*Nettavisen* Sport.

Tippeligaen på europatoppen

Foto: Alf Ove Hansen/SCANPIX

Men toppfotballsjef Nils Johan Semb er ikke sikker på om han liker det.

23.04.10 14:29

Sesongen 2010 har de 16 lagene i Tippeligaen så langt scoret til sammen 168 mål på 56 kamper.

Det gir et snitt på 3,0 mål per kamp. I utgangspunktet høres dette kanskje ikke så mye ut, men faktum er at det er klart mer enn ellers i Europa.

- Ikke et kvalitetstegn
I engelske Premier League scores det for eksempel 2,76 mål per kamp. I Serie A er snittet 2,59.

Det scores faktisk flere mål i Tippeligaen enn det blir gjort i de 12 største ligaene i Europa.

- Dette er ofte ikke et kvalitetstegn, konstaterer toppfotballsjef Nils Johan Semb overfor Nettavisen.

- Det er en god parameter for underholdning, men det sier vel noe om at ligaen ikke er jevn nok. Hvis du ser på kvaliteten i de fem store ligaene, går det et voldsomt skille til nummer seks. Og det er et mye lavere gjennomsnittstall i de fem store ligaene, fortsetter Semb.

Var på tiendeplass
- Hvor god er den norske ligaen?

- Norge er ranket som den 22. beste i Europa. Vi har falt noen plasser de siste årene. Vi var på vårt beste da Rosenborg og Molde var i Champions League i 1999, da var vi helt oppe på en tiendeplass. Det er høyt, mener Semb.

Nå ligger Norge bak Danmark (15.-plass), men foran Sverige (24.-plass). Når det gjelder mål per kamp, ligger Tippeligaen dog foran begge. I den danske toppserien scores det 2,54 mål per kamp, og i den svenske scores det 2,21 mål per kamp.

Start og Strømsgodset skiller seg ut i Tippeligaen når det gjelder mål per kamp. Ikke bare scorer disse to lagene flittig, men målene renner også inn den andre veien.

Det ble scoret 31 mål i de sju første Start-kampene og 27 mål i de sju første Strømsgodset-kampene. Det gir snitt på henholdsvis 4,43 og 3,86 mål per kamp.

- Vil ha masse mål
- Jeg er jo litt Ole Brumm her – jeg vil jo ha masse fine mål, men det er samtidig ikke et godt tegn for kvaliteten at det scores så mye mål.

- Tippeligaen er et veldig underholdende produkt, et morsomt produkt, med gode tilskuertall, men kvaliteten er det grunn til å stille spørsmål ved, sier Semb.

Han liker angrepsviljen til lagene i Tippeligaen, men er samtidig helt klar på hvilket område som må forbedres.

- Det er et pluss at lagene er angrepsorienterte. Samtidig er jeg generelt ikke imponert over forsvarsspillet, verken kollektivt eller individuelt, sier toppfotballsjefen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.