Gå til sidens hovedinnhold

Tippeliga-lagene kjemper om flere millioner

Serieinnspurten handler ikke bare om ære og respekt.

Rosenborg kunne søndag glede seg over nok et seriegull etter at de spilte uavgjort mot Strømsgodset på Marienlyst.

Men det er ikke bare et nytt Tippeliga-trofee i premieskapet på Lerkendal som gir trønderne grunn til å juble. Seieren betyr også at Rosenborg sikret seg over 20 millioner kroner i premiepenger.

Vinneren av årets Tippeliga får nemlig cirka 20,3 millioner kroner, ifølge en oversikt Nettavisen har fått tilsendt av Norsk Toppfotball.

- I tillegg får klubbene en andel av kommersiell pott og utviklingsmidlene, forteller økonomisjef i NTF, Ine Hope Karlsen, til Nettavisen.

Kjemper om millioner

Selv om seriegullet allerede er avgjort, er det fortsatt knyttet stor spenning til hvem som stikker av med 2. plassen i Tippeligaen.

Viking, Odd, Stabæk og Strømsgodset har alle en mulighet til å bli nummer to.

Strømsgodset ligger for øyeblikket på den viktige 2. plassen med 53 poeng. Det samme har Stabæk på tredjeplass, men laget fra Bærum har noe dårligere målforskjell enn Godset.

På fjerdeplass befinner Odd seg med 51 poeng, mens Viking på femteplass har 50 poeng.

Plasseringene lagene til slutt vil ende på kommer til å bety flere millioner kroner i forskjell for klubbene. Tallene fra NTF viser at det skiller nesten 7,8 millioner kroner fra 2. plassen til 5. plassen. For mens laget som ender som nummer to får 17, 2 millioner kroner, må laget som blir nummer fem nøye seg med 9,4 millioner kroner.

De nevnte klubbene har, med andre ord, derfor mye mer å spille for enn bare ære og berømmelse.

- Enorm forskjell for enhver klubb

Sportssjef i Stabæk, Inge Andre Olsen, tror pengene betyr mye for de forskjellige klubbene.

- Det er en enorm forskjell for enhver klubb, ikke bare for Stabæk, sier Olsen til Nettavisen om differansen på summen andre- og femteplassen mottar.

- Det er klart at vi vet at jo høyere vi kommer på tabellen, jo mer penger får vi inn i klubben. Det må vi definitivt ha i bakhodet, men spillerne prøver å vinner hver eneste kamp uansett, sier Olsen.

Han forteller at Stabæk har budsjettert med en plass midt på tabellen, men vil ikke spekulere i hva et eventuelt «overskudd» vil gå til.

- Det ville vært veldig hyggelig om Stabæk fikk noen penger inn på konto som man ikke hadde regnet med. Jeg tror ikke vi skal planlegge hvordan de skal brukes opp. Vi har nok av hull som skal tettes og spillere som skal utvikles. Vi trenger å styrke hele organisasjonen, forteller Olsen.

- Utrolig viktig

Også daglig leder i Viking, Eirik Henningsen, legger ikke skjul på at pengene de tjener på plasseringen i Tippeligaen er viktig.

- For oss som er i rød sone, er det klart at det er utrolig viktige penger. Det gir oss et helt annet utgangspunkt med tanke på 2016, sier Henningsen til Nettavisen.

Viking-leder mener pengene vil komme godt med.

- Det som blir viktig er å sikre godt sportslig grunnlag for neste sesong. Samtidig må vi ta på alvor at vi er i den situasjonen vi er i økonomisk. Vi må ha fokus på å holde kostnadene nede og oppfylle de kravene vi har til Norges Fotballforbund, forklarer Henningsen.

Budsjettert med sjetteplass

Odd er også blant lagene som fortsatt drømmer om 2. plassen i årets Tippeliga.

Klubben har budsjettert med en sjetteplass og ligger meget godt an til å nå målet, men klubbdirektør Einar Håndlykken sier de først og fremst tenker på å vinne fotballkamper.

- Det er klart at vi tenker på sånt, men det er ikke hovedfokuset, sier Håndlykken til Nettavisen.

- Andreplassen er først og fremst viktig fordi vi er her for å gjøre telemarkinger stolte. Pengene er ikke målet, men pengene er virkemiddelet. Vi prøver å vinne fotballkamper og for å få til det så trenger vi penger. Vi er en liten klubb, så det er store penger for vår del, sier Odd-direktøren.

155 millioner fordeles

Hvert år har Norsk Toppfotball ansvaret for å fordele markeds- og medieinntekter for klubbene i OBOS-ligaen og Tippeligaen. NTF bruker en fordelingsmodell som inneholder tre potter som de kaller for «sport», «kommersiell» og «utvikling».

I «sportspotten» i 2015 er det 155 millioner kroner som skal fordeles på de forskjellige Tippeliga-lagene.

- 50 prosent av sportspotten fordeles likt mellom alle klubbene, mens de siste 50 prosentene fordeles ut ifra plassering, forklarer Karlsen.

Det betyr at hver klubb allerede er sikret 4,8 millioner kroner, mens plasseringen på tabellen avgjør hva de får totalt.

Årets Tippeliga-sesong blir avgjort 8. november klokken 18.00.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe