben fra enden av motorveien M11 med ryggen mot veggen.

48 suksessfulle år til tross. Det koster å huse 23 konkurransedyktige lag og å holde 250 unger mellom seks og 16 år i aktivitet. Det hjalp heller ikke bydelen Tower Hamlets kuttet ned på pengestøtten og at baneleia økte.

- Vi mottar nesten ingen støtte fra bydelen lenger. Hvis man ser på all heder og ære Senrab har gitt distriktet vårt, og antall ungdom vi har holdt unna gatene – burde de gjort alt i sin makt for å hjelpe oss, sier klubbsekretær Tony Carroll i Senrab FC til eastlondonlines.co.uk.

Defoe, King og Lee Bowyer (Birmingham) har tidligere stilt opp som premieutdelere for klubben, men foreløpig har ingen av Premier League-stjernene ytt økonomisk nødhjelp til moderklubben sin.

Vurderer å flytte
Nå er situasjonen såpass prekær at Carroll vurderer å flytte virksomheten ut av Londons sentrale strøk.

- Dersom vi finner en billigere treningsbane utenfor bydelen, drar vi dit. Samtidig er det hjerteskjærende ettersom vi hele tiden har vært en Tower Hamlets-klubb.

- Vi kan ikke leve med dagens situasjon stort lengre, advarer Carroll.

PS! Også David Beckhams akademi i North Greenwich stenger neste sesong. Fotballskolen har hjulpet 80.000 unggutter siden oppstarten i 2005. «Becks» gir ikke opp prosjektet helt, og har i stedet planer om å lage et nasjonalt akademi.

Kilder: BBC/DailyTelegraph/Wikipedia/eastlondonlines.co.uk/senrab.co.uk

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere