RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes viktigste VM

Foto: Jon Hrusa/EPA
Sist oppdatert:
I Sør-Afrika gjør man seg klare for det første fotball-VM på kontinentet noensinne.

CAPE TOWN: (Nettavisen): Mens Europa forbereder seg på en ny runde med VM-kvalifisering, drar det norske landslaget til Sør-Afrika for å møte vertslandet for neste års store idrettsfest.

Og i kapplandet gjør man seg klare til et verdensmesterskap som ikke bare blir den største festen landet noen gang har arrangert - det kan også bli den viktigste.

Les også: - Ærlig talt, Karen Espelund!

Det første som møter deg etter landing ved Cape Town International Airport er en byggeplass. Den relativt lille flyplassen bygges nemlig ut for å kunne håndtere den store strømmen av mennesker som forventes å besøke byen sommeren 2010.

Samtidig dekkes byen av bannere som proklamerer «ett kontinent – ett verdensmesterskap», mens T-skjorter og fotballer med Fifa-logoen er å finne i omtrent hver eneste butikk. Det er ingen tvil om at landet har til hensikt å lage en folkefest av de sjeldne.

Og de trenger det. Hele Afrika trenger det.

Nødvendig fotballfest
For dette er et kontinent som er preget av alt annet enn lek og moro, med krig og etniske rensinger som stadig dukker opp i nyhetsbildet. Selv Sør-Afrika, som regnes som det klart mest utviklede landet i Afrika, rammes av korrupsjonsanklager og stor fattigdom.

Samtidig strømmer det inn med flyktninger fra andre afrikanske land, spesielt nabolandet Zimbabwe, som håper på et bedre liv i sør. Resultatet blir at townshipen, slumområdene som er gigantiske i flere byer, bare blir større og større.

En månedslang fotballfest kan gi en pause fra negative overskrifter, og til og med gi inspirasjon for millioner av mennesker til en positiv fremtid.

Tidligere direktør i Norsk Toppfotball og Vålerenga, Kjetil Siem, er administrerende direktør i Premier Soccer League i Sør-Afrika, og kjenner til fotballen i landet bedre enn de fleste.

Han er helt klar på hvor stor betydning mesterskapet vil ha for landet.

- Sett i lys av historien er det enormt det som har skjedd, mener han.

- Det er ikke lenge siden de som nå arrangerer VM satt fengslet som politiske fanger på Robben Island, sier Kjetil Siem til Nettavisen.

- Stolthet og drømmer
Og Siem, som har gjort den sørafrikanske fotball-ligaen til en av de finansielt sterkeste i fotballuniverset gjennom en TV-avtale med Super Sport, tror et fotball-VM kan bidra til en lysere framtid i det kontrastfylte landet.

- Ja, jeg tror VM vil ha en positiv innvirkning på folk flest, sier han.

- Om ikke hverdagen blir bedre over natten, tror jeg stoltheten og drømmene vil påvirke mange til en ny giv. I tillegg får selvsagt veldig mange steder mye bedre infrastruktur som et resultat av mesterskapet.

Nordmannen gjør også et poeng av at fotballen er «de svartes idrett» i Sør-Afrika. Og kanskje kan et fotballmesterskap føre den svarte og den hvite befolkningen i landet nærmere hverandre.

- Fotballen er den største idretten, både hva inntekter og antall utøvere angår. Men det er også den «svarte» idretten historisk sett, og det betyr at rugby og delvis cricket tradisjonelt sett har høyere status. Slik er det på mange måter ennå, men det er i endring, forklarer Siem.

Men om sørafrikanerne nå endelig kan forberede seg til at resten av verden inntar landet, har veien til mesterskapet har vært lang.

Forsøk på bestikkelse
Det vakte harme da Fifa i juli 2000 bestemte at Tyskland skulle få arrangere verdensmesterskapet i 2006, med tolv mot elleve stemmer. Afrika var så godt som lovet et VM i fotball, og Sør-Afrika var den store favoritten før avstemmingen.

Kritikken ble ikke mindre av at Charles Dempsey, et Fifa-medlem fra New Zealand som hadde blitt bedt om å stemme for Sør-Afrika av det oseaniske fotballforbundet, trakk sin stemme i siste sekund.

Dempsey forsvarte seg senere med at presset fra alle kanter, inkludert «forsøk på bestikkelse», ble for mye for ham. Om han hadde fulgt ordren fra fotballforbundet ville Sepp Blatter, Fifa-presidenten som var ventet å stemme for Sør-Afrika, avgjort det hele med sin dobbeltstemme.

Nå er imidlertid alt glemt. Hele landet teller ned til sommeren 2010, og i flere av byene jobbes det nå på spreng så arenaene blir ferdige til mesterskapet. Soccer City i Johannesburg, der blant annet åpningskampen og finalen vil bli spilt, oppgraderes til en kapasitet på 94.700 tilskuere. Men det er ikke bare i Johannesburg det vil bli mye mennesker.

- Like greit å se på TV
- Det kommer til å bli stapp fullt her.

Larren (21) bor i Belleville like utenfor Cape Town, og er en av flere som ser fram mot verdensmesterskapet med blandet fornøyelse, selv om han selv spiller fotball på fritida.

- Du ser hvordan det er her nå, sier han og peker på bilkøen som står stille ved Clifton Beach, en av de mest populære strendene i byen.

- Under mesterskapet kommer det til å bli enda verre. Lange køer og fullt med mennesker overalt. Strendene vil være umulige å komme fram til, mener han.

Sammen med storebroren Andrew (22) kommer han til å holde seg et godt stykke unna begivenhetenes sentrum om halvannet år.

- Alle maser om VM, mener den eldste av brødrene.

- Jeg syns egentlig det hele er litt oppskrytt. Selvfølgelig hadde det vært gøy å dratt på en av kampene, men billettprisene kommer til å være skyhøye. Da er det like greit å se på TV.

Høye ambisjoner
Men noen lunkne kommentarer til tross: det spørs om ikke fotballinteressen vil ta seg opp i Sør-Afrika neste sommer.

Etter mange års utestengelse på grunn av apartheidregimet, deltok landet i sitt første fotball-VM i Frankrike i 1998, og fulgte opp med deltakelse også i Sør-Korea og Japan fire år senere. Begge ganger røk laget ut i gruppespillet, og de siste årene har også deltakelsen i Afrikamesterskapet gått trått.

Nå er imidlertid brasilianeren Joel Santana på plass som landslagssjef, en mann som har større intensjoner enn å bare være vertskap for en fotballfest.

- Vi er her for å vinne trofeet, sa han da trekningen av årets Confederations Cup-grupper var unnagjort. Cupen arrangeres i Sør-Afrika i juni 2009, og ses på som et Prøve-VM - den siste generalprøven før den store festen er i gang.

Og når land som Brasil, Italia og Spania deltar i turneringen er det ingen beskjedne ambisjoner Santana har for «Bafana Bafana» - kjælenavnet til det sørafrikanske landslaget.

Uansett er det lite som hadde vært så morsomt som at Sør-Afrika hadde greid å bite fra seg når alvoret virkelig er i gang sommeren 2010.

Et sørafrikansk lag videre i utslagningsrundene ville fått Lillehammer-OL til å se ut som en bygdefest. Det ville gå tyskernes jubel-VM for tre år siden en høy gang. Det ville til og med toppet jubeldagene i 1994, da Nelson Mandela vant presidentvalget etter å ha sluppet ut fra fangenskapet på Robben Island fire år tidligere.

Afrikansk dominans?
- Forhåpningene kommer i alle fall til å være der helt til «Bafana Bafana» er utslått, sier Kjetil Siem, som tror det sørafrikanske laget kan gjøre sine saker bra på hjemmebane.

- Personlig tror jeg de kommer videre fra gruppespillet.

Og om hjemmenasjonen skulle svikte er det flere afrikanske land som ønsker å melde seg på i kampen om suksess. Gamle storheter som Kamerun og Nigeria har store ting på gang - førstnevnte er helt oppe og snuser på en plass blant de ti beste på Fifa-rankingen - og dessuten kan også Egypt og Ghana komme til å være en positiv overraskelse.

Afrika har nemlig fått rekordmange plasser (6) i neste års sluttspill, og den norske fotballdirektøren ser ikke bort ifra at et av semifinalelagene for første gang har afrikansk blod i årene.

- Jeg tror Egypt kommer til å gjøre det veldig bra. Og ellers vet vi jo aldri med Elfensbenskysten, Nigeria, Ghana - og kanskje Senegal. Men jeg tror at vi vil ha afrikansk lag i kvartfinalen, og kanskje til og med i semifinalen.

Konklusjonen er i alle fall klar:

Enten et norsk lag med «Drillo» i spissen er med eller ikke; neste års VM en begivenhet du bør sikre deg billettene til.

Da inviterer hele Afrika deg til tidenes folkefest.

Vi sees i Sør-Afrika i 2010!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere