*Nettavisen* Sport.

Tidenes største VM-ydmykelse

GRÅTENDE FANS: Enkelte supportere tok tapet tyngre enn andre. Foto: Ueslei Marcelino (Reuters / NTB scanpix)

Dette resultatet tror du ikke hvis du ikke så kampen med egne øyne.

12.07.14 22:54

BRASIL - TYSKLAND 1-7:

- Dette er en skammens dag for brasiliansk fotball, konkluderte TV 2s kommentator Øyvind Alsaker ti minutter før VM-semifinalen mellom Brasil og Tyskland tok slutt.

- Den mest sjokkerende kampen jeg har sett, konstaterte John Carew i TV 2s studio noen minutter senere.

Vertsnasjonen Brasil jaktet på sitt sjette VM-gull. Tyskland på sitt fjerde.

Brasil var ikke i nærheten av å vinne dette VM. Ikke uten Neymar. Ikke med Thiago Silva suspendert i semifinalen.

Ungarn slo El Salvador 10-1 i Spania-VM i 1982. Ungarn slo Sør-Korea 9-0 i VM i 1954. Jugoslavia slo Zaire 9-0 i 1974. Alle disse kampene ble spilt i innledende gruppespill.

Dette var semifinale.

Dette var grusomt.

- Unnskyld til alle! Unnskyld til det brasilianske folket! Jeg ville bare se mine landsmenn smile. De var bedre enn oss. De forberedte seg bedre. De spilte bedre. Dette er en særdeles trist dag, men også en dag vi må lære av, sier David Luiz ifølge FIFA.com.

Joachim Löw utmanøvrerte sin trenerkollega Luiz Felipe Scolari ved å plassere Thomas Müller på høyrevingen. Scolari rotet seg bort ved å la alle sine sentrale midtbanespillere overfokusere på Tysklands tilsvarende.

Uff og uff, Marcelo

Vi fikk et forvarsel sju minutter ut i kampen, da Sami Khedira kom til avslutning fra god posisjon, men traff lagkameraten Toni Kroos med sitt skudd.

Brasil tok ikke advarselen på alvor. Eller for å være mer nøyaktig: Marcelo tok ikke advarselen på alvor. Real Madrid-backen startet som et fyrverkeri, men ble raskt stående igjen som en utbrent pinne langt unna festen.

Klikk på bildet for å forstørre.

REKORDMANNEN: Miroslav Klose scoret sitt 16 VM-mål i sin 23. kamp. Foto: Natacha Pisarenko (Ap / NTB scanpix)


Tyskland tok ledelsen etter at en corner fra Toni Kroos fant veien fram til en helt ledig Thomas Müller inne i straffefeltet.

Det er mulig Luiz Felipe Scolari fortalte brasilianerne før kampen at Müller er ufarlig og ikke trenger markering, men vi tviler.

Marcelo la ned en større innsats offensivt enn defensivt. Han forsøkte for eksempel å filme seg til et straffespark et drøyt kvarter ut i andre omgang, da han ble taklet perfekt av Philipp Lahm, som var tilbake på backplass for Tyskland i denne kampen.

Seks minutter senere hadde Marcelo rotet seg tilbake på backplass igjen, men da oppnådde han bare å hjelpe Tyskland ut av offside, slik at Miroslav Klose kunne komme til avslutning to ganger og score sitt 16. mål i et VM-sluttspill.

Klikk på bildet for å forstørre.

MARERITTKAMP: Venstrebacken Marcelo hadde en forferdelig svak dag på jobben. Foto: Frank Augstein (Ap / NTB scanpix)


Fakta

Spillerbørs

Gråtende tilskuere

Et minutt senere la Toni Kroos på til 3-0, da han styrte ballen forbi stakkars Julio Cesar etter at Philipp Lahm, som hadde fått hele kanten til Marcelo for seg selv, slo et innlegg som gikk via Thomas Müller før ballen havnet hos Kroos.

Publikum i Belo Horizonte trodde ikke sine egne øyne. Mange av dem tok til tårene, rett og slett.

Flere tårer ble det da 4-0 kom bare noen sekunder senere. Igjen var det Toni Kroos som scoret. Han stjal ballen idet Fernandinho forsøkte et altfor tamt tilbakespill til Dante. Deretter spilte Kroos vegg med Sami Khedira før han plasserte ballen i nettmaskene igjen.

Massakren stoppet heller ikke der.

Mats Hummels startet et angrep med et raid fra sin stopperplass, fikk taklet ballen fram til Sami Khedira, som spilte vegg med Mesut Özil før han sendte Tyskland opp i en 5-0-ledelse.

Tyskland roet seg ned etter pause, men gikk likevel opp i 6-0-ledelse. Det er på en måte vanskelig å takke nei, når Marcelo så høflig inviterer til åpent hus.

Angrepet kom altså igjen på Tysklands høyreside. Sami Khedira slo inn til Lahm, som sendte ballen videre til innbytter André Schürrle. Chelsea-angriperen gjorde ingen feil, og bredsidet ballen inn til 6-0.

Schürrle ga seg faktisk ikke med det. Han la på til 7-0 også.

7-0!

Thomas Müller spilte ham fri inne i straffefeltet, Schürrle tok ballen pent ned før han banket den opp i nærmeste kryss, forbi en sjanseløs Julio Cesar.

Oscar scoret kampens åttende og siste mål. Det endte 7-1.

Klikk på bildet for å forstørre.

KNOCKOUT: Tyskland ser ingen vits i å feire sin sjuende scoring for overdådig. Foto: Eddie Keogh (Reuters / NTB scanpix)


To store stjerner borte

Bekymringen har, med rette, vært stor i Brasil før denne semifinalen, ettersom landets desidert største stjerne pådro seg en skade i kvartfinalen.

Neymar forlot den brasilianske VM-leiren etter smellen han fikk av Juan Zuñiga, men var «til stede» på stadion tirsdag kveld gjennom ansiktsmasker som en brasiliansk avis hadde trykket på forsiden sin og oppfordret folk til å ha på seg under kampen.

Ute på gressmatten var det Bernard, fra Sjakhtar Donetsk, som tok plassen til Brasils nummer 10. Han var ikke like sentral, for å si det mildt, men ble knapt brukt av lagkameratene, og da ballen kom, rotet han den ofte bort før pause. Etter pause var han bedre, men da var det for sent.

Det var tydelig at Brasil manglet selvtillit uten Neymar.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTE AV SPILL: Neymar skriker av smerte etter at Juan Zuñiga fra Colombia sparket han med kneet i ryggen i kvartfinalen. Foto: Manu Fernandez (Ap / NTB scanpix)

Minst problematisk var det at stopperkjempen Thiago Silva, av mange regnet som verdens beste i sin posisjon, måtte stå over på grunn av karantene. Han ble erstattet av Dante fra Bayern München.

Det gikk ikke bra. Dante led selvfølgelig av å spille ved siden av Marcelo. Det vil si, Marcelo var ikke så ofte å se på sin backplass.

I Tyskland spilte Miroslav Klose for øvrig også sin 23. VM-kamp. Bare én spiller har spilt flere, nemlig Lothar Matthäus, som spilte 25, og bare én spiller har like mange, nemlig Paolo Maldini fra Italia.

Får Klose spilletid i finalen, troner han altså øverst også på den statistikken.

To giganter

Tyskland har ikke blitt verdensmester i fotball siden 1990. Det er 24 år siden. Så lenge har ikke tyskerne ventet med å juble over VM-gull siden Vest-Tyskland vant for første gang i 1954. Den andre triumfen kom i 1974 og den tredje i 1990.

Tyskland har som regel hengt med i tittelkampen lenge. Den europeiske stormakten har kommet seg til minst semifinale i alle VM siden kvartfinale-exiten i 1998.

I løpet av sine 18 deltagelser, har Tyskland kommet seg til sju finaler. Det er en statistikk svært få nasjoner kan matche.

Brasil overgår imidlertid alle, med sine fem VM-titler. Nå er det tolv år siden sist den søramerikanske giganten vant, for øvrig under Luiz Felipe Scolaris ledelse da også.

I motsetning til Tyskland, som «alltid» kommer langt, havner Brasil ofte enten midt i blinken eller langt ut til siden.

Brasil har vært i finalen sju ganger - som Tyskland. De to forrige mesterskapene har imidlertid endt med kvartfinaletap. I forkant av dette var Brasil i finalen tre ganger på rad (seirer i 1994 og 2002). Mens i 1990 ble det farvel i åttedelsfinalen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag