RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes største bomsigneringer

Foto: Montasje/Getty Images
Sist oppdatert:
Leserne har talt: Sjekk de 15 dårligste signeringene i fotballverdenen.

Vil du vinne VIP-billetter til Ullevaal? spurte Nettavisen i starten av juli.

Ja, svarte våre lesere og grep fatt på utfordringen vi hadde klekket ut.

Konkurransen var enkel. Den gikk ut på å kåre tidens bomsigneringer i fotballverdenen og listen skulle baseres på de forslagene vi fikk inn.

Den heldige vinneren - den som kom med det beste innspillet - kunne stikke av med VIP-billetter til oppgjøret mellom Vålerenga og Odd Grenland.

Kampen skulle opprinnelig blitt spilt mandag 25. juli, men den ble utsatt på grunn av bombeangrepet i Oslo og drapene på Utøya.

Etter å ha lest gjennom et lass med e-poster, humret litt, diskutert litt og stusset over klare kandidater som aldri ble nominert, har vi listen klar og en verdig vinner er nå kåret.

Se nederst i artikkelen for å finne ut hvem som kan glede seg over fire billetter til oppgjøret i på Ullevaal.

Men før vi avslører hvem som stakk av med gevinsten vil vi selvfølgelig presentere resultatet av konkurransen.

Listen skulle opprinnelig inneholde ti navn, men etter mye hodebry endte vi til slutt opp med å velge 15 spillere av de mange som ble foreslått. Rangeringen er foretatt av Nettavisen, mens spillerne altså er foreslått av våre lesere. Bomkjøp som ikke ble sendt inn i forbindelse med konkurransen figurerer derfor av naturlige årsaker ikke på vår kåring.

Så om du lurer på hvorfor folk som for eksempel Istvan Kozma (Liverpool), Mateja Kezman (Chelsea) og Kleberson (Man Utd) ikke er med, er det fordi de aldri ble nominert.

Men er du uenig, har du selvfølgelig muligheten til å komme med både saklig og mindre saklig kritikk i kommentarfeltet helt nederst i artikkelen.

Ønsker du også muligheten til å vinne flott premier og holde deg oppdatert på hva skjer i sportsverdenen? Bli medlem av Nettavisens gruppe på Facebook NÅ!

LESERNES 15 STØRSTE BOMSIGNERINGER:

15. Bebe - 64 millioner kroner
Fra Vitoria de Guimares til Man Utd

Det er kanskje litt strengt å stemple 20 år gamle Bebe som et bomkjøp, siden han bare har én sesong bak seg i Manchester United og nå er lånt ut til tyrkiske Besiktas. Flere av våre lesere insisterte likevel på at Sir Alex Fergusons sjokkjøp skulle med på listen. Da skotten hentet den unge portugiseren, var det nok mange som måtte dytte brillene litt opp på nesa. Før han ankom Old Trafford hadde han kun kamper på amatørnivå, samt deltagelse i VM for hjemløse på CV-en. Det at klubber henter ukjente spillere er ikke så uvanlig, men summen var uvanlig høy.

14. Eric Djemba-Djemba - 30,5 millioner kroner
Fra Nantes til Man Utd

Eric Djemba-Djemba ble hentet til Old Trafford som en framtidig erstatter for Roy Keane. «So good they named him twice», spøkte fansen. Mannen fra Kamerun ble imidlertid ingen hit i United og forsvant til Aston Villa etter et par sesonger. Heller ikke hos Birmingham-klubben ble den nå 30 år gamle midtbanemannen noen slager og den dag i dag spiller han for danske Odense.

13. Adrian Mutu - 195,5 millioner kroner
Fra Parma til Chelsea

Adrian Mutu var regnet som en av de mest lysende angrepsspillerne i Europa og ble hentet til Chelsea tidlig i Roman Abramovitsj-æraen. Oppholdet i londonklubben ble imidlertid et mareritt for både spiller og klubb. Det var først og fremst utenomsportslige aktiviteter som gjorde rumeneren til en flopp på Stamford Bridge. I september 2004 testet angriperen positivt på kokain og dermed var det kroken på døra. Saken har i ettertid kostet Mutu millioner av kroner, men han har likevel hatt måtelig suksess på banen for Juventus, Fiorentina og nå Cesena etter det.

12. Massimo Taibi - 39 millioner kroner
Fra Venezia til Man Utd

Massimo Taibi huskes vel best for tabben mot Southampton, som ga Matthew Le Tissier et gratis mål. Konkurrerte med tvilsomme typer som Mark Bosnich og Raimond van der Gouw om keeperplassen hos Old Trafford-klubben, men ble vel strengt tatt aldri noen favoritt. Fikk fire ligakamper for United, før turen bar hjem til støvellandet. Sisteskansen la hanskene på hylla i 2009, etter å ha vært innom flere andre klubber.

11. Sean Dundee - 17,4 millioner kroner
Fra Karlsruhe til Liverpool

Sean Dundee var strengt tatt ingen dyr mann, da Liverpool hentet ham i 1998, men en flopp må han nok tåle å bli kalt. Under tiden i Tyskland var sørafrikaneren svært målfarlig, men for Liverpool fikk han kun tre kamper i ligaen, alle som innbytter, og levde i skyggen av Robbie Fowler og Michael Owen. Forsvant fra Anfield året etter, for halvparten av det han kom for.

10. Per Krøldrup - 43,4 millioner kroner
Fra Udinese til Everton

Vi likte forslaget Per Krøldrup. Kanskje fordi han er dansk, kanskje fordi han var dårlig i Everton, eller kanskje fordi han har et gøyalt navn. Ble skadet før han fikk debutert for de blå og endte opp med én ligakamp før han ble sendt videre til Fiorentina. Overgangen til Krøldrup har tidligere blitt omtalt som en av de verste i Premier League, i en rekke kåringer.

9. Gaizka Mendieta - 374,5 millioner kroner
Fra Valencia til Lazio

Gaizka Mendieta var sjef i Valencia og en viktig bidragsyter, da laget herjet både i Spania og i Champions League tidlig på 2000-tallet. Lazio punget ut store penger for å sikre seg den spanske midtbanespilleren på et tidspunkt der penger var papir i Serie A. Men Mendieta innfridde aldri. Skader og dårlig form gjorde at Lazio ikke lenger hadde bruk for ham og spilleren ble utlånt til både Barcelona og Middlesbrough, før sistnevnte klubb gjorde overgangen permanent i 2004. Den nå 37 år gamle spanjolen tilbrakte fire år på Riverside.

8. Pascal Simpson - 6,5 millioner kroner
Fra AIK til Vålerenga

«Pagge» Simpson er kanskje best kjent for å ha scoret i åpningsminuttet på Nou Camp mot Barcelona i cupvinnercupens kvartfinale i 1997. Kom til Vålerenga og var visst så dårlig at en av våre lesere valgte å foreslå svensken to ganger. Det var store forventninger til Simpson, men de ble aldri innfridd. Under tiden i norsk fotball veide den anvendelige svensken over 100 kilo, noe som fikk TV2-kommentator Ivar Hoff til å lure på om Simpson hadde for liten shorts. Forlot Oslo uten særlig suksess i 2000 og dro til FC København.

7. Tomas Brolin - 38 millioner kroner
Fra Parma til Leeds

Brolin bestemte seg for å gå til Leeds i 1995, etter at flere klubber i lang tid hadde jaktet svenskens tjenester. Han skulle danne et drømmepar på topp sammen med toppscorer Tony Yeboah, men ble en gedigen fiasko. Etter to mislykkede låneopphold returnerte Brolin til Leeds, der han fortsatte å spille og trene med reservelaget. Brolin fikk kjeft av klubben for å ha gått veldig opp i vekt og det hele toppet seg da han droppet en reservelagskamp for å delta i farens 50-årslag. Brolin fikk da en bot på 90.000 pund og truet klubben med rettssak. Det hele endte med at spiller og klubb ble enige om å avbryte kontrakten og Brolin fikk en kompensasjon på rundt en million kroner. Som The Independent skrev om Brolin etter at kontrakten ble kansellert: «There is no doubt who ate all the pies».

6. Juan Sebastian Veron - 130,5 millioner kroner
Fra Man Utd til Chelsea

Ett av de mest populære forslagene fra leserne i denne kåringen. Imponerte ingen under sin tid i Manchester United og de røde takket og bukket, da Chelsea la 117 millioner kroner på bordet for argentineren i 2003. United hadde selv punget ut 220 millioner for playmakeren. Veron trivdes rett og slett ikke på balløya og også i blått ble han en flopp. Har siden eventyret i Premier League vært en liten tur innom Inter på lån, før turen gikk videre til Estudiantes i hjemlandet. Der holder han koken fortsatt. Eller, han har vel i det minste hendene i lomma.

5. Elvir Baljic - 202 millioner kroner
Fra Fenerbahce til Real Madrid

Elvir Baljic, som ikke må forveksles med Elvir Bolic, var faktisk den dyreste spilleren fra eks-Jugoslavia helt fram til januar i år. Da hentet Manchester City Edin Dzeko og slettet Real Madrids noe pinlige overgangsrekord. Baljic ble hentet til hovedstadsklubben i 1999 og ble leid tilbake til tyrkiske Fenerbahce i 2000. Det var Liverpool-legende John Toshack som hentet bosnieren, men waliseren fant aldri noen fast plass til vingen i Reals førsteellever. Da Toshack ble erstattet av Vicente del Bosque ble Baljic sendt på dør, men kun 11 ligakamper i bagasjen.

4. Oscar Minambres - Ingen overgangssum
Til Hercules

Spanske Minambres var lenge en lovende spiller, og hadde flere opptredener for Spanias U21-landslag. Han gikk gradene i Real Madrid og slo etter hvert gjennom på A-laget. Minambres slet med skader og fikk ikke forlenget kontrakten med storklubben. I 2007 hadde han imidlertid trent seg opp og ble hentet til Hercules, som ville satse på ham. De ga ham en treårskontrakt og skrøt til spansk presse av overgangsvarpet de mente å ha gjort. Dagen etter kontrakten ble skrevet under, troppet Minambres opp på kontoret til Hercules-sjefen og fortalte at han hadde bestemt seg for å legge opp.

3. Winston Bogarde - Ingen overgangssum
Fra Barcelona til Chelsea

Bogarde ble hentet til Chelsea i 2001, da Gianluca Vialli var manager, uten at Vialli kjente til det. Uker etter overgangen var i boks, ønsket den nye manageren, Claudio Ranieri, at Bogarde skulle selges. Ifølge nederlenderen ville det bli totalt umulig å finne en klubb som kunne matche lønningene i Chelsea, og som han sa selv: «Hvorfor skal jeg kaste bort millioner av euro, når jeg først har fått de?» Bogarde valgte å «ære kontrakten» og ble i Chelsea ut kontraktstiden. Dette til tross for at han ble sterkt mislikt av lagkameratene og måtte trene med reservene.

2. Andrej Sjevtsjenko - 363 millioner kroner
Fra Milan til Chelsea

Andrej Sjevtsjenko var en legende i Milan, og scoret 127 mål på 208 kamper. Forventningene var derfor store da han tok turen til London og Chelsea, men oppholdet ble en massiv skuffelse. Sjevtsjenko scoret kun ni mål på 48 kamper i Premier League og overgangsflausen endte med at ukraineren gikk tilbake til Milan på lån, for senere å gå gratis til Dinamo Kiev, en god stund før kontrakten utløp.

Av alle spillerne som ble foreslått i denne konkurransen var det den en gang så målfarlige ukraineren som dukket opp desidert flest ganger.

1. Ali Dia – Ingen overgangssum
Til Southampton

I 1996 fikk daværende Southampton-manager Graeme Souness en telefon fra en som utga seg for å være årets spiller i verden, George Weah. Han tipset Souness om en spiller ved navn Ali Dia fra Senegal. Dia ble invitert på prøvespill og hevdet selv å ha spilt landskamp for Senegal og scoret to mål dager i forveien. Med en slik imponerende CV og George Weahs velsignelse, signerte Southampton Ali Dia og lot ham spille 43 minutter i Premier League. Det holdt og Soton forsto at de hadde gjort en blemme.

Sannheten er at Dia hadde spilt for Blyth Spartans, et lag som slet i lavere divisjoner. Manageren for amatørklubben, Peter Harrison, sier følgende om opplevelsen han fikk da han så på Premier League en lørdag formiddag: - Jeg så på «match of the day» og der var plutselig Ali Dia. Helt utrolig, har Harrison uttalt. Dias opptreden i kampen ble beskrevet som «bambi på isen», selv om han utrolig nok holdt på å score et mål. Det var det siste man så til Dia i Southampton og han ble løst fra kontrakten etter kun to uker senere. Flaut for Southampton.

Og vinneren av konkurransen er: Edvard Hove Zimmer . Edvard leverte et meget gjennomarbeidet forslag og stikker dermed av med fire VIP-billetter til Vålerenga - Odd Greland. Gratulerer så mye!

Se video av bomkjøpet Dia i videovinduet under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere