*Nettavisen* Sport.

Tidenes RBK-fiasko

Foto: Ned Alley (Scanpix)

KOMMENTAR: Tapet mot Quarabagh er like sensasjonelt som seieren mot AC Milan.

24.07.09 07:21

QUARABAGH - ROSENBORG 1-0 (1-0 sammenlagt):

Rosenborg hadde spilt 24 obligatoriske kamper i 2009. Hvorav 18 seirer og 6 uavgjort. Ingen tap.

Quarabagh – laget som ble nummer fem i AFFA Amateur League i Aserbajdsjan sist sesong, og som ennå ikke er i gang med det nasjonale seriespillet denne sesongen – burde være barnemat for seiersvante trøndere på vei mot Europaligaen.

Men det gikk ikke etter oppskriften på Lerkendal i forrige uke, og RBK reiste til Baku med bare 0-0 i bagasjen og et vrient utgangspunkt for returkampen.

Undertegnede begynte å ane uråd etter en halvtimes spill. Da ruslet jeg bort i bokhylla og fant fram «Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007». Jeg hadde akkurat begynt å myse på sidene 267-270, som omhandler «RBK i europacupene», da det smalt i Baku, bokstavelig talt.

I siste minutt av første omgang klistret Rashad Sadigov ballen i vinkelen bak Rune Almenning Jarstein.

Historisk nedtur
Rosenborg har spilt mange kamper i Europa, men ikke flere enn at jeg rakk å lese igjennom samtlige resultater i løpet av pausen.

Konklusjonen var ganske entydig: Skulle Rosenborg ryke ut mot Quarabagh, ville det være tidenes fiasko.

Aldri før har Rosenborg, med ambisjoner om å være blant de 30 beste i Europa, tapt mot et lag de antatt skal være så mye sterkere enn.

Til tross for en viss nivåheving i sisteomgangen, klarte ikke Rosenborg å score, hvilket de altså heller ikke klarte i de tre første omgangene mot aserbajdsjanerne.

At Rosenborg er slått ut av en sånn motstander, er nesten litt uvirkelig. RBK taper rett og slett ikke sånne kamper. Historien viser det.

Resultatet i Baku kommer til å gi gjenklang i hele Europa.

For dette er faktisk en sensasjon på høyde med den Rosenborg leverte da de slo AC Milan ut av Champions League med 2-1-seieren på San Siro en magisk desemberkveld i 1996.

God investering å spare Sapara?
Det betimelige spørsmålet er selvfølgelig hvordan i all verden det kunne skje.

Vel, Rosenborg kan i hvert fall ikke skylde på uflaks. For når man nesten ikke skaper sjanser på fire ganger 45 minutter, er det vanskelig å vinne fotballkamper.

Når man skal forklare hvorfor Rosenborg ikke klarte å skape noe, er det i etterpåklokskapens klare lys lett å etterlyse Marek Sapara.

Slovaken ble spart i kvalifiseringen til Europaligaen for at markedsverdien ikke skulle gå ned. RBK planlegger som kjent å selge, og vil ha en god pris.

Men det spørs om ikke tapte inntekter på Sapara hadde vært en god investering.

For var det noe RBK manglet mot Quarabagh, var det kreativitet og pasninger som kunne spjære den godt organiserte og hardt arbeidende forsvarsmuren.

Får Molde lide?
Tapet betyr at høsten blir litt mindre interessant for norske fotballtilhengere generelt og RBK-supporterne spesielt. Det betyr at Rosenborg går glipp av store inntekter. Og det betyr at trønderne mistet sjansen til å forbedre rankingen foran neste års europacup.

Kanskje gjør det også Rosenborg til en litt mindre attraktiv klubb for potensielt nye spillere, i hvert fall internasjonalt. Og kanskje betyr det at nåværende RBK-spillere blir litt mindre verdt ved eventuelle salg.

Det betyr definitivt at høstens kampprogram blir langt mindre hektisk for Rosenborg – som nå kun har hjemlige kamper å tenke på.

Er det Molde som får lide for Rosenborgs fiasko?

PS! Om det er trist for norsk fotball at RBK er ute, er det desto mer gledelig at Tromsø slo Dinamo Minsk 4-1 i Tromsø tordag kveld og er videre!

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag